E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez'den dolara müdahale---

Merkez'den dolara müdahale

Merkez'den dolara müdahale
17 Aralık 2015 - 09:37 borsagundem.com

Dolar zorunlu karşılıklarına verilen gecelik faiz oranı yükseltildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ABD doları cinsinden tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara uygulanan gecelik faiz oranını yüzde 0,49'a çıkardı.
Banka 28 Eylül tarihinden bu yana faiz oranını yüzde 0,24 olarak uyguluyordu.
Uygulanacak faiz oranı değişen küresel ve yerel finansal piyasa koşulları çerçevesinde günlük olarak belirleniyor.

ERDEM BAŞÇI SÖYLEMİŞTİ

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, geçtiğimiz hafta yaptığı sunumda Fed'in faiz artırımı kararı almasıyla birlikte döviz zorunlu karşılıklara ilişkin Merkez Bankası'nın değişikliğe gidebileceğini söylemişti.

ZORUNLU KARŞILIKLARDA DEĞİŞİM NE İFADE EDİYOR?

Merkez Bankası şayet zorunlu karşılık oranını düşürürse bankalar ucuz maliyetli kredi kullanma imkanına sahip oluyor. Ancak tam tersi olur ise kredi kullanma imkânları daralıyor. Zorunlu karşılığın düşmesi ile birlikte de Merkez Bankası'nda tutulan döviz rezervinde düşüş yaşanıyor.

Bir diğer hareketinde ise Merkez Bankası yabancı para cinsinden zorunlu karşılık oranlarını artırarak kendi rezervlerini artırabiliyor ve dolar kurundaki yükselişin de bu sayede önüne geçmiş oluyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALIYE17 Aralık 2015 13:48

    FEDI FAIZ ARTISI BORCLANMA MALIYEYLERINI ARTIRIR.KREDI ZORLASIR.

  • HUSEYIN17 Aralık 2015 13:45

    ISTE OYLE ALGI YARATILDIKI SANKI FED ARTIRRIRSA KUR CIKAR KARDESIM ANLAYIN ARTIK AVRUPA MERKEZDE AYNI NUMARAYI YAPIYO.MILLEI TOPLUYO SONRADA SOYUYO.

  • özdemir17 Aralık 2015 13:30

    gereksiz panik yapmış

  • İstikrar 17 Aralık 2015 11:31

    Seçimlerden önce dovizde depremler oluyordu hiç ciddi müdahele edilmiyordu seçimden istikrar çıksın diye:) şimdi bayağı istikrar hareketleri yapılıyor en ufak sallantıda. İstikrar algıları!

  • ekselans00617 Aralık 2015 10:56

    kendini sağlama koltugunu garantıleme pesinde... alinde devamlı silah olsun ıstıyo. en sıkı donemlerde bıle kurumunu kenmdını dusundu... nasılsa bu halk cefa cekmeye alıskın....bi işe yaramaz bu merkez

  • Vatandaş17 Aralık 2015 10:35

    Bu başkan neden hep faiz artırırken hızlı davranıyor da düşürürken niye vurdum duymaz oluyor anlamak mümkün değil ? Durup dururken faiz artırmak anlamsız .