E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMuhteşem Yedili hisseleri adının hakkını veremiyor---

Muhteşem Yedili hisseleri adının hakkını veremiyor

Muhteşem Yedili hisseleri adının hakkını veremiyor
08 Ekim 2024 - 11:15 borsagundem.com

ABD borsalarının en büyük yedi teknoloji hissesinden sadece ikisi bu yıl yüksek performans gösterebildi. Teknoloji devleri yapay zekaya yaptığı aşırı harcamalar yatırımcıları ürkütüyor

BORSGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Muhteşem Yedili hisseleri bir zamanlar olduğu gibi muazzam ralliler gerçekleştiremiyor. Ancak bu hisselerin yıl sonuna kadar geri dönebilmesi için hâlâ zaman var.

Wall Street’in en çok konuşulan yedi teknoloji hissesi, Apple, Amazon, Meta, Microsoft, Alphabet, Tesla ve Nvidia bu yılın başlarında borsa rallisinin önemli bir katalizörü konumundaydı. Üretken yapay zeka teknolojileri ile bağlantılı yüksek getiri potansiyeli yatırımcıların heyecanlanmasına ve hisse alımları için acele etmesine sebep olmuştu.

Ancak şimdiyse bu heyecan geride kaldı. Barron’s’un haberine göre bu yedi hisse senedinden beşi S&P 500’ün ortalamasının gerisinde kaldı. Dow Jones verilerine göre bu yedi hissenin halka arzından bu yana endeksin üzerinde performans gösterme ihtimali düşük performans gösterme ihtimalinden çok daha yüksek.

Nvidia ve Meta hisseleri bu yıl sırasıyla %160 ve %67 değer kazanarak S&P 500’ün %20’lik yükselişini geride bırakabilen iki Muhteşem Yedili hissesi oldu. Apple, Microsoft, Alphabet ve Amazon bu yıl sırasıyla %16, %9,9, %18 ve %19 yükseldi. Tesla hisseleri ise yıl boyunca %1,5 değer kaybetti.

Tüm bu istatistikler piyasalardaki havanın son birkaç ayda değiştiğine işaret ediyor. Değişimin nedeni ise oldukça açık: En büyük teknoloji şirketleri üretken yapay zekaya yoğun bir şekilde harcama yaparken, bazı yatırımcılar bu yatırımlardan bir süre daha geri dönüş göremeyeceklerinden endişe duyuyor. Yapay zekayı işlerinde kullanabilecek şirketlerin bu teknolojiyi kullanışlı görüp görmeyeceği ve bunun için büyük teknoloji şirketlerine para ödemeyi kabul edip etmeyeceği belli değil.

Hem Microsoft'un hem de Google'ın ana şirketi olan Alphabet'in hisseleri, şirketlerin yaz aylarında bilançolarını açıklamasının ardından bir darbe aldı. Kısmen yapay zekaya yapılan yoğun harcamalarla ilgili endişeler nedeniyle, yatırımcılar aşırı değerli hale gelen teknoloji hisselerinden kâr satışı yapmaya başladı. Yatırımcılar elde ettikleri parayla piyasaların gerisinde kalan ve ABD Merkez Bankası faiz oranlarını düşürdükçe yükselmek için daha fazla alana sahip görülen daha küçük sermayeli şirketlere odaklanmaya karar verdiler.

Muhteşem Yedili şirketleri kendi başlarına da önemli ters rüzgarlarla mücadele ediyor. Örneğin Apple’ın iPhone 16 telefonlarına olan talep Wall Street’in çevrelerinde tartışma konusu oldu. Şirketin yapay zeka özelliklerini kullanıma soktuğu bu telefonlar tüketicilerin teknolojiye olan talebinin de ölçülmesi anlamını taşıyor. Jefferies’den pazartesi günü yapılan bir açıklamada Apple için pozisyonlarının ‘Al’dan ‘Tut’a düşürüldüğü belirtildi. Hisse senedi 16 Temmuz’daki 2024 kapanış zirvesi olan 234,82 dolardan %4,6 değer kaybetti.

Alphabet içinse üç ayrı endişe alanı hakim. Birincisi şirketin yapay zekaya yaptığı muazzam harcamaların meyvesini vermesi uzun zaman alabilir. İkincisi ABD mahkemeleri Google’ın genel arama hizmetleri ve genel metin reklamcılığı alanında tekel oluşturduğuna dair karar veriyor. Üçüncüsü yapay zeka şirketleri kendi arama motorlarıyla oraya çıktıkça şirketin içerisinde bulunduğu rekabet de artıyor. Alphabet hisseleri 10 Temmuz’da yakaladığı 2024 kapanış zirvesi olan 191,18 dolardan %14 değer kaybetti.

Tüm bu Muhteşem Yedili hisse senetlerinin geri dönmek için hâlâ zamanı var. Tesla perşembe günü, giderek daha rekabetçi bir ortam haline gelen elektrikli araçlar sektörünün geleceğini tartışacak. ‘Robotaxi Day’ olarak isimlendirilen lansman yatırımcı heyecanını yeniden canlandırma potansiyeline sahip. Ayrıca, yedi teknoloji devinin tamamı bilançolarını ay sonundan önce bildirecek. Şirketlerin finansal raporlarıyla beklentileri aşması hisse senetlerinin yeniden ralli havasına girmesine sebep olabilir. Zira 2024 henüz sona ermiş değil.

Bank of America: Yatırımcılar borsada yüksek volatiliteye hazırlıklı olmalıBank of America: Yatırımcılar borsada yüksek volatiliteye hazırlıklı olmalı

 

Buffett 10 milyar dolarlık BofA hissesi sattıBuffett 10 milyar dolarlık BofA hissesi sattı

 

‘Muhteşem’ hisseler çıtayı arşa taşıdı‘Muhteşem’ hisseler çıtayı arşa taşıdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)