E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMuhteşem Yedili hakimiyetini kaybediyor---

Muhteşem Yedili hakimiyetini kaybediyor

Muhteşem Yedili hakimiyetini kaybediyor
22 Ağustos 2024 - 11:30 borsagundem.com

Son yıllarda borsalardaki yükselişi sırtlayan Muhteşem Yedili hisseleri borsaların geneline göre düşük performans göstermeye başladı. Stratejistlerse diğer sektörlerden gelen yükseliş eğiliminden memnun

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları yaz aylarındaki düşüşlerden geri döndü. Ancak geçen ay kayıpların merkezinde bulunan ‘Muhteşem Yedili’ hisseleri borsalardaki hakimiyetini kaybetmiş gibi görünüyor.

Üçüncü çeyreğin başından bu yana elit büyük sermayeli teknoloji hisseleri S&P 500’deki diğer 493 hisse senedinin performansını geriden takip etti. MarketWatch’un haberine göre BMO’nun Baş Yatırım Stratejisti Brian Belski yaklaşık iki yıl boyunca ilk kez teknoloji devlerinin çeyrek boyunca endeksin geri kalanından zayıf performans gösterme yolunda olduğunu söyledi.

Belski S&P 500 Endeksi’nin teknoloji hisseleri veya dev sermayeli şirketler olmadan rekor seviyelerle arasında %1’lik bir yükseliş kaldığını hatırlattı. Baş stratejist yatırımcıların rallinin dayanıklılığına olan güvenin artması gerektiğini söylüyor.

Ayı piyasası savunucuları bir yıldan fazla bir süredir tehlikeli bir şekilde yoğunlaşan ve şişirilmiş hisse fiyatlarına sahip bir avuç dev sermayeli şirketin borsalara olan aşırı hakimiyetinden doğan endişeleri dile getiriyordu. Borsanın kazananları ve kaybedenleri arasındaki ayrışma son zamanlarda ise aşırı derecede keskin hale gelmişti. Birçok Wall Street stratejisti yatırımcılara değerinin altındaki, ekonomik döngüyle yakından ilişkili ve küçük sermayeli hisse senetlerine paralarını kaydırmalarını tavsiye etti.

Elbette, Muhteşem Yedili'nin şu anda önde olmaması, çeyreğin sonuna kadar olan altı hafta boyunca pozisyonlarını geri kazanamayacakları anlamına gelmiyor.

Gerçekten de son iki hafta içerisinde borsaların toparlanmasıyla birlikte teknoloji hisselerinin de hız kazandığı görülüyor.

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi bu hafta tarihteki en büyük hızla düzeltme bölgesinden çıktı. Yapay zeka devi Nvidia’nın hisseleri geri dönüşün başladığı 7 Ağustos’tan bu yana endekse liderlik etti. Nvidia hisseleri o tarihten bu yana %30’a yakın yükseldi.

Teknoloji hisselerinin Temmuz ayındaki en yüksek seviyelerini geri kazanmak için hala gitmesi gereken bir yol var. Nasdaq Bileşik Endeksi 10 Temmuz'da rekor kapanışa ulaşmasından kısa bir süre sonra, yatırımcılar aniden dev sermayeli teknoloji hisselerini terk etti ve küçük sermayeli ve piyasanın daha önce popüler olmayan diğer köşelerinde ucuz hisse arayışına girdi. Nasdaq, çarşamba günü itibariyle rekor bölgeden yaklaşık yüzde dört puan uzaktaydı.

Nvidia’nın yanı sıra Microsoft, Apple, Alphabet, Meta, Amazon ve Tesla’nın dahil olduğu Muhteşem Yedili hisseleri bu unvanı ilk olarak 2023’ün bahar aylarında kazanmıştı. Söz konusu hisseler yapay zeka çılgınlığı ve yatırımcıların ekonomik görünüme ilişkin şüpheleri gibi sebeplerden destek almıştı.

Muhteşem Yedili geri dönse bile ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimlerinden fayda sağlaması beklenen hisselere olan talep arttı. Son dönemde teknoloji dışında artan sayıda sektör S&P 500’ün genelinden daha iyi performans gösteriyor.

FactSet verilerine göre kamu hizmetleri, sağlık hizmetleri ve temel tüketici ürünleri gibi portföy savunma hisseleri ağustos ayındaki geniş tabanlı bir rallinin kazananlarıydı. Son dönemde bu ralliye finans gibi ekonomik döngüyle ilişkili sektörler de katıldı.

Yatırım firması BMO’nun verilerine göre, S&P 500 Endeksi’ndeki 300’e yakın hisse senedi üçüncü çeyreğin başından bu yana endeks genelinden daha iyi performans gösterdi. Bu iki yılın en yüksek rakamını işaret ediyor.

Carson Group'tan Ryan Detrick de dahil olmak üzere piyasanın boğaları, S&P 500'ün rekor bölgeye doğru ilerlemeye devam etmesi için yükselişine katkıda bulunan hisse senetlerinin sayısının artması gerektiği konusunda uzun süredir ısrar ediyor. Detrick MW’deki açıklamasında bunun nihayet gerçekleşiyor gibi göründüğünü söyledi.

Borsa uzmanı, “Artık her şey teknolojiyle ilgili değil ve piyasaların daha döngüsel alanlarında liderlik görmek yatırımcılar için güzel bir işaret” açıklamasında bulundu.

Küresel piyasalarda gözler Jackson Hole'e çevrildiKüresel piyasalarda gözler Jackson Hole'e çevrildi

 

NYSE Fed'in faiz indirimi sinyaliyle yükselişle kapandıNYSE Fed'in faiz indirimi sinyaliyle yükselişle kapandı

 

Morgan Stanley'den Çin borsa endeksleri tahminiMorgan Stanley'den Çin borsa endeksleri tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)