E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMilyarder Ken Griffin Nvidia hisselerini satıyor---

Milyarder Ken Griffin Nvidia hisselerini satıyor

Milyarder Ken Griffin Nvidia hisselerini satıyor
23 Eylül 2024 - 11:20 borsagundem.com

Citadel’in milyarder CEO’su Ken Griffin Nvidia hisselerinin neredeyse yüzde seksenini sattı. Griffin Nvidia yerine yapay zeka yazılım şirketi Palantir hisselerini satın alıyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyaca ünlü yatırımcıların hisse senetleri tercihleri perakende yatırımcılar tarafından da dikkatle takip edilir. Hedge fonu milyarderi Ken Griffin de sıkı takip edilen borsa uzmanları arasında yer alıyor.

Hedge fonu firması Citadel’in Kurucu CEO’su Ken Griffin’in son yatırımcı raporu 100 milyar doların üzerinde hisse senedi tutan fonun Nvidia hisselerinin %79’unu satışa çıkardığını gösterdi. ABD’nin resmi makamlarıyla paylaşılan raporda Citadel’in 9.282.018 hisse sattığı ve bir diğer yapay zeka şirketi olan Palantir’den 5.222.682 Hisse aldığını gösteriyor. Griffin’in hedge fonu firması bu hamlesiyle son çeyrekter Nvidia’daki payını düşürürken Palantir’deki payını ise %1.140 arttırdı.

The Motley Fool’un haberinde Griffin’in ve firmasının diğer portföy yöneticilerinin neden Nvidia hisseleri sattığı ve neden Palantir hisselerine yöneldiği inceleniyor.

Nvidia hisseleri neden satışta?

Uzaktan bakıldığında Nvidia hissesi satmak şüpheli bir hamle olarak görülebilir. Zira yapay zeka alanında akla gelen en önemli şirketin Nvidia olduğu aşikar.

Ancak yapay zeka teknolojileri yeni neslin en büyük fırsatı olarak lanse edilse dahi görünüşte pek bir şey ifade etmiyor. Yapay zekanın temellerini oluşturan birçok bileşen var. Nvidia’nın grafik işlem birimi (GPU) olarak adlandırılan gelişmiş çipler konusundaki uzmanlığı ise yapay zeka teknolojilerini destekleyen birçok yapı taşından sadece birisi.

Nvidia hisselerini çevreleyen en büyük endişe ise artan rekabet. Zira şu anda Advanced Micro Devices ve Intel tarafından geliştirilen ürünler Nvidia çiplerinin en belirgin alternatifleri. Ancak habere göre rekabet ortamının daha da genişlemesi riski de söz konusu.

Tesla, Meta Platforms, Microsoft ve Amazon dahil olmak üzere büyük teknoloji devlerinin tamamı kendi donanımlarını geliştirmek için büyük yatırımlar yapıyor. Bu şirketlerin birçoğunun Nvidia’nın müşterileri olduğu göz önüne alındığında, teknoloji devlerinin çip konusunda kendi kendine yetmesi ihtimali Nvidia’nın sürdürülebilir büyümesine zarar veriyor.

Daha fazla GPU piyasaya çıktığında, bu teknolojinin yaygınlaşmasına da sebep olabilir. Böyle bir dinamik muhtemelen Nvidia için daha düşük fiyatlara yol açacak ve bu da daha sonra yavaşlayan gelir, marjlar ve kârlar getirecektir.

Motley Fool haberine göre Griffin Nvidia’daki pozisyonunun büyük bir kısmını bu riskler nedeniyle satmış olabilir. Şirketin şimdiye kadarki başarısına rağmen geleceğe dair beklentileri şüpheli görünüyor.

Griffin neden Palantir hissesi aldı?

Yapay zeka alanındaki Palantir bir kurumsal yazılım şirketi olarak öne çıkıyor. Firma Foundry, Gotham, Apollo ve AIP adlı dört veri analiz platformu sunuyor. Şirketin yazılımları ABD’de özel sektörün yanı sıra askeri alanda da kullanılıyor.

Yatırımcılar, son birkaç yılda Palantir'in gelirinin, yükseliş eğilimli bir yapay zeka anlatısı zemininde hızlandığını takip edebilirler. Daha da önemlisi, şirketin işletme kaldıracı, marj genişlemesi ve tutarlı kârlılık göstergeleri konusunda önemli ölçüde iyileşti.

Palantir bu ayın başlarında ABD’nin en büyük 500 halka açık şirketinin yer aldığı S&P 500 Endeksi’ne dahil olarak önemli bir kilometre taşına da ulaştı.

BlackRock'tan tahvil analizi: Getiri eğrisi dikleşecekBlackRock'tan tahvil analizi: Getiri eğrisi dikleşecek

 

Goldman Sachs: S&P yılın sonunda 6.000 puana ulaşabilirGoldman Sachs: S&P yılın sonunda 6.000 puana ulaşabilir

 

S&P 500’de keskin düzeltme tahminiS&P 500’de keskin düzeltme tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)