E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez'e baskı piyasaya olumsuz yansır---

Merkez'e baskı piyasaya olumsuz yansır

Merkez'e baskı piyasaya olumsuz yansır
21 Ocak 2015 - 14:24 borsagundem.com

JCR Başkanı Orhan Ökmen, Merkez Bankası'nın bağımsızlığına gölge düşürecek baskıların piyasayı olumsuz etkileyeceğini söyledi

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, "Merkez Bankası'nın bağımsızlığına yönelen her türlü siyasi baskı piyasalarda olumsuz yansımalara yol açacağı bir kez daha görülmüştür" dedi.    
JCR Başkanı Ökmen Merkez Bankası'nın faiz kararı ile ilgili bir değerlendirme yaptı. Ökmen değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:
"Merkez Bankası'nın bağımsızlığına yönelen her türlü siyasi baskı piyasalarda olumsuz yansımalara yol açacağı bir kez daha görülmüştür: Faiz koridorunda indirim yapmayıp sadece 50 baz puanlık sembolik bir faiz indirimi siyasi baskılara rağmen Merkez Bankası'nın sıkı para politikasına devam edeceğini göstermektedir.  Merkez bankasını bağımsızlığı Türkiye ekonomisinin en önemli yapı taşlarından birisidir. Bu alana yönelen her türlü siyasi baskı piyasalarda olumsuz yansımalara yol açmaktadır. Ancak, faiz oranlarındaki indirim oranı oldukça düşük olduğu için ekonomik kararlara ve çıktılara etkisinin oldukça düşük olacağını bekliyoruz. 
Merkez Bankası sahip olduğu geniş manevra ve müdahale olanağını hala korumaktadır: Küresel risklere karşı Merkez Bankası sahip olduğu geniş manevra ve müdahale olanağını kaybetmemesi gerekir. Kur hareketliliğine karşı gecelik fonlama oranını faiz koridorunun üst 
bandına ( %11.25) iterek piyasa stresini yönetebilme imkânını hala korumaktadır.  
Faiz oranlarını daha aşağılara itecek baskılar kur geçişkenliği yoluyla fiyat istikrarında beklenen iyileşmeyi sınırlayabilir: Özellikle son dönemlerde  Kredi büyüme hızlarının makul ve ılımlı düzeylerde seyretmesi ve Dış ticaret hadlerinde Türk ekonomisi lehine olumlu gelişmelerin yaşanması Cari dengedeki iyileşmeye katkı sağlamaktadır. Diğer taraftan  Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermeye devam ediyor olması ve Petrol/emtia fiyatlarındaki düşüş enflasyon hedeflerine ulaşmayı kolaylaştırıyor. Ancak, faiz oranlarını daha aşağılara itecek baskılar kur geçişkenliği yoluyla enflasyonda beklenen iyileşmeyi sınırlayabilir:
Ölçülü ve ufak bir indirim yapılmasını riskli bir adım olarak görmüyoruz: Olumlu gelişmeler dikkate alındığında bir haftalık repo faizinde 50 baz puanlık ölçülü ve ufak bir indirim yapılmasını riskli bir adım olarak görmüyoruz.  Enflasyondaki düşüşün kalıcı olması için 
para politikasındaki temkinli yaklaşımı sürdürmek gerekir. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Bir haftalık repo faiz oranlarının % 8,25 lerden % 7,75'lere indirilmesi dış fonlama ve döviz talebi başta olmak üzere genel ekonomik pozisyonları biraz daha riskli hale getirmekle birlikte, çıktılar ve kararlar üzerinde önemli bir değişiklik yaratmayacak kadar düşük olduğunu öngörüyoruz.  
Türkiye'nin ekonomik büyümesini artık düşük faiz seviyelerine dayandırmaya çalışması makro dengeleri bozacaktır: Bunun yerine büyümenin potansiyelini, seviyesini ve kalitesini artırmak için yapısal reformlara ağırlık verilmesini gerektirmektedir.
Merkez Bankası'nın faiz indirim seviyesinin kalıcı hale gelmesi esasen FED kararlarına bağlıdır: FED beklendiği gibi faizleri artırır ise, Merkez bankası kısa bir süre sonra faizlerde tekrar artırıma gitmek zorunda kalacaktır.  Bu gibi faiz artırım-azaltım sıklığının
yoğunlaşması Merkez Bankalarının güvenirliliğini ve faiz politikalarının etkinliğini azaltır. 
Merkez banaksının temkinli duruşuna devam etmesini anlamlı ve gerekli buluyoruz: İndirime konu olan faiz kısa vadeli politika faizlerdir. Uzun vadeli faizleri Merkez Bankalarının belirleme gücü sınırlıdır. Kısa vadeli politika faizlerinin uzun vadeli faizlere yön verebilmesi için faiz değiştirme sıklığının çok düşük olmasını gerektirmektedir. Büyüme ve yatırım kararları ise uzun vadeli faizlere göre şekillenmektedir. Uzun vadeli faizlerin seviyesi daha çok FED kararlarına ve bir miktar da ECB politikalarına göre şekillenecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)