E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMilyarder yatırımcılar hangi hisseden çıkış yapıyor?---

Milyarder yatırımcılar hangi hisseden çıkış yapıyor?

Milyarder yatırımcılar hangi hisseden çıkış yapıyor?
10 Ekim 2024 - 15:52 borsagundem.com

Milyarder yatırımcıların özellikle tek bir hisseden yüklü çıkışları diğer yatırımcıların dikkatini çekiyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de borsa yatırımcılarının son dönemde en çok dikkatini çeken konu, milyarder yatırımcıların Apple hisselerinden çıkış yapması oldu.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, birçok yüksek profilli yatırımcı, teknoloji devi Apple’ın hisselerini peş peşe elden çıkarıyor.

Apple hisselerinden çıkış yapanlar

The Motley Fool’dan Jeremy Bowman’ın haberine göre, Apple tanıtılmaya pek ihtiyaç duymuyor. Aslında, iPhone üreticisi artık yeni Apple Intelligence yapay zeka platformuna yönelik beklentiler ve Apple'ın zirveyi elinden aldığı rakip Microsoft'un hisselerindeki son zayıflıklar sayesinde dünyanın en değerli şirketi konumunda bulunuyor.

Ancak, SEC'in 13-F dosyalarına göre, birçok yüksek profilli milyarderin ikinci çeyrekte hisseyi satmasıyla her yatırımcının teknoloji devinin etkisi altında kalmamış olduğu görülüyor. Bu nedenle, Apple hisselerini satan en iyi üç yatırımcıya ve bu satışların ne anlama gelebileceğine daha yakından bakmak gerekiyor.

Berkshire Hathaway

Hiçbir yatırımcı Warren Buffett'tan daha fazla ilgi görmüyor ve bazı yatırımcılar Berkshire Hathaway’in Apple'daki hisselerinin çoğunu satmasıyla şaşkına dönmüş durumda. Apple, Berkshire Hathaway’in ‘muhtemelen dünyadaki en iyi işletme’ olarak övdüğü bir şirket.

Buffett ayrıca Apple'ı, Berkshire'ın tamamen kendisine ait sigorta ve demiryolu yan kuruluşlarından sonra üçüncü işletmesi olarak gördüğünü söylüyor.

Buffett'ın Apple hakkındaki geçmiş yorumları göz önüne alındığında, Berkshire'ın ilk çeyrekteki benzer bir hareketin ardından iPhone üreticisinin hisselerini elden çıkarması şaşırtıcı olabilir. Berkshire Hathaway, ikinci çeyrekte 389,4 milyon hisse veya şirketteki hissesinin yaklaşık yarısını, yaklaşık 80 milyar dolara sattı.

Berkshire'ın Apple hissesini neden satmaya karar verdiği belli değildi. Buffett, bu yılın başından beri azalmış gibi görünen daha yüksek bir sermaye kazancı vergisi oranı tehdidine değindi ve Apple'ı satmak Berkshire'ın vergi yükümlülüğü için güverteyi temizlemesine yardımcı oldu. Berkshire bu parayı diğer hisse senetlerine yatırmak yerine Hazine bonolarında tutuyor.

Buffett'ın Berkshire'ın hissedar mektubundaki yorumları, borsanın pahalı olduğuna inandığını ve Apple'ın 34'lük bir fiyat-kazanç oranıyla Buffett için bir istisna olmadığını gösteriyor.

D.E. Shaw

D.E. Shaw adlı hedge fonunun arkasındaki milyarder isim David Shaw. Shaw, niceliksel ticaret adı verilen matematik ve algoritmalar üzerine yatırım stratejisiyle tanınan bir bilgisayar bilimcisi.

D.E. Shaw ayrıca Apple hissesi satan isimlerden biri ve yaklaşık 1 milyar dolar toplamak için 4,8 milyon hissesini elden çıkardığı biliniyor. Hedge fonunun hala yaklaşık 10 milyon adet Apple hissesi bulunuyor.

Shaw, hisseyi 2004'ün ilk çeyreğinden beri elinde tutuyor, yani fon ilk satın almaya başladığından beri hisse neredeyse yüzde 50.000 oranında arttı. D.E. Shaw'un hisseyi neden sattığı belirsiz olsa da, Apple'ın değerlemesinin bu karada muhtemelen önemli bir rol oynadığı düşünülüyor ve 20 yıllık bir trendin arından kar elde etmenin mantıklı bir hamle olduğu kabul ediliyor. Bu nedenle, fonun, ilk yatırımının yaklaşık 500 katı kazanç elde ettikten sonra hisseyi satması konusunda kusur bulmak zor gözüküyor.

Susquehanna International Group

Susquehanna'lı milyarder Jeff Yass da ikinci çeyrekte Apple hisselerini satan isimlerden biri oldu. D.E. Shaw gibi Susquehanna da niceliksel ticaret stratejisiyle biliniyor. Susquehanna, ikinci çeyrekte 2,6 milyon adet Apple hissesini sattı ve elinde 6,2 milyon hisse bıraktı.

Susquehanna ayrıca uzun süredir Apple hissesine sahip; ilk olarak ise 2008'in üçüncü çeyreğinde satın alım yaptı. Başka bir deyişle, nakde çevirebileceği önemli kazançları da bulunuyor ve bu yüzden değerlemesi modern tarihteki en yüksek seviyeye yakınken hisseyi satması D.E. Shaw gibi yine şaşırtıcı değil.

Apple hisselerini satmalı mısınız?

Apple'ı satmayı düşünmeden önce, bu milyarder liderliğindeki üç fonun da hala Apple hisselerine sahip olduğunu ve hepsinin hisseyi en az birkaç yıldır elinde tuttuğunu kavramakta fayda bulunuyor.

Bu aşamada, Apple'ın potansiyel kazançları, yaklaşık 3,5 trilyon dolarlık değerlemesi ve piyasa değeri nedeniyle daha sınırlı görünüyor ancak özellikle Apple Intelligence kurulu tabanını daha da sağlamlaştırmaya hazır göründüğünden, şirketin ekonomik hendeği her zamanki kadar güçlü. Bu nedenle, şu anda Apple hissesi satmak için doğru zaman olmadığı daha makul bir seçenek gibi duruyor.

Apple yükseliş haftasına giriyorApple yükseliş haftasına giriyor

 

Apple'dan işten çıkarma kararıApple'dan işten çıkarma kararı

 

Buffett Apple hisselerini neden satıyor?Buffett Apple hisselerini neden satıyor?

 

Apple’daki yükselişin nedeni bastırılmış talepApple’daki yükselişin nedeni bastırılmış talep

 

Apple borsada rekor kırdıApple borsada rekor kırdı

 

Apple'dan 'Apple Intellegence' kararıApple'dan 'Apple Intellegence' kararı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)