E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarMetaverse’de sanal emlak yatırımı için doğru zaman mı?---

Metaverse’de sanal emlak yatırımı için doğru zaman mı?

Metaverse’de sanal emlak yatırımı için doğru zaman mı?
24 Ocak 2022 - 12:26 borsagundem.com

Son dönemde popülerliği artan ve internetin geleceği olarak görülen metaverse’de sanal emlak yatırımları getiri sağlayacak mı? Kripto paralarla alım satımı yapılan bu emlakların, kripto paralar kadar yüksek volatilite göstermesi bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yakın zamanda dev sosyal medya platformu Facebook adını Meta olarak değiştirdi. Yeni isim, birçok kişinin internetin geleceği olarak gördüğü metaverse’e bir gönderme niteliği de taşıyor. Metaverse’ün ilerlemesi konusunda birçok ihtimal ve fırsat var. Ancak şimdiki formunda, fiziki dünyadan çok da farklı değil. Metaverse’de de bir ev satın alabiliyor, alışveriş yapabiliyor, konserlere katılabiliyorsunuz. Facebook metaverse’ün yaratıcısı ve alandaki tek oyuncu olmasa da, dijital gerçeklik alanındaki tartışmaların merkezinde yer alıyor.

Giderek daha fazla kişi metaverse’ü ciddiye almaya başlarken, bu alana nasıl dahil olabilecekleri konusunda belirsizlik yaşanıyor. Metaverse alanında bugün yaşanan en büyük çılgınlık ise emlak. Forbes’un haberine göre bu alanda ortaya çıkan sanal dünyaların en popüleri Decentraland.

Prensipte sanal emlakların fiyatlandırması, ‘gerçek’ emlakların fiyatlandırmasına benziyor. Bu dijital dünyalarda yer alan belirli miktarda dijital arsalar ve evler var. Bu emlakların fiyatı da arz ve talep dengesine göre değişiyor. Yakın zamanda Decentraland’de bir emlak 2,5 milyon dolara alıcı buldu. Bu satış ise Decentraland’in kendi token’ı Mana ile gerçekleşti. Peki emlak değeri neden 2,5 milyon dolar olarak belirlendi? Bu sanal arsa, Decentraland’in ‘moda semti’ olarak tasarlanan kentsel bir bölgede yer alıyor. Bu nedenle de gerçek hayattaki lüks markaların bu ‘semtte’ mağaza açmayı, en azından burada reklam vermeyi planlayacağı düşünülüyor.

Bu noktada ise iki soru öne çıkıyor. İlk soru sanal emlak yatırımlarıyla getiri elde edilip edilmeyeceği. Bu noktadan bakıldığında şu sorunun sorulması gerekiyor: Metaverse’ün gidişatı nasıl olacak? Büyüme için alanı var mı? Buradaki kısıtlama teknoloji ya da inovasyon değil. Silikon Vadisi’nin diğer tüm projeleri gibi teknolojide ilerlemeler görüleceği neredeyse kesin. Bu nedenle sorulması gereken asıl soru metaverse’ün popülerliğinin artıp artmayacağı. Bu ise zor bir soru.

Büyük şirketler de metaverse’ün getiri sağlayan bir alan olup olmayacağı konusunda benzer sorular soruyor ve bazı şirketler doğrudan “evet” cevabını veriyor. Kripto para yatırım şirketi Grayscale, metaverse’de yer alan ürün ve hizmetlerin değerinin yakın zamanda 1 trilyon dolara çıkabileceğini açıkladı. Ancak elbette sanal emlakların fiziki bir değerinin olmadığını ve fiziki bir varlığa endeksli olmadığını da hatırlamak gerekiyor. Aynı zamanda sanal emlaklar kripto para üzerinden değerleniyor. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre kripto paraların yüksek volatilitesi nedeniyle bu dijital varlıklarda da volatilite görülme ihtimali yüksek.

Bir başka endişe verici konu ise sanal emlak yatırımlarının gelecekte daha yüksek fiyatlardan satılabileceği varsayımı. Sanal emlaklar, fiziki emlak yatırımları gibi değil ve içinde yaşamak için satın alınmıyor. Sanal emlaklara değer katan tek şey dijital dünyanın popülerliği. Buna ek olarak, birçok yazılımcı metaverse alanına yöneliyor.

Bu nedenle de metaverse alanında birçok farklı ‘bölüm’ oluşuyor ve gelecekte yatırımcıların seçebileceği birden fazla sanal evren ortaya çıkabilir. Bunun karşısında yalnızca tek bir sanal evrenin yükselişiyle diğerleri sahneden silinebilir. Bu tahmin doğru çıktığı takdirde önemini ve popülerliğini yitirecek olan sanal evrenlerde yapılan sanal emlak yatırımlarının da bir değeri kalmayacak. İkinci soru ise, hayatın dönüşmesini istediğimiz şeklin bir dijital dünya olup olmadığı.

Deneyimlerimizi fiziki dünyadan, sanal dünyaya aktarmak istiyor muyuz? İnsanlığın, dünyamızın geleceğiyle ilgili cevaplaması gereken birçok soru var. Ancak söz konusu metaverse olduğunda, oldukça yüksek getiri elde etme ihtimali yüksek. Buna rağmen, yatırımcıların kontrol edemeyeceği birçok değişken de var. Yatırım hedeflerinize ve deneyimlerinize bağlı olarak, daha güvenli yatırımları da tercih edebilirsiniz.

