E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizMerkez riskli bir oyun oynuyor---

Merkez riskli bir oyun oynuyor

Merkez riskli bir oyun oynuyor
05 Ocak 2012 - 07:37 borsagundem.com

Merkez Bankası arka arkaya 4 gün döviz satarak piyasaya doğrudan müdahale etti. Merkez’in 5 milyar dolara yakın satış yapmasına rağmen kur 1.8 lira

Dolara dün de müdahale eden Merkez Bankası, böylece arka arkaya 4 gün boyunca piyasaya 5 milyar dolara yakın para verdi. Merkez Bankası’nın dün gerçekleştirdiği 300 milyon dolarlık doğrudan müdahale ve 100 milyon dolarlık ihale ile dolar/TL 1.86’yı gördü. Dolar daha sonra 1.88 liranın üzerinde işlem gördü. Sepet bazında TL, 2.1597 seviyesinden 2.1470’e kadar geriledi.
Merkez Bankası, yılın son işlem gününde 1.90 lira seviyesinde bulunan dolara, 2.5 milyar dolara yakın doğrudan müdahalede bulunmuş, ihaleyle de 750 milyon dolarlık satış yapmıştı. Piyasaya 2 Ocak’ta 500-600 milyon dolarlık doğrudan müdahalede bulunan Merkez Bankası, kurun 1.89’dan aşağıya gelmesini sağlayamamıştı.
4 günde yaklaşık 3 kuruş
Merkez Bankası önceki gün 400-500 milyon dolarlık doğrudan müdahale, 350 milyon dolarlık da döviz satım ihalesi yapmıştı. Merkez Bankası, dün de 300 milyon dolarlık doğrudan müdahale, 100 milyon dolarlık da ihaleyle piyasaya dolar sattı. Böylece, 4 gün üst üste müdahalede bulunarak piyasaya 5 milyar dolara yakın para satmış oldu.
Merkez Bankası’nın müdahalere başladığı cuma gününden bu yana yaklaşık 3 kuruş geriledi. Uzmanlar, Merkez Bankası’nın kurdaki spekülatif yükselişlerin önüne geçmek istediğini ve bu nedenle piyasaya doğrudan müdahalede bulunduğunu belirterek şöyle dedi:
“Müdahalelerin bir diğer nedeni de kurun enflasyon üzerindeki baskısını azaltmak. Ayrıca, piyasaya ‘doların 1.90 liranın üzerinde olmasını istemiyorum’ mesajı vermek istiyor. Bu ordamda en etkili yöntemi deniyor Merkez Bankası ancak, rezervleri sınırlı, bu nedenle orta vadede etkili olmayabilir.” Bankacılar, dolara kurumsal talebin geldiğine dikkat çekti.
İMKB’de kâr satışları
Global ölçekte artan risk iştahıyla önceki gün yüzde 3’e yakın yükselen İMKB endeksinde dün kâr satışları görüldü. Endeks günü yüzde 2.5 düşüşle 51.532 puandan tamamladı.
‘Merkez riskli bir oyun oynuyor’
4CAST Analistleri Piotr Matys ve Anisha Arora tarafından yayımlanan notta, TCMB’nin bu yıl TL’yi korumak üzere müdahaleye kararlı olduğu belirtilerek şöyle denildi:
“Ancak TCMB Avrupa’da kredi krizi olması durumunda ancak, yeterli olacak döviz rezervleri varken oldukça riskli bir oyun oynuyor. Bu nedenle TCMB, baskının artması ve döviz rezervlerinin yetersiz seviyelere düşmesi halinde bir noktada TL’yi serbest bırakmak zorunda kalacak. Şimdilik TCMB’nin müdahalelere devam edeceğini ve dolar/TL’de 1.85 seviyesinin görülebileceğini düşünüyoruz.”
‘Kur etkisi fiyatlara yansıyor’
Merkez Bankası, aralık ayında TÜFE’deki yükselişte işlenmemiş gıda fiyatlarının etkili olduğunu söyledi. Merkez Bankası’nın yaptığı yazılı açıklamada şöyle denildi: “Aralık ayında tüketici fiyatları yüzde 0.58 oranında artmış ve yıllık enflasyon yüzde 10.45’e yükselmiştir. Bu yükselişte, Para Politikası Kurulu toplantı özetinde ifade edildiği gibi, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki gelişmeler belirleyici olmuştur. Döviz kuru hareketlerinin temel mal fiyatları üzerindeki gecikmeli yansımaları devam ederken, hizmet fiyatlarının ılımlı seyrini korumasıyla temel enflasyon göstergelerindeki yükseliş eğilimi durmuştur.” Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)