E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMilyarder yatırımcı David Einhorn açıkladı: Altın neden yükseliyor?---

Milyarder yatırımcı David Einhorn açıkladı: Altın neden yükseliyor?

Milyarder yatırımcı David Einhorn açıkladı: Altın neden yükseliyor?
29 Nisan 2024 - 13:09 borsagundem.com

Tahvil faizleri ve mevduat getirileri yükselse de altındaki rekor ralli tüm hızıyla devam ediyor. Greenlight Capital’ın kurucusu, milyarder David Einhorn rallinin sebebi olarak Doğu ülkelerinin aşırı altın alımlarını gösterdi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Altın 2024’ün başından bu yana rekor bir performans ortaya koyuyor. Ancak bu yükseliş birçok yatırımcı için sürpriz niteliği taşıyor.

Normal şartlarda mevcut makro göstergeler altının zayıf bir ilerleme göstereceği bir tabloyu işaret eder. Zira ABD Merkez Bankası (FED) ve gelişmiş ekonomilerin diğer küresel merkez bankaları politika faizlerini yüksek tutmaya devam ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre altın varlıklarının doğası gereği sabit getirisi yoktur. Bu da sabit bir getiri oranı olan tahvil ve vadeli mevduat yatırımları gibi pozisyonlar karşısında altını dezavantajlı bir konuma yerleştirir.

Ancak altın son bir yıldır tahvil varlıkları getirilerindeki ve mevduat faizlerindeki yükselişe rağmen rallisini devam ettirdi. Altının bu göz kamaştırıcı performansı yatırım uzmanlarının da dikkatini çekiyor.

Insider’ın haberine göre milyarder yatırımcı David Einhorn altının bu güçlü rallisini açıklamak için klasik bakış açısı yeterli değil.

Einhorn müşterileriyle paylaştığı notta altın rallisine ilişkin “Yükselişler piyasanın hem para hem de maliye politikalarının sürdürülebilirliğinden ve bilgeliğinden şüphe etmeye başlamasıyla ilgili olabilir. Ancak diğer göstergeler durumun tam olarak böyle olmadığını gösteriyor” dedi.

Greenlight Capital’ın kurucusu olan milyarder bunun yerine daha dikkat çekici bir teori ortaya attı. Einhorn Doğu’daki ülkelerin Batı’daki ülkelerden altın satın almasıyla piyasalarda “kalıcı bir trendin” ortaya çıktığını söyledi.

Einhorn, “Muhtemelen Batı’nın satmaya istekli olduğu altın varlıkları tükeniyor ve Doğu’nun talebi ise fiyatları yükseltecek kadar güçlü kaldı” dedi.

Gerçekten de Dünya Altın Konseyi verilerine göre küresel merkez bankaları son iki yıldır 1000 tonun üzerinde altın almak için birbiriyle yarıştığını ve en büyük alıcılardan birinin Çin olduğunu belirtiyor.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi aynı zamanda yerel emlak sektöründeki kriz nedeniyle sallantıda. Ülkede yükselen işsizlik oranı yıllardır yükselişte olan Çin ekonomisini durgunlaştırdı. Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) dolar rezervlerinden uzaklaşarak altını tercih etmesine ek olarak ülkedeki tüketiciler de istikrarlı bir değer deposu olarak altına yöneldi.

PBOC 17 aydır küresel piyasalardaki altın varlıklarını adeta silip süpürüyor. Çin’in merkez bankasındaki altın varlıkları bu süre içerisinde %16 yükseldi.

Dünya Altın Konseyi, Hindistan ve Singapur'un da küresel ekonomik türbülansa karşı korunmak için altın topladığını ortaya koyuyor.

Ekonomistler, jeopolitik belirsizlikler ve enflasyon gibi makro engeller sebebiyle de altının yükselişinin devam ettirebileceğini öngörüyor. Bu da halihazırda yüksek olan altın talebine ek bir destek sağlıyor.

Ünlü ekonomist David Rosenberg altında bu yıl %15 daha yükseliş görülebileceğini, küresel merkez bankalarının faiz indirimi seçeneklerini göz önünde bulundurması halinde ise bu yükselişin %30’u bulacağını söyledi. Rosenberg ekonomide resesyon veya yumuşak iniş beklentilerinden bağımsız olarak yükselişini sürdürebileceğini belirtiyor.

Ünlü borsa uzmanı Ed Yardeni ise altının gelecek yıla kadar ons başına 3.500 dolara ulaşabileceğini söyledi. Bu rakam altında %50’lik bir artış anlamına geliyor. Yardeni piyasaların mevcut durumu ile 1970’lerdeki Büyük Enflasyon dönemi arasında paralellik kuruyor. Ünlü borsa uzmanı mevcut enflasyon trendlerinin altını yeni zirvelere taşıyabileceğini söyledi.

Milyarder yatırımcı Ray Dalio gibi diğer önemli isimlerse ABD’nin yükselen kamu borcu seviyelerinden kaynaklanan risklere karşı yatırımcıların altınla korunabileceğini söyledi. Dalio, ABD’de kamu borcu krizinin veya enflasyon risklerinin artmasıyla birlikte yatırımcıların altın varlıklarına sığındığını belirtiyor.

Bilançolar, FED, istihdam… Wall Street’te kritik hafta

 

Altın haftaya nasıl başladı?

 

Emtia piyasasında belirsizlik hakim

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)