ABD borsaları çöküyor mu?

 

Kripto para borsası BTCTurk’ün sistemi çöktü

 

Türkler neden kripto paraya akın ediyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yarım akıl24 Ocak 2022 21:27

    Allah akıl versin sanaldan arsa alanlara Bu oyunları icat edenler dünyanın en iyi yerlerinden arsalar alıyor enayilere de sanal arsaları kakalıyorlar

  • Borsacı Osman24 Ocak 2022 21:02

    Sene 2006 second life diye bir sanal dünya yapmışlar bizde bir bakalım dedik ne var ne yok,dünyanın aynısı heryerden insan var binlerce emlakçısı dükancısı kiracısı disco bar cami ne istersen var bildiğin dünya evlenmek var çocuk yapmak var hersey sanal,orada çinli bir emlak firması vardı müdavimlerden herifler senede 1-2 milyon dolar para kazanıyordu entegre içinde parsel satarak kiraya vererek,zaman içinde popülerliği arttı ancak bir yere kadar yıl 2012 olduğunda yavaş yavaş sıkılmalar başladı sonra daha az ilgi duyuldu en sonunda kimse kalmadı işte aynı son bu metaversde olacak yeni değil bu sadece aynı mokun laciverti.

  • x24 Ocak 2022 22:36

    Şimdi kıvırdın galiba!  Biraz sonra yine çark etme!

  • Mucise Reis ;)24 Ocak 2022 16:10

    bu metaverse gelecek :D herkes oyun olayına konuşuyor. oyun sadece bir dalı. bir robot düşünün afikaya gidecek bu robor. gonullu doktorlar abd den turkıyeedn almanaydan vb ınternet bağlanacak ve afrikadaki o çocukları LEN MUSK patron :D aracılıgı ile amellitay edecek? metaverse oyuna girdim konsere gittim lay lay arsa sattım deıl. okuyun araçtırın . geleceği yazılımcılar kurgulayıp dızayn edecek. kaçamazsınız :D sadece metaverse oyun deıl. oyunda var. mesela 1. dünya savaşı cephe cephe oynatacakda olacak. mod aoyunlarıda olacak. meta ortamıdna kıayfet beyenıyorsun evınde ileri modern yazıcınla o elbiseyi basacaksın sabah çıktı olacak basit bir tişort mesela.. yaa yazılımcılar geleceği bilim kurgu gibi işliyor. siz anca milarlık tel alır ALo der aç kapa yaparsınız :D 

  • Açıkça24 Ocak 2022 16:54

    Bak işte malum soytarı kendinden bekleneni yapıyor!  Şeytanın reklamını yapıyor.

  • Vatandaş24 Ocak 2022 15:09

    Bizim millette çalışmadan para kazanma sevdası olduğu müddetçe yakında sanal HAVUÇ 🥕 çıkarırlar! Önce alan sonrakine devir ede ede havucun kilosu 50 bin TL ye çıkar! Bizde keriz çok aynı ot gibi biçtikçe geri uzuyorlar.

  • Açıkça24 Ocak 2022 14:17

    Bir defa sanal dünya falan gibi bir isim vereceğine Metawerse  yani evren ve ötesi kelimelerini birleştirerek alakasız bir iddia ile insanların zihinlerini idrakini ve iradesini ele geçirmeye çalışıyor.  Bu pisliğe bulaşan sadece parasını değil imanını da kaybeder.

  • Mucise Reis ;)24 Ocak 2022 13:34

    Hey gidi Sülün Osman, Yıllar önce koca İstanbul Boğaz köprüsünü sattı adam. yıllar önce kendi Metaverse evrenini kurmuş ileri ufuklu abimiz :D ..Hatta tövbe etmiş neyse izmire gitmiş... biri gelmiş yanına yaa abi bu saat kimindir burda? Meydanda duruyor? kaç paradır yaptırsan demiç. Sülün Osmanda yaa tövbee kardeşim çek git başımdan :D de git kim gönderdi benim başıma seni demiş...Öylede anılarını gülerek anlatan Tosuncuk babası :D ... ya işin aslı, ortada reel pıyasa yok. ortada net durum yok. belki proje bitecek. belki proje çökecek, belki ekip dağılacak. belki hayaller gerçekleşmeyecek. belki yeni firmalar ekipler daha gelişmiş proje kurup hayata çok erken kuracak ? o bakımdan arsalardan ucuz ise hadi al ama öyle yüksek rakamlar kesinlikle bağlamayın. abd ve avrupalı nı için ucuz komık rakam ama Tl çevirince usd büyük parala roluyor.oyun tutarsa oyunun ana para coınlerı iyi olabilir. onları almak daha az risk oluşturur. Ben şahsen buyuk para bağlamam.  

  • x24 Ocak 2022 14:14

    Az da olsa para bağla diyor bu kırık!  Yani Zuckerberg i besle diyor.   

  • han24 Ocak 2022 12:41

    evet evet ben aldım yarın tasınıyom, la daha bugun bir kardeşimiz bu kripto olayı yuzunden intihar etti . yapmayın etmeyin

  • Murat24 Ocak 2022 12:37

    Sanal gübre satılıyor desen alıcı çıkar....aç YouTube'dan istediğin şarkıyı dinle...derdin muzikse... yatırım dediği de ondan alacak bir başka enayiye satmak