E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarMilyarlık bebekler borsaya geliyor---

Milyarlık bebekler borsaya geliyor

Milyarlık bebekler borsaya geliyor
27 Aralık 2010 - 21:15 borsagundem.com

Yatırımcılar, 2011’de milyar dolarlık yeni halka arzlar gerçekleşmesini bekliyor

Yatırımcılar, ABD’de 2010’da gerçekleşen ve en büyüğü 200 milyon doları dahi geçmeyen az sayıdaki birincil halka arzların ardından, 2011’de milyar dolarlık yeni halka arzlar gerçekleşmesini bekliyor.
Gelecek yıl, 1 milyar dolar ve daha fazlası miktarda halka arzlarla piyasadan kaynak sağlamayı planlayan birkaç şirketin olduğu belirtildi. Hastane işletmeciliği yapan HCA, enerji şirketi Kinder Morgan Inc ve araştırma şirketi Nielsen Holdings’in adı önümüzdeki yıl halka arz gerçekleştirecek şirketler arasında yer alıyor.
Hatta Nielsen’ın 2011’in başlarında harekete geçecek ilk şirket olacağı konuşuluyor.
Diğer yandan bankacılar, henüz ABD sermaye piyasası kurulu organı SEC’e başvurmamış şirketler olabileceğinin de altını çiziyor.
Deutsche Bank’ın küresel sermaye piyasaları masası şeflerinden Mark Hantho, “2011’de, büyük çaplı, milyarca dolarlık halka arzın gerçekleştirildiğini göreceğiz. Açıkçası, bazıların işlemleri başladı bile ancak özel girişim sermayeleri tarafında daha hareketli bir yılın geçeceğini söyleyebiliriz” diye konuştu.
Gerçekte de, özel girişim sermayeleri ABD’de gerçekleşen halka arzların temel faktörlerinden birini oluşturuyor.
GENERAL MOTORS TEK İSTİSNA
Kasım ayındaki hisse satışında 23.1 milyar dolar toplayan ABD’li otomobil üreticisi General Motors haricinde, 2010’da milyar doların üzerine çıkan başka halka arz gerçekleşmedi. Ancak 2009’da milyar dolarlık birkaç halka arz gerçekleşmişti.
GM’nin iflas korumasına girdikten sonra ABD yönetiminin eline geçen hisselerine yatırımcılardan gelen büyük ilgi, piyasada risk algısının arttığının bir işareti olarak algılandı.
RBC Capital Markets’ın sermaye piyasalarından sorumlu analistlerinden Joe Morea, “Önümüzdeki süreçte, halka arzların çok daha büyük olacağını göreceğiz” dedi.
Halka arzları değerlendiren IPOScoop.com şirketinin Başkanı John Fitzgibbon, risk algısının arttığı bir dönemde büyük borç yükü altındaki şirketlerin avantajlı çıkabileceklerini ancak yatırımcıların yöneldikleri şirketleri fiyatlarken dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çekti.
IPOScoop’un 2000 ile 2009 yılları arasında yaptığı analizlerine göre, beklentilerin daha altında fiyatlanan şirketlerin halka arzlarından sonraki ilk işlem günlerinde değerlerinin yüzde 1.9, değerlerinin üzerinde fiyatlanan şirketlerinse yüzde 36.9’u oranında getiri sağladığını ortaya çıkardı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)