E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMücevherde defolu dönemi---

Mücevherde defolu dönemi

Mücevherde defolu dönemi
20 Temmuz 2011 - 08:56 borsagundem.com

Altından sonra gümüş ve pırlantada da yaşanan fiyat artışları tüketicinin tercihini 'ayarı düşük' olan takılara kaydırdı

Temmuz ayı itibariyle en çok kazandıran yatırım aracı olarak öne çıkan ve onsu 1.609 doları görüp rekor kıran altından sonra mücevher ve gümüşte de fiyat artışları boy gösterdi. Özellikle düğün sezonunda ortaya çıkan fiyat artışlarıyla baş edemeyen tüketiciler de altında düşük ayarlı ve az gramajlı takıları tercih ederken mücevherde ise kalitesi daha düşük ama gösterişli olanı satın aldı. Altınbaş Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, "Altının değerinin artmasıyla birlikte alım gücü düşen tüketici ucuz olana, ayarı düşük olana talep gösteriyor" dedi. Fiyat artışlarının raftaki ürüne yüzde 87 oranında yansıdığına dikkat çeken Altınbaş, anlamsız bir fiyat artışı olduğunu ve hammadde artışlarının uluslararası piyasalara bağlı olduğu için müdahale etmenin mümkün olmadığını söyledi.
UZUN VADELİ BORÇLANMA
Kuyumcukent Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ercan Özgür ise "Ramazan öncesi düğünler artmasına rağmen gramajda tüketim düştü. İnsanlar 14 ayar bilezik ile 25-30 liralık altın alıp düğünlerde takıyor" dedi. İç pazarda en az yüzde 50 tüketim daralması yaşadıklarını belirten Kuyumcukent AŞ (KUYAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erdal Metiner ise, "İnsanlar düğünlerde 'O da benim düğünümde aynısını getirir' diyerek takı takıyor. Buna uzun vadeli borçlanma diyebiliriz. Piyasada çok fazla takı alternatifi var. Gramaj gittikçe düşüyor" dedi.
'İNCE ÜRÜN' AYARI
Ariş Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Güzeliş ise, son 5-6 ayda pırlanta fiyatlarının yüzde 60 oranında arttığını ancak piyasada eski ürünler satıldığı için yeni fiyatlara henüz geçilmediğini söyledi. Bütçesi dar olan kesimin hem hacimde hem de pahada düşük olan ürünü tercih ettiğini ifade eden Güzeliş, "Renkli ve netlik oranı düşük ürünler de talep görüyor" dedi. Son bir haftada gümüş fiyatlarının yüzde 15 arttığını ve bu rakamın çok ciddi bir yükselişi ifade ettiğini söyleyen Sezgin Grup Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Sezgin, "Böyle olunca satışların düşmesinin önüne geçmek için ürünleri daha ince ve küçük yapıyoruz" dedi. Avrupa standartları gereği 925 ayar altında üretim yapamadıklarını dile getiren Sezgin, "Tasarımcıya ürünleri hafif dizayn edin diye baskı yapıyoruz" dedi.
İşçiliği az olanı satın alın
Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, altında işçilik artıkça maliyetin de yükseldiğini belirterek, "Yatırım amacıyla altın alınacaksa işçiliği en az olan tercih edilmeli. Cumhuriyet altını ve 22 ayar bilezik yatırım amacıyla alınabilir" dedi. Favori Mücevherat Yönetim Kurulu Başkanı Selami Özel ise, tüketicilerin gümüş takılara ve bijuteriye yöneldiklerine ve bu ürünlerin satışında yüzde 20 civarı yükselme bulunduğuna dikkati çekti. Özel, düğünlerde eskiden daha çok yatırımlık takılar tercih edilirken son dönemlerde düşük ayarlı ve hafif ürünlerin tercih edildiğini, altın takı kiralayarak düğün yapanlar bulunduğunu kaydetti. SABAH

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)