E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisMuhalefet şerhi kuyruğu---

Muhalefet şerhi kuyruğu

Muhalefet şerhi kuyruğu
31 Ekim 2012 - 07:41 borsagundem.com

Krizlerin gölgesindeki G.Saray Genel Kurulu’na yönetimden hesap soran 50 kızgın yatırımcı damga vurdu

BORSAGUNDEM.COM
Bir yanda, Galatasaray’ın borsadaki işlemleriyle ilgili manipülasyon, yolsuzluk ve usulsuzlük iddiaları, bir yanda bu usulsüz işlemlerden mağdur olduklarını söyleyen “küçük hissedarlar”… İşte bu krizin gölgesinde toplanan Galatasaray Genel Kurulu , TT Arena’da başladı. Bedelli sermaye artırımına tepki gösteren 50’ye yakın yatırımcı da salondaki yerini aldı.
Genel Kurul'dan 'canlı yayın' gerçekleştiren Borsagundem.com’a açıklama yapan yatırımcılar, TTK 438. Maddesi uyarınca ve SPK Kanunu Madde 7’ye göre özel denetçi tayini için Genel Kurul’a bir önerge verdiklerini ve bu talebin Genel Kurul maddelerine eklenmesini istediklerini söylediler. Stat sözleşmesinin detaylarının açıklanmasını isteyen yatırımcılar ayrıca bu yapılan işlemlerde neden derneğin korunduğu sorusuna yanıt aradıklarını ifade ettiler. Yatırımcılar ayrıca, bedelli sermaye artırımına temel oluşturan SPK Kanunu 7. maddesine göre sermaye artırımı gerçekleştirilmesi için nakden ödeme gerekirken, burada henüz oluşmamış 16 yıllık gelirin sermayeye eklenmesinin söz konusu olduğunu belirttiler.
ADNAN NAS DİVAN BAŞKANI
Türkiye’de yapılan ilk dijital genel kurul olduğu için 1 saat gecikmeli başlayan Galatasaray Genel Kurulu’nun açılış konuşmasını yapan Galatasaray Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Nas, kendisinin Divan Başkanı olarak atanmasının talep edildiğini söyledi. Nas’ın Divan Başkanlığı oylamaya sunuldu. Galatasaray yönetimi ‘Evet’ oyu verirken, salondaki 50 kızgın yatırımcı ise ‘Ret’ oyu kullandı. Yatırımcılar, “Bizim paylarımız yetersiz olması nedeniyle zaten aday gösterme yetkimiz yok” dedi. İtirazların usulen olduğu ifade edildi.
YATIRIMCILARIN ÖNERGESİ REDDEDİLDİ
Genel Kurul’da ilk iki madde oylandı. Bu arada 3 madde öncesi salondaki 50 kızgın yatırımcı özel denetçi tayini konusunda verdikleri önergenin Genel Kurul maddelerine eklenmesi için Divan Başkanlığı’ndan talepte bulundular.
Yatırımcıların konuyla ilgili talebi hükümet komiserini vermeleri üzerine yapılan oylamada, çoğunluk yönetimde olması nedeniyle söz konusu ek madde istemi reddedildi.
Kızgın yatırımcıların talebiyle ilgili bir açıklama yapan Nas, “Galasataray’ın geleceği için reddettik” dedi. Bunun üzerine söz alan yatırımcılar burada dereğin taraf olamayacağını ve 440 milyon lira gibi bir varlığın devredildiğini, hissedarlar olarak da mağdur olduklarını söyledi.
BAĞIMSIZ DENETİM RAPORU KRİZİ
Derneğin burada haksız kazanç elde ettiğini öne süren yatırımcılar, bu nedenle bir özel denetçinin tarafsız bir şekilde yapılan bu işlemi denetlemesi gerektiğinde ısrar ettiler. Ancak, Adnan Nas, “Hakim ortak sizin gibi düşünmüyor” diyerek konuyu kapattı.
Bağımsız denetim raporlarının okunmasıyla ilgili 4. madde oylamasında ise yatırımcıların raporların okumasına yönelik istemi de reddedildi. Adnan Nas’ın oylamaya sunduğu yatırımcı talebi, çoğunluk tarafından kabul edilmedi. Bunun üzerine bağımsız denetim şirketi yetkilisi özet bilançoyu okumaya geçti. 
3.MADDE MAHKEMEYE GİDİYOR
Yatırımcılar 3. maddeyi kabul etmediklerini ve ret oyu kullandıklarını beyan ederek muhalefet şerhi düşülmesini istediler. Divan Başkanı bu istemi kabul etti ve şerh Genel Kurul tutanaklarına geçildi. Yatırımcılar bu kararı mahkemeye taşıyacaklarını söyledi.
SUÇU ESKİ YÖNETİME ATTILAR
Bilançoyla ilgili tartışmalar sürerken, Divan Başkanı Nas, yatırımcılara seslenerek, “Bir sohbet toplantısı düzenleyelim Genel Kurul'u bitirmek zorundayız, işlemler uzuyor” dedi,
Ancak yatırımcılar maddeler konusundaki eleştirilerini sürdürmeye devam etti.
