E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa'Muhteşem Yedili' hisselerini mevsimsellik de kurtaramayacak---

'Muhteşem Yedili' hisselerini mevsimsellik de kurtaramayacak

'Muhteşem Yedili' hisselerini mevsimsellik de kurtaramayacak
10 Eylül 2024 - 11:19 borsagundem.com

ABD borsalarında, teknoloji devi şirketlerin hisselerinde yolun sonuna gelindiği düşüncesi hakim.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Muhteşem Yedili olarak bilinen dev teknoloji hisselerinin yatırımcıların gözünde cazibesini yitirmeye başladığı görülüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD’li 7 dev teknoloji hissesini tanımlamak için kullanılan ‘Muhteşem Yedili’ terimi, eskidi kadar sık manşet olamıyor. Bu şirketlerden sadece ikisinin haber bültenlerinde kendine yer bulabildiği görülüyor.

Apple ve Alphabet

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, gelecek haftalarda piyasa liderliği, bu yaza kadar piyasaya hakim olan Muhteşem Yedili hisselerinden daha da uzaklaşmaya devam edecek. Bu değişime işaret eden son verinin, performans denetim firmaları tarafından izlenen ve en iyi performans gösteren haber bültenlerinden en az ikisi tarafından şu anda satın alınması önerilen büyük sermayeli hisselerin bir listesinde yattığı gözleniyor. Yedi eski sözde ‘muhteşem’ hisseden sadece ikisinin bu listeye girdiği görülüyor: Apple ve Alphabet.

Toplamda, bu haber bültenlerinden en az ikisi tarafından şu anda satın alınması önerilen 61 hisse bulunuyor ve bu listede ‘Muhteşem Yedili’nin kalan beş dev şirketi yer almıyor: Amazon, Meta, Microsoft, Nvidia ve Tesla.

Yine de mevsimsel rüzgarlar büyük sermayeli hisse senetlerinin lehine

Büyük sermayeli hisse senetlerine odaklanılmasının nedeni, büyük sermayeli hisse senetlerinin küçük sermayeli Hisse senetlerine göre tarihsel olarak en avantajlı olduğu sezona giriliyor olması. Buna göre, hisse senetlerinin 1926 yılından bu yanaki performansları yansıtan verilerin küçük sermayeli hisse senetlerinin ortalama olarak Ocak ayında büyük sermayeli hisse senetlerini en fazla geride bıraktığını ve yıl ilerledikçe avantajlarının azaldığı görülüyor. Dördüncü çeyrekte, mevsimsel rüzgarlar küçük sermayeli hisse senetlerine göre büyük sermayeli hisse senetlerinin lehine esiyor.

Kennesaw Eyalet Üniversitesi'nde finans profesörü olan Lucy Ackert ve Western Ontario Üniversitesi'nde finans profesörü olan George Athanassakos'un yaptığı araştırmaya göre, bu örüntünün devam etmesini beklemek için teorik bir temel bulunuyor: İkili bu örüntüyü, kurumsal para yöneticilerinin faaliyet gösterdiği tazminat teşviklerine kadar takip ediyor. Bu örüntüyle ilgili orijinal çalışmasını 2003'te ortaya koyan ikili, üç yıl önce yaptıkları başka bir çalışmada ise örüntünün var olmaya devam ettiğini doğruladı.

Küçük ölçekli şirketlerden Ocak ayında yüksek performans

Tazminat teşvikleri bu etkiye gerçekten de sahip çünkü para yöneticilerini yıl sonu yaklaşımlarında portföylerini S&P 500 Endeksi’ne paralel ayarlamaya teşvik ediyor. Bu da, endekste yeterince temsil edilmeyen küçük sermayeli hisse senetlerini satıp, endekse hakim olan büyük sermayeli hisse senetlerini satın alacakları anlamına geliyor. Ocak ayı, bu teşviklerin küçük sermayeli şirketler lehine geri döndüğü ay olarak öne çıkıyor ve bu da küçük ölçekli Hisse senetlerinin en iyi ortalama getiriyi üretmesini sağlıyor.

Küçük ve büyük hisse senetlerinin performansındaki bu mevsimsel değişimin, göreceli getirilerindeki uzun vadeli eğilimlerden ayrı olduğunu unutmamak gerekiyor. Bilindiği üzere, son 10 yılda küçük sermayeli hisse senetleri büyük sermayeli şirketlerin alışılmadık derecede büyük miktarlarda gerisinde kaldı ve bu da bazı analistlerin gelecek yıllarda sarkacın küçük sermayeli şirketlerin lehine geri döneceğini tahmin etmesine yol açıyor.

Sarkaç küçük sermayeli şirketler lehine geri mi dönüyor?

Bu analistler haklı olma ihtimalleri de elbette bulunuyor ancak küçük ve büyük ölçekli hisse senetlerinin göreceli performansındaki yıllık mevsimsel döngü devam ederse, küçük sermayeli şirketlerin yeniden canlanacağına dair bir bahis oynamak için yıl başına kadar beklemek en makul seçenek gibi duruyor.

Şu anda en iyi performans gösteren ve en az iki bülten tarafından 'al' önerisi verilen 10 en büyük sermayeli hisse senedi ise şu şekilde sıralanıyor: Apple, Alphabet, JPMorgan, Exxon Mobil, Johnson & Johnson, Abbvie, Bank Amer, Abbott Labs, American Express ve Amgen.

Muhteşem Yedili hakimiyetini kaybediyorMuhteşem Yedili hakimiyetini kaybediyor

 

Milyarder Paul Singer: Muhteşem Yedili balonlaştıMilyarder Paul Singer: Muhteşem Yedili balonlaştı

 

"Muhteşem 7'li"de satış baskısı! Piyasa değeri 700 milyar dolar geriledi

 

Küresel piyasalarda teknoloji hisselerindeki değer kaybı öne çıkıyorKüresel piyasalarda teknoloji hisselerindeki değer kaybı öne çıkıyor

 

Wall Street borsa rallisi için teknolojinin ötesine odaklandıWall Street borsa rallisi için teknolojinin ötesine odaklandı

 

ARK Invest ‘ucuza’ teknoloji hissesi topluyorARK Invest ‘ucuza’ teknoloji hissesi topluyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)