E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMerkez’den petrol yorumu---

Merkez’den petrol yorumu

Merkez’den petrol yorumu
26 Şubat 2011 - 09:32 borsagundem.com

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, “Küzey Afrika ülkelerinde ortaya çıkan gelişmeler yaşanmasaydı da emtia fiyatları artacaktı" dedi

MERKEZ Bankası Durmuş Yılmaz, Libya başta olmak üzere Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan gelişmelerin emtia fiyatlarındaki artışa etkisine ilişkin, “Şu anda Kuzey Afrika’da yaşananlar yaşanmasaydı yine bir artış olacaktı. Dolayısıyla bu gelişmelerin dışında kalamayız” dedi.
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ve Dünya Gazetesi tarafından düzenlenen, “Para Politikaları Konferansı”nda konuşan Yılmaz, Kuzey Afrika’daki olaylar sonrasında para politikasında değişikliğe gidilip gidilmeyeceğinin sorulması üzerine şöyle konuştu: “Emtia fiyatlarında, mısırda, soyada, baz metallerde artış yaşanıyor. Gıda fiyatlarındaki arz yönlü şoklara rağmen fiyatlama davranışında bir bozulma olmadı. Petrol fiyatlarındaki 10 dolar artış enflasyonda yıllık bazda 40 baz puan artışa neden oluyor. İşlenmiş gıda enflasyonunun kademeli artacağını düşünüyoruz. İşlenmemiş gıdada şubatta baz etkisine bağlı belirgin düşüş bekliyoruz. İşlenmemiş gıdada geçen yıl gözlenen dalgalı seyir yıllık enflasyon üzerinde belirleyici olacak.”
Belirsizlik yaşanıyor
Yılmaz, 2010 yılının ortalarında Avrupa ülkelerinde kamu borçlarının sürdürülebilmesi için yaşanan sıkıntıların daha olumlu görünüme döndüğünün görüldüğünü, ancak Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin kalıcı istikrara etkisinin olup olmayacağının belirsizliğini koruduğunu ifade etti. Yılmaz, küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler ortadan kalkmasa da Türkiye’nin bu süreçte olumlu seyir izlediğini, ancak yine de belirsizliklerin küresel riskleri de canlı tutmaya devam ettiğini söyledi.
Veri toplanıyor
Son alınan kararlar sonrasında para politikasında bir değişikliği gidilip gidilmeyeceğinin sorulması üzerine, bugün itibariyle bir değişikliğe gidilmediğini belirten Yılmaz, “Önce değerlendirme yapalım. Yılın ikinci yarısı için veri toplama durumundayız” diye konuştu. Yılmaz, ekonomik kriz sonrasında dünyadaki belirsizliklerin henüz kalkmadığını ama Türkiye’nin risk priminin daha olumlu performans izlediğini belirtti. Yılmaz, geçen hafta G-20 toplantısının yapıldığını, toplantıda uluslararası camianın emtia fiyatlarındaki yükselişin gelişmekte olan ülkelerden gelen talepten mi ya da artan likiditeden mi kaynaklanıp kaynaklanmadığını tartıştığını, fakat nereden bakılırsa bakılsın likiditenin emtia fiyatlarını bir ölçüye kadar artırdığının bir gerçek olduğunu anlattı.

Atılan son adımlarla 10 milyar dolar çıktı

DURMUŞ Yılmaz, bankanın son adımlarının ardından 10 milyar dolara yakın sıcak paranın Türkiye’yi terk ettiğini açıkladı. Alınan son tedbirlerin kur üzerinde beklenen etkiyi yaptığını belirten “TL sepet bazında ve Dolar ile Euro’ya karşı değer kaybetti” dedi. Yılmaz, bu konuda şu değerlendirmeleri yaptı: “Cari açığın ilk çeyrekte artacağını ancak bunun baz etkisinden kaynaklanacağını bekliyoruz. Alınan tedbirlerin cari açık üzerindeki dengeleyici etkileri önümüzdeki dönemde belirginlik kazanacak. Bu yıl bütçe açığının GSYH’ya oranının Maastricht kriterleri altında olacağını öngörüyoruz.”

Enflasyon önce düşecek yıl sonunda yükselecek

DURMUŞ Yılmaz, “Şubat ayında yıllık hedefin altında bir enflasyon rakamıyla karşılaşacağız ama yıl sonuna doğru bu rakam yükselecek” diyen Yılmaz, şöyle konuştu: “Fakat daha sonra enflasyon yükselmeye devam edecek. Yıl sonu tahmini yüzde 5.9. Hedef yüzde 5.5. Türkiye şu anda ocak ayı sonu itibariyle yıllık yüzde 4.9 yıllık enflasyona sahip. Martta daha düşük enflasyon oranı ile karşılayacağız. Ama yıl sonuna doğru artacağı tahmini yapıyoruz. Buradan çıkaracağımız, Türkiye henüz fiyat istikrarını sağlamış bir ülke değil. Dikkatli olmamız gerekiyor. Fiyat istikrarı için daha alınacak bir hayli yol var. Kurdaki artışın fiyatlara geçişkenlik etkisi halen söz konusu ama eskisi kadar yüksek değil.
hurriyet.com.tr

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)