Bilanço rakamlarında yaşanan düzeltmelerin kendilerini mağdur ettiğini söyleyen yatırımcılar, bir düzeltmede 91 milyonluk değerlendirme hatasının çıktığını, bundan çok zarar gördüklerini belirttiler. Nas ise cevaben, “Bu bizim yönetimizi ilgilendirmiyor, bir önceki yönetimin konusu” dedi, suçu eski yönetime attı. Yatırıcımcılar da “Şirketlerin devamlılık ilkesi vardır, kabul etmiyoruz diyemezsiniz” diye itiraz etti. 
İLK DİJİTAL SORU GELDİ 
Divan Başkanı bu kez, “Dünyanın en ünlü denetim şirketlerinden biriyle çalışıyoruz. Onların uyarısı üzerine bu düzeltme yapıldı” dedi.
Bu arada Türkiye'nin ilk dijital Genel Kurulu'nun ilk sorusu da geldi. İnternet üzerinden bir yatırımcı, dernek ile şirket arasında yapılan anlaşmanın detaylarının açıklanmasını istedi ancak sorusuna cevap alamadı.
AVUKAT ÖZBEY'E 32 BİN OY
Gündemin 8. maddesinde ise kar dağıtım politikası konusunda karar alındı. Divan Başkanı Nas, “Zaten şirket zarar konumda olduğu için kar dağıtması söz konusu değil” dedi. Madde Genel Kurul’da kabul edildi.
Yeni Yönetim Kurulu üyelerine gelince; Ünal Aysal başkan olarak önerildi. Ali Dürüst, Adnan Nas, Abdürrahim Albayrak, Ahmet Murat Canaydın yönetim kurulu üyeleri olarak önerildi. Bağımsız üye olarak Ümit Özdemir ve Mehmet Ali Birand önerildi. Daha sonra yatırımcılar kendilerinin de bir bağımsız üye vermek istediklerini söyledi. Yatırımcıların adayı Avukat Egemen Özbey, dijital oylamada 32 bin oy aldı. Özbey yönetime giremedi ama ona verilen müthiş destek salonda büyük alkışlarla kutlandı. 
ÜCRETLERE YÜZDE 450 ZAMMA TEPKİ
Yönetim Kurulu’na ücret politikası Genel Kurul gündemine sunuldu. Divan Başkanı Nas, “Yönetim Kurulu’na ücret verilmeyecek” dedi. Yatırımcılar ise, “Yönetim Kurulu ücret almıyor, Başkan iflasın eşiğinde diyor ama üst düzey yöneticilerin ücretleri 80 bin liradan 340 bin liraya yükseltildi. Türkiye şartlarında yüzde 450 artış doğru değil” diyerek yüksek ücret artışını eleştirdiler. Yönetim Kurulu’na ücret verilmemesi oy birliğiyle kabul edildi. Yatırımcılar, Genel Kurul sonunda tüm maddelere muhalefet şerhi düşeceklerini ve mahkemeye gideceklerini söylediler.
YATIRIMCI-YÖNETİCİ ‘SOHBET’İ BAŞLADI
12. maddeye gelindiğinde ise yatırımcı ile yönetim arasında bir ‘sohbet’ başladı. Yatırımcılar kafalarını meşgul eden soruları sordu, yöneticiler de cevap verdi. Sohbette ağırlıklı olarak TT Arena’nın işletim hakkının Sportif AŞ’ye hangi şartlarda devredildiği sorgulandı.
Yöneticiler bedelli sermaye artımı için 16 yıl boyunca sağlanacak 440 milyonluk gelirin baz alındığını söylerken, yatırımcılar bu durumun TTK Kanunu ve SPK Kanununa aykırı olduğunu, söz konusu paranın nakit olarak şirket kasasına konması gerektiğini söyledi, “Şirket nakit koymuyorsa bizden neden nakit isteniyor” dedi.
Bir yatırımcı, “Ben çok iyi bir taraftarım, para için hisse almadım ancak ben kombine bilet aldığımda bana bu biletin yüzde 90’ı bağış yüzde 10’u Sportif AŞ’ye fatura edildi dendi. Bunu yetkililere sordum ama yanıt alamadım, neden böyle bir uygulama yapıldı, bilmek istiyorum” diye konuştu.
Şirket yetkilileri ise “Kulübü büyütmet istiyoruz, çok iyi bir seviyeye taşımak amacındayız, bunun için de gelire ihtiyaç var. Beşiktaş gibi bankalardan borç alıp onların durumuna düşebilirdik ama yapmadık. Sermaye artırımı yolunu tercih ettik” dediler.
Yatırımcılar bu kez, “Neden kaynak için kulübün gayrimenkullerini değerlendirmediniz”? diye sordu. Yöneticiler de “Biz bunları biliyoruz ama şu an buna uygun değil” şeklinde cevap verdi. Sohbet aşamasıyla devam eden Genel Kurul sona erdi. 
MUHALEFET ŞERHLİ YENİ LİSTE 
Yaklaşık 3 saat süren Galatasaray Genel Kurulu'nda tüm maddeler oylandı, kabul edildi. Yatırımcıların muhalefet şerhi düşmek için talepte bulunması üzerine maddelerin yer aldığı yeni bir liste hazırlandı. Salondaki 50 kızgın yatırımcı muhalefet şerhi düşerek listeye imza attı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • murat31 Ekim 2012 18:14

