E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizMerkez kurla savaşmaya kararlı---

Merkez kurla savaşmaya kararlı

Merkez kurla savaşmaya kararlı
01 Kasım 2011 - 17:51 borsagundem.com

Gürleyen, Merkez Bankası'nın enflasyonla ve kurdaki dalgalanmayla savaşmaya kararlı olduğunu belirtti

İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, Merkez Bankası'nın enflasyonla ve kurdaki dalgalanmayla savaşmaya kararlı olduğunu belirtti.
Gürleyen, Merkez Bankası'nın banka ekonomistleriyle yaptığı toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Merkez Bankası'nın enflasyonla ve kurdaki dalgalanmayla savaşmaya kararlı olduğunu vurgulayarak, ''Ama elindeki imkanlar da sonuç olarak sınırlı. Bizim anladığımız, gerektiğinde piyasaya verdiği parayı daha da sıkıp, para piyasasında faizlerin uzun süre üst limitten olmasına izin verecek. Bu politikayı birkaç ay sürdürebilirler'' dedi.
Temel riskin, yurt dışının çok kötüleştiği ve Avrupa'da durgunluğun arttığı bir durumda Merkez Bankası'nın ne yapacağı olduğunu kaydeden Gürleyen, şöyle devam etti:
''Öyle bir durumda Türkiye ekonomisi de bir durgunluk riskiyle karşı karşıya kalacağı için Merkez Bankası aynı anda hem dünya ekonomisinden gelen durgunluk riski hem de küresel risk iştahının bozulmasından kaynaklanan kur riskiyle karşı karşıya kalırsa hangi tercihi yapacak? Enflasyonla savaşmaya devam mı edecek? Yoksa ekonominin büyümesi için, ekonominin durgunluğa girmemesi için faiz oranlarında indirime gidecek mi, piyasayı rahatlatacak mı para vererek? Bizim görüşümüz, böyle bir noktada Merkez Bankası'nın piyasaya para vereceği. Yani işlerin çok kötüye gittiği bir senaryoda enflasyonun yanı sıra büyümeye de önem vermek zorunda kalacağı.''
Gürleyen, Merkez Bankası'nın şu an daraltıcı bir politika izlediğini, Avrupa çok kötüleşmediği, Lehman Brothers'tan daha kötü bir küresel kriz görülmediği müddetçe Merkez Bankası'nın şu anki politikasını sürdürmesinin beklendiğini dile getirdi.
Merkez Bankası'nın elinde daha araç olduğunu kaydeden Gürleyen, ''Bugünkü toplantıda bahsedilen döviz likiditesindeki sıkışıklığa karşı piyasalara Merkez Bankası'nın bankacılık sistemine döviz borç vermeye başlaması. Daha önce yapmışlardı piyasada sıkışıklık olduğunda. Gene bu pencereyi açacaklar'' dedi.
''Likidite yönetimiyle beraber dövizde fazla değerlenme ve değer kaybına izin verilmeyecek''
Alkhail Capital Ekonomisti Özlem Bayraktar Gökşen de, toplantıdan edindiği izlenimin, uzunca bir süre daha faiz koridoru ekseninde yola devam edileceği yönünde olduğunu belirterek, Merkez Bankası'nın, likidite yönetimiyle beraber dövizde ne fazla değerlenme ne de fazla değer kaybına izin vermeyeceğini açıkça ortaya koyduğunu söyledi.
Gökşen, ''Toplantıda söylenen noktalardan bir tanesi de şuydu: Eğer gün içinde döviz satım ihalesi yapıyorsam ve bunu sterilize etmiyorsam, bilin ki o gün piyasada faizler biraz daha yükselecektir'' dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)