E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiMorgan Stanley: Trump’ın gümrük vergileri ABD ekonomisine darbe vurabilir---

Morgan Stanley: Trump’ın gümrük vergileri ABD ekonomisine darbe vurabilir

Morgan Stanley: Trump’ın gümrük vergileri ABD ekonomisine darbe vurabilir
01 Ekim 2024 - 08:13 borsagundem.com

Morgan Stanley ekonomistleri Trump’ın gümrük vergileri yüzünden ABD’de istihdam artışının ayda 70,000 yavaşlayacağını belirtti

Morgan Stanley ekonomistleri Cumhuriyetçilerin gümrük vergisi artışları önerisinin uygulanması halinde enflasyonu yükselteceğini ve istihdamı azaltarak ABD ekonomisine darbe vuracağını tahmin ediyor.

Pazartesi günü bir araştırma notu yayınlayan Seth Carpenter yönetimindeki Morgan Stanley ekonomistleri, “Önerilen gümrük vergileri tam olarak uygulandığı takdirde enflasyonda kısa vadede bir artış ve GSYİH’de sürüncemede kalan bir yavaşlama tahmin ediyoruz” denildi.

Bankanın ekonomist ve stratejistleri, Donald Trump’ın Beyaz Saray’ı kazandığı ve hızla harekete geçerek global ithalata genel bir ilave %10 gümrük vergisi, Çin’den gelen sevkiyata ise %60 gümrük vergisi daha uyguladığı bir senaryoyu modellediler. ABD sektörlerinin yaklaşık yarısı için bunun anlamı ortalama %25-%35 gibi yüksek gümrük vergileri olacak.

Ekonomik büyüme konusunda bankaya göre, yüksek gümrük vergileri yatırım harcamalarının yanı sıra tüketimi engelleyecek ve bunlar ithalatın azalmasının gayrisafi yurtiçi hasılaya olumlu etkisini aşacak. Banka, GSYİH artışının "birçok çeyrek boyunca" ekonomik büyümenin 1,4 yüzde puan yavaşlayacağını söyledi.

Bankanın modeli ABD'de aylık istihdam artışının 50.000 ile 70.000 arasında azalacağını gösterdi. Bu yılın başından beri istihdam ayda ortalama 184.000 arttı.

JPMorgan: Yatırımcılar düşük borsa getirilerine hazırlıklı olmalıJPMorgan: Yatırımcılar düşük borsa getirilerine hazırlıklı olmalı

 

Morgan Stanley: Borsalar için en iyi senaryo 50 baz puanlık faiz indirimiMorgan Stanley: Borsalar için en iyi senaryo 50 baz puanlık faiz indirimi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)