    bu gidişata dur diyecek 50 aslan sahnede.sonun yaklaşıyor aysal..

  • tebrikler31 Ekim 2012 11:33

    sizi tebrik ediyorum. tüm küçük yatırımcılar ortağı olduğu şirketlerin genel kurullarına katılıp bu şekilde haklarını aramalı..

  • Dedektif31 Ekim 2012 00:22

    yönetim ne kadar kuralsızlık yaptığını çok çok iyi biliyor.işin bu bu boyutlara gelebileceğini hayal bile etmediler. bizleri umursamadılar bizleri küçük gördüler.bu haklı davamızda borsagündemin bizleri yanlız bırakmayarak destek oldukları sesimizi duyurdukaları için kendilerine çok çok teşekkür ediyorum.

  • cengo30 Ekim 2012 21:31

    Arkadaşlar,genel kurula katılanlardan biri de bendim. genel kurul heyetine her türlü sorularımızı sorduk. malesef yuvarlak cevaplar verdiler. hatta alakasız cevaplar verdiler.toplantıdan çıkardığım sonuç şuydu.divan kurulu okadar pişkin ve duyarsızdı.sanki hiç bir manüpilasyon olayı yokmuş , hata küçük yatırımcı hatalıymış gibi tavırları vardı.beni üzen birbaşka konu ise basın bizi yanlız bırakmıştı.sadece BORSAGÜNDEM oradaydı.borsagündemden, Orhan Pala ,genel kurulu çok dikkatlice takip etti.cesur gazeteci arkadaşımıza teşekkür ederim

  • jarwik30 Ekim 2012 20:01

    bi saattir kurul hakkında haber arıyorum gidip gelip burayı buluyorum tekrar tebrikler borsa gündem.com. u helal olsun işlerinin başındalar

  • veli30 Ekim 2012 19:55

    size söylenecek söz yok arkadaşlar oradaki büyük ..... larla iyi mücedale ettiniz hepinizin ellerinden öpüyorum. ..... ları isteyen istediği gibi doldursun. benim canım yandı sizinde allah belanızı versin.

