E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiMobilyaya Ortadoğu darbesi---

Mobilyaya Ortadoğu darbesi

Mobilyaya Ortadoğu darbesi
20 Mart 2011 - 14:26 borsagundem.com

Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde yaşanan olaylar nedeniyle bu ülkelere mobilya ihracatında yüzde 10'luk bir azalma yaşandı

Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde yaşanan olaylar nedeniyle bu ülkelere ihracatında yüzde 10'luk bir azalma yaşayan mobilya sektörünün, alternatif pazar arayışına başladığı bildirildi.
Yapılan açıklamada, mobilya sektörünün Mısır ve Libya gibi Kuzey Afrika ve bazı Ortadoğu ülkelerinde meydana gelen olaylar nedeniyle bu ülkelere gerçekleştirdikleri ihracatta yüzde 10 azalma yaşadığı, Türk mobilya sektörünün de sorunu aşmak için çareyi fuarlara katılarak, ürünlerini tüm dünyaya sunma ve bu sayede dünyanın farklı ülkelerine yayılmakta bulduğu kaydedildi.
Bu amaca yönelik olarak 18?21 Mart 2011 tarihleri arasında Çin Halk Cumhuriyeti'nin Guangzhou kentinde düzenlenen CIFF 2011 Mobilya Fuarı'na katılan mobilya sektörünün, bu yıl içerisinde Nijerya ve Rusya'da gerçekleştirecek mobilya fuarlarında da boy göstereceği belirtildi.
CIFF 2011 Mobilya Fuarı'na aralarında Başterziler Mobilya, Doğtaş, Irak Plastik, İşbir Sünger Sanayi, Kilim Mobilya, Meltem Modüler Mobilya, Pim Proje, Serhat Mobilya, Teleset, Yaprak Orman Ürünleri, Yataş Yatak, Alfemo ve Yücel Büro'nun da yer aldığı 13 Türk firmasının katılarak kendileri için ayrılan 880 metrekarelik alanda ürünlerini sergiledikleri bildirildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen ve fuara İstanbul İhracatçı Birlikleri'ni (İİB) temsilen katılan İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, bu yıl 26'ncısı düzenlenen CIFF Mobilya Fuarı'nda 13 Türk firmasının yer aldığını, daha geniş alan talep etmelerine rağmen yoğun ilgi nedeniyle verilen alanın kısıtlı kaldığını belirtti.

-''ALTERNATİF PAZAR ARAYIŞLARI''-

Dünyanın dört bir yanından mobilya üreticileri, ihracatçıları ve satın almacıların fuarda bir araya geldiğini belirten Tever, açıklamada şunları kaydetti:
''Mobilya sektör temsilcileriyle yaptığımız toplantılarda Mısır ve Libya'da yaşanan olayların sektör ihracatına yüzde 10'luk bir daralma getirdiğini ifade ettiler. Bu sorun beraberinde alternatif pazar arayışlarını gündeme getirmiştir. Afrika'da ve Ortadoğu'da kriz var. Şu an 170 ülkeye ihracat yapan mobilya sektörü, uluslararası fuarlara daha sık katılarak, alternatif pazar arayışına başladı.''
Tever, dünyanın önde gelen mobilya firmalarının Çin'de düzenlenen CIFF 2011 Mobilya Fuarı'na katıldığını, Fransız, İtalyan ve İngiliz firmaları başta olmak üzere bütün büyük firmaların fuarda ürünlerini sergilediğini ve bu fuarda olmanın sektör için büyük bir şans olduğunu kaydetti.
Türk mobilya sektöründe 360 firmanın faaliyet gösterdiğini, sektörün ihracatının 1.3 milyar dolar olduğunu, bu rakamı 2023 yılında 6 milyar dolar seviyesine çıkarmak için çalıştıklarını vurgulayan Tever, sadece Çin'in 28 milyar dolarlık mobilya ihracatı ile 125 milyar dolarlık dünya ihracatının yüzde 25'lik kısmına sahip olduğuna dikkati çekti.

-''ÇİN ÜZERİNDEN DÜNYAYA AÇILMAYI PLANLIYORUZ''-

Abdullah Tever, ikinci sırada 13 milyar dolarlık rakam ile Almanya ve İtalya'nın yer aldığını belirterek, ''Türkiye dünya ihracatında 18'inci sırada bulunuyor. Fuarda daha geniş alana sahip olduğumuz zaman, dünya ihracat pazarından daha fazla pay alabileceğiz. Çin'deki fuarda tüm dünyaya, bu sektör de bizim de olduğumuzu bir kez daha kanıtladık. Fuar sayesinde Çin üzerinden dünyaya açılmayı planlıyoruz'' görüşünü dile getirdi.
Ağaç, orman ürünleri sektörünün genel ihracat rakamlarına ilişkin değerlendirmelere de yer veren Tever, 2010 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17'lik bir artış yakalayarak, 2 milyar 928 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini, Türkiye'deki genel ihracat artışının geçen yıl yüzde 11.2'de kaldığını kaydetti.
Tever, rakamların ağaç ve orman sektörünün Türkiye ihracatını bile geride bırakan bir gelişme yaşadığını gösterdiğini vurgulayarak, ''Ancak 2011 yılının ilk günlerinde devletin oduna yüzde 4.1 ila 8.62 oranlarında zam yapması, ihracat hedeflerimizi değiştirdi. Zam öncesi bu yıl için yüzde 20'lik bir ihracat artışı beklerken, zamlardan sonra bu oranın ne kadar olacağını kestirmemiz çok güç'' görüşünü kaydetti.

''TÜRKİYE'DE ODUN YETERSİZLİĞİ VAR''-

Türkiye'deki odun miktarının sektörün ihtiyaçlarının ancak yüzde 60'ını karşıladığını, geriye kalan kısmın Rusya ve Ukrayna'dan odun şeklinde, Şili, Arjantin, ABD ve Kanada'dan ise talaş şeklinde ithal ederek karşıladıklarını vurgulayan Abdullah Tever, açıklamada şu görüşlere yer verdi:
''Türkiye'de odun yetersizliği var. Krizler ve odun yetersizliği nedeniyle, eskiden 25 olan fabrika sayısı şimdilerde 15'e düştü. Ve bu tesisler yarı kapasiteli çalışıyorlar. Türkiye ihtiyaçlarının karşılanması için günde 40 bin ton oduna ihtiyaç var. Ülkemizde yıllık odun üretimi 7 - 8 milyon ton civarında, ama ihtiyacımız ise 15 milyon ton civarı. Dolayısıyla aradaki farkı yurt dışından karşılamak durumunda kalıyoruz. Avrupa'ya mal satamıyoruz, çünkü pahalıyız. Şu anda Gürcistan, Azerbaycan, İran, Irak, Suriye ve Mısır gibi ülkelere satıyoruz.''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)