E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa‘Muhteşem Yedili' rallisinin ne kadar ömrü kaldı?---

‘Muhteşem Yedili' rallisinin ne kadar ömrü kaldı?

‘Muhteşem Yedili' rallisinin ne kadar ömrü kaldı?
16 Temmuz 2024 - 10:53 borsagundem.com

ABD borsalarını ayakta tutan teknoloji hisselerinin, bu performansı daha ne kadar göstereceği merak ediliyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

'Muhteşem Yedili' hisseleri son 5 yılda yüzde 46 oranında büyüdü. Uzmanlar, bu sürecin ne kadar daha sürmesi gerektiğini hesaplaman çalışıyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, yapay zeka odaklı rallinin lokomotifi olan teknoloji hisselerinin yüksek performansı, ABD’de endeksleri ayakta tutuyor. Ancak aşırı yoğunlaşma, bu sürecin daha ne kadar devam edeceğine dair soru işaretleri yaratıyor.

Makul fiyatlı büyüme hisseleri

Fortune’dan Greg McKenna’nın haberine göre, Bank of America analisti Michael Hartnett, bir yıldan fazla bir süre önce ‘Muhteşem Yedili’yi hisse senedi terimi olarak popüler hale getirdi. 1960 yılına ait bir western filminden ilham alan bu takma ad, Morgan Stanley'nin bir raporuna göre S&P 500'ün geçen yılki toplam kazançlarının yarısını oluşturan Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia ve Tesla'yı ifade ediyor.

Önceki FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) kısaltması gibi, ‘Muhteşem Yedili’ de bazı yatırımcılar için bir yatırım stratejisi olarak hizmet ediyor ve bu özel hisse senedi sepetinin ne kadar daha büyük bir etkiye sahip olacağı sorusunu gündeme getiriyor.

Hartnett'in Mayıs 2023'te yatırımcılara yazdığı bir notta kullandığı bu terimin, alaka düzeyini aşıp aşmadığı tartışmaya açık. Sorun şu ki, hissedarlar son beş yılda yüzde 46'nın üzerinde kombine yıllık getiriyle ödüllendirilirken, S&P'de bu oranın yüzde 13'ün biraz üzerinde olduğu görülüyor.

CFRA Research'ten Angelo Zino, bu yedi hisse senedinin kazanç gidişatının gelecek 10 yılda piyasadan daha iyi performans göstermeye devam etmesini beklediğini söylüyor. Zino, “Bunları makul fiyattaki büyüme hisseleri olarak görüyoruz” diyor.

Zino, bu yüksek orandaki kazançların, yapay zeka patlaması piyasaları etkilemeden önce bile, yüksek faizli bir ortamda özellikle cazip olduğunun altını çiziyor.

Ancak Muhteşem Yedili'nin bazı üyelerinin, özellikle Tesla’nın, 2024'ün başındaki zor durumları, aşırı yoğunlaşma riski ve yapay zeka yarışında diğer oyuncuların ortaya çıkması, Baird'den Ted Mortonson gibi analistlerin bu ifadenin moda olup olmayacağını sorgulamasına neden oluyor. Mortonson, “Yalnızca ‘Muhteşem Yedili'den bahsederken, gelecek iki ila üç yıl içinde getirilerini oldukça agresif bir şekilde artırabilecek diğer hisse senetlerinin büyük bir kısmını kaçırıyorsunuz” diyor.

Hem yapay zeka fırsatı hem de savunma stratejisi

Büyük hisse senetlerinin piyasa açısından önemi yeni bir olgu değil. Vanguard'ın Ocak ayındaki bir raporu, binlerce hisse senedinden yalnızca 72'sinin 1926'dan bu yana piyasanın toplam getirisinin yarısını oluşturduğunu ortaya koyuyor. Son on yılda birçok kısaltmaya ilham veren mega sermayeli teknoloji büyümesindeki patlama hariç tutulduğunda bile bu eğilimin devam ettiği görülüyor.

CNBC'den Jim Cramer, FANG terimini 2013 yılında popüler hale getirdi. Sonunda, Apple'ı da kapsayacak şekilde ikinci bir A eklendi. Bu terim sonunda yerini, 16 trilyon doların üzerinde toplam piyasa değeri ve yalnızca piyasalarda değil, günlük yaşamda da büyük bir yer edinen şirketlerden oluşan bir grup olan ‘Muhteşem Yedili’ye bıraktı. Zino, yedi şirketin tamamının, yapay zeka çağında para kazanmanın muhtemelen daha kolay hale geleceği devasa ekosistemlere sahip olduğunu ifade ediyor ve ekliyor: “Bunlar her birimizin hayatımızın her gününde bir ölçüde kullandığımız markalar” diyor.

Zino, bu görünürlüğün bu hisse senetlerini yatırımcılar için göreceli bir güvenlik ağı haline getirmeye yardımcı olduğunu söylüyor. Mortonson ise, seçim korkuları ve jeopolitik risklerle boğuşan bir piyasada, kurumsal yatırımcıların büyük miktarda serbest nakit akışı sağlayan hisse senetleri talep ettiğini açıklıyor. Mortonson, “Sırf bu kadar kârlı ve baskın oldukları için düşen bir piyasada neredeyse savunma amaçlı bir strateji haline geliyorlar” diyor.

Teknoloji devleri uzun vadede geçerliliklerini koruyor

Tesla, Apple ve Alphabet'in 2024'ün başında yaşadığı zorluklar, bazı analistlerin diğer dört büyük teknoloji hissesini ‘Fab Four’ olarak adlandırmasına yol açtı ancak Apple ve Alphabet hisseleri toparlanarak S&P 500’ü geride bırakırken yakın zamanda gerçekleşen Tesla rallisi de kayıplarını neredeyse tamamen sildi. Bank of America analistleri, ikinci çeyrek kazançları arttıkça büyümenin daha da genişlemesini bekliyor.

Yakın vadede Zino, ‘Muhteşem Yedili’nin üstün performansının, bazı fon yöneticilerinin pozisyonlarını düşük performans gösteren daha değer odaklı alanlara yeniden tahsis etmesiyle sakinleşebileceğine inanıyor. Bu, bu şirketlerin, özellikle de yapay zeka çağında gözden düşeceği anlamına gelmiyor. Zino, “Bu yedi hisse senedinin en büyük kazananlar arasında olmayacağını düşünmekte zorlanıyoruz” şeklinde konuşuyor.

Tesla’da ikinci yarı rallisiTesla’da ikinci yarı rallisi

 

Wall Street rallisi ikinci yarıya taşınır mı?Wall Street rallisi ikinci yarıya taşınır mı?

 

Nvidia rallisi dotcom balonuna mı dönüşüyor?Nvidia rallisi dotcom balonuna mı dönüşüyor?

 

Borsada rallinin devamı için ne gerekiyor?Borsada rallinin devamı için ne gerekiyor?

 

Bilanço sezonunun tartışmasız galibi Muhteşem YediliBilanço sezonunun tartışmasız galibi Muhteşem Yedili

 

Muhteşem Yedili hisseleri ne kadar muhteşem?Muhteşem Yedili hisseleri ne kadar muhteşem?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)