  • işletmeci130 Ekim 2012 18:00

    Borsa Gündeme çok teşkkürler ky derdini dinlediğiniz için yönetim işine gelene yarım cevap veriyor işine gelmiyene cevap da vermiyor resmen kaz gibi yolunduk.

  • archer30 Ekim 2012 17:43

    Hakkımızı arayan arkadaşlara helal olsun. GSRAY yönetimine yazıklar olsun.Elinizi cebimizden çekin yeter artık. Ayrıca bizim sesimizi duyuran borsagundem.com'a da çok teşekkürler.

  • TEKZEEDE30 Ekim 2012 17:33

    TEKART TURİZMDE DOLANDIRILAN YATIRIMCILAR NE OLACAK.BİZE KİM VERECEK HESAP.

  • asım kale30 Ekim 2012 17:27

    İnşallah küçük yatırımcıya karşı gizli kapaklı işler çeviren Arena bilgisayar yöneticilerinden de hesap sorulacaktır.

  • arda30 Ekim 2012 17:01

    Şu başlığa bak be,anlayana çok şeyler anlatıyor, tarih yazanların belgesini yayınlayan borsa gündeme helal olsun,Helal olsun 50 kızgın yatırımcı değilde dolandırılan,kandırılan, hakkını arayan,yatırımcıya. Bu işler mahkemdede bitecek,ama mahkemeden korkanlarda ben yapmadım o yaptı diyorlar.galasaray başkanına yönetimine yakışırmı yıllarca bu kulübe hizmet etmiş yönetici arkadaşını suçlamak.

  • dernek30 Ekim 2012 17:00

    spor şirketlerinin dernekler kanununa göre yönetilmesi iç içe olması artık kalkmalı.o zaman borsaya açmasalardı bu şirketleri çık çıkabilirsen işin içinden borsanın spk nın kuralları yeniden yazılmalı

  • wolfur30 Ekim 2012 16:49

    Tek kelimeyle yatırımcı arkadaşalara helal olsun. Yönetime de yazıklar olsun. Elbet çıkacaktır bunların acısı. Hiç ettiler sportif aş nin herşeyini, derneği ihya ettiler göz göre göre, bir de batıyorduk diyorlar

  • ank_gfb_0630 Ekim 2012 16:27

    dağ başını duman almış yürüyelim arkadaşlar güneş ufuktan şimdi doğar tam destek olalım arkadaşlarrrr hakkımızı söke söke alacağız ey gsray yönetimi

  • metin30 Ekim 2012 16:20

    Bu nasıl yöneticilik,eski yönetimini ateşe atmak,doğru değil demiyor evet yanlış ama ben yapmadım,ama birilerinin hakkını çaldınız.bu önemli değilmi? Gözüken oki mahkemler söz konusu olunca herkes kendini kurtarmaya çalışyor.bakem kurtarabileceklermi?

  • boreas30 Ekim 2012 16:15

    helal olsun yürekli insanlar. hepimizin sesi oldunuz.

  • nihat g30 Ekim 2012 16:12

    resmen keriz yerine koymuşlar yatırımcılarını, pes !

  • gsrayzede30 Ekim 2012 16:12

    türkiye artık eski türkiye değil ben yaptım oldu devri bitti herşey internet ortamında saklı ve belgeli kimlerin hisse üzerinde manipüle ettiği aşikar.ne spk nede gsray yöneticileri bunu gizleyemeyecek

  • faysal30 Ekim 2012 16:02

    bu nasıl şirket anlayışı ben bilmem eşim bilir misali eski yönetimin yaptıklarını kabul etmiyorlar ya bunlar şirket mevzuatını bilmiyor yada şirketi kendi çıkarları için yönetiyor

  • ank_gfb_0630 Ekim 2012 15:52

    adamlar robot gibi kimseyi dinlemeden planları doğrultusunda karar almaya devam ediyorlar.gerçekleri görmesi gerekenler illa mahkemede mi görmesi lazım uyan artık ey gsray yöneticileri

  • rüzgat30 Ekim 2012 15:51

    oynamayın gsray ile...artık yeter

  • jarwik30 Ekim 2012 15:46

    henüz toplantı devam etmekte bu naklen haberlerinden dolayı borsa gündemi kutluyorum