E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisMerkez'in patronu kim olacak?---

Merkez'in patronu kim olacak?

Merkez'in patronu kim olacak?
06 Aralık 2010 - 09:57 borsagundem.com

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'ın yerine en kuvvetli aday Başçı'ya, hükümetin sıcak para karşıtları muhalif. Turan'ın adı da gündemde

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın görev süresinin dolacağı nisan ayı öncesinde kulisler şimdiden hareketlendi. Yılmaz’dan sonra en yüksek şans, Başkan Yardımcısı Erdem Başçı’ya verilse de hem hükümet hem de partide yeni isimler gündeme gelmeye başladı. Başkan yardımcılarından İbrahim Turhan, en kuvvetli adaylardan biri olarak gösteriliyor.
Başkan Durmuş Yılmaz’ın görev süresi 18 Nisan 2011’de sona eriyor. Yılmaz’ın yaş haddi nedeniyle tekrar atanması mümkün görünmüyor. Başkan adaylığı konusunda kulislerde ilk akla gelen isim Erdem Başçı. ODTÜ mezunu olan Başçı, 14 Mart 2006’da Süreyya Serdengeçti’nin emekli olmasının ardından Devlet Bakanı Ali Babacan’ın desteğiyle vekâleten başkanlığa getirildi. Ancak ataması Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edilmedi.

İsimler uçuşuyor ama
Başçı’nın en büyük destekçisi bugün yine TED Koleji’nden arkadaşı olan Devlet Bakanı Ali Babacan. Ancak Başçı başkanlık konusunda yine rahat değil. Karşı çıkanlar ise bu kez AK Parti içinde. Kulislerde uygulanan para politikaları nedeniyle Durmuş Yılmaz’a tepkili olan parti ve hükümet üyelerinin aynı politikaları sürdüreceği kaygısıyla Başçı’nın başkanlığına sıcak bakmadığı konuşuluyor. Bu kesim reel sektörü de anlayacak birisinin başkan olmasını istiyor.

Kulislerde adı geçen başka bir isim ise başkan yardımcılarından İbrahim Turhan. Boğaziçi Üniversitesi mezunu olan Turhan’ın, bankacılık doktora tezi ‘Finansal Krizler ve Reel Sektör Üzerindeki Etkileri’ üzerine. Serbest piyasaya, IMF’ye, özelleştirmeye karşı ilginç görüşleriyle tanınan Turhan’ın şansı giderek artıyor.

Öte yandan kulislerde bazı kamu bankası genel müdürlerinin de adı geçiyor. Görev süresi dolmak üzere olan ve aynı göreve yeniden atanması mümkün olmayan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Tevfik Bilgin, bu isimler arasında. Bir başka isim ise daha önce de gündeme gelen Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar.

NEŞE KARANFİL / RADİKAL

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)