E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiMigros ve Işıklar Enerji Holding sorusu---

Migros ve Işıklar Enerji Holding sorusu

Migros ve Işıklar Enerji Holding sorusu
23 Ağustos 2024 - 09:56 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

KAZAKİSTAN PAZARINDAN ÇIKTI

SORU-Migros için artık beklentim kalmadı. Her gün düşüyor. Hangi kağıdı önerirsiniz?
İsmail Öznur

CEVAP-Borsada yatırım özünde sabır işidir. Kısa sürede kazanç elde etme çabası içerisinde olan profesyonelleri bir tarafa bırakırsak, borsanın uzun vadeli bir yatırım alanı olduğu bilinci ile hareket etmek gerekir. Uzun vadeli yaklaşım, aylarla ifade edilen fiyat hareketlerine bakmamalı. Öte yandan hisseden umudun kesilmesi fiyattaki değişimle alakalı olmamalı. Bir şirket güçlü gelir ve kâr yapısına sahip olduğu halde dönemsel olarak fiyatı gerileyebilir. Yatırımcının asıl değerlendirmesi gereken husus, şirketin gelir ve kârlılığında herhangi bir sorun olup olmadığıdır. Büyüme devam ediyorsa hissedeki pozisyonun korunması doğru olandır. Öte yandan büyümenin durduğu ya da zarara dönüldüğü yönünde bir düşünceye ulaşılmış ise bu taktirde de farklı bir hisseye yönelmek için neden var demektir.

Migros, son iki yılda önceki yıllarla kıyaslandığında oldukça güçlü bir kârlılık yakaladı. Son açıkladığı 2024 altı aylık mali tablolarında ise gelirde gözlenen artışa rağmen kârı geriledi. Şirket esas faaliyetlerinden ötürü zarar ederken Net Parasal Pozisyon kaleminden gelen tutarla dönem sonunda kârlı bir yapıya döndü. Oluşan dönem sonu kârı bir önceki yılın aynı döneminin yüzde 64 gerisinde bulunuyor. Migros’un esas faaliyetlerinden ötürü kâr edebilmesi önemli. Kârda sürekliliğin teminatının nihayetinde esas faaliyetlerden elde edilen kârlılık olduğu gözden kaçırılmamalı.

Şirketle ilgili yakın tarihli önemi gelişme ise Kazakistan pazarından tamamen çıkması. Migros, Almatı şehrindeki AVM’yi devrederken Kazakistan pazarından tamamen çıkmış oldu. Bu kararı alırken yurt içi operasyonlarına odaklanmayı gerekçe olarak gösterdi.

KÂRDA DÜZENSİZLİK SORUN

SORU- Işıklar Enerji Holding uzun vadede yatırım yapılacak hisselerden midir? Hisseyi değerlendirebilir misiniz?
Emin Akdağ

CEVAP-Borsada uzun vadeli yatırım yapmak tek başına kazanç elde etmek için yeterli değildir. Aynı zamanda yatırımda bulunulan şirketin büyüyen yapısının olması önemlidir. Aksi taktirde zarar üreten ya da rutin bir kârlılık ile yetinen şirketlere yapılacak yatırımlar günün sonunda istenen performansı göstermeme olasılığını hayli artıracaktır. Yatırımcının tercih ettiği şirketin gelir ve kârının büyümesi, özü itibariyle firmanın değerini artıran bir durumdur. Bunun neticesinde de şirketi temsil eden hissenin değeri de artacaktır.

Işıklar Enerji Holding’in son beş yıllık mali tablolarına bakıldığında düzensiz bir kârlılığa sahip olduğu gözlenmekte. Üç yıl kâr ederken iki yılında zarar söz konusu. Son paylaştığı 2024 üç aylık mali tablolarında da yine zarar söz konusu. Yatırımcılar, düzensiz bir kârlılıktan öte düzenli kârlılığa öncelik vermeli. Öte yandan kâr etmesinden de öte oluşan kârın düzenli büyümesinin gözlenmesi gerekir. Büyümenin gözlenmemesi ise uzun vadeli yatırımın risk altında olmasına sebep olacaktır. Hissenin değerlenmesi ise bu riski ortadan kaldırmayacaktır.

Tüm bunlardan ayrı olarak hissenin fiyatı takip edildiğinde bir yılı geçkin sürede oldukça güçlü bir çıkış sergilediği gözleniyor. Mayıs 2023’te en düşük 1,27 TL’ye kadar gerilerken, Temmuz 2024’te en yüksek 10,10 TL’ye çıktı. Şimdilerde de 9,37 TL seviyelerinde işlem görüyor. Hissenin son işlem fiyatına göre fiyat kazanç oranı 14,07 seviyesinde bulunuyor. Söz konusu oran sektör ortalamasının yaklaşık 4 puan üzerinde bulunuyor.

Fiyat hareketi güçlü hisseler (23.08.2024)Fiyat hareketi güçlü hisseler (23.08.2024)

 

Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (23.08.2024)Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (23.08.2024)

 

12 göstergesi 12 göstergesi "al" veren hisseler (23.08.2024)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 8,98
En Yüksek: 9,20
En Düşük: 8,70
Değişim 3,46 %
FK: 0,00
PD / DD: 2,27
İşlem Hacmi 258.598.834
Toplam Adet: 28.938.419
Ağırlıklı Ort.: 8,93
Son Değer: 508,50
En Yüksek: 513,50
En Düşük: 499,25
Değişim 1,09 %
FK: 12,13
PD / DD: 2,02
İşlem Hacmi 534.135.514
Toplam Adet: 1.052.813
Ağırlıklı Ort.: 507,34
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ23 Ağustos 2024 11:14

    Hisse senetleri kat kat yükselmiş durumda olup, sizler istiyorusunuz ki her sene 10 kat daha yükselsin böyle bir hayat yoktur.