E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMükemmeliyetçi trader’ların 5 laneti---

Mükemmeliyetçi trader’ların 5 laneti

Mükemmeliyetçi trader’ların 5 laneti
13 Eylül 2024 - 16:21 borsagundem.com

Yatırımcıların kazanç elde etmek için kendilerine yarattıkları birçok gerekçe arasında mükemmeliyetçilik belki de en zararlı olanıdır.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birçok farklı gerekçeyle yatırım evrenine dalan yatırımcılar, onları motive eden şeyin aynı zamanda sonlarını getiren şey olduğunun farkında olmayabilir.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, bir mükemmeliyetçi, başarıyı, kendisini kendine ve başkalarına kanıtlamak için ister. Ancak bu yatırım serüveni için oldukça sakıncalı bir tutum olabilir.

5 günah

Thehighperformingtrader’ın paylaştığı makaleye göre, mükemmeliyetçi trader’lar iyi performans göstermek için işlem yapmaz; sonuçlar aracılığıyla öz değerlerini doğrulamak için işlem yaparlar.

Eleştiri, mükemmeliyetçiliğin ana bileşenidir. Mükemmeliyetçiler, doğru uygulama ile kazansalar bile, yine de işlem büyüklüğü, hedef seviyeler ya da giriş hassasiyetleri başta olmak üzere kendilerinde hata bulmaya meyilli olurlar.

Onlar için iyi bir pozisyon yönetimi, yalnızca aradıkları sonuçları sağladığında anlamlıdır. Bu da, kayıp yaşamaya başladıklarında duygusal durumlarının kontrolden çıkmasına neden olur. Tüm bu yaklaşımlar, mükemmeliyetçi trader’ların kritik 5 hatayı yapmaktan kurtulamamasına neden olur.

Esnek olamama

Yatırımda değişime uyum sağlamak için sürekli bir mücadele halinde olmak gerekir. Daha yavaş veya değişken piyasa koşulları, piyasa yapısındaki değişiklikler, kişisel koşullar ve daha az sayıda uygun kurulum gibi zorluklar, yatırımcıların esnek davranmalarını zorunlu kılar.

Oysa mükemmeliyetçiler, orijinal planlarından sapmanın bir başarısızlık olduğuna inandıklarından kendi koydukları kurallar konusunda çok katı olurlar. Bu zaaf, kaybettikleri işlemleri çok uzun süre tutmalarına, önceden belirlenmiş kriterlerine uymayan yeni fırsatları kaçırmalarına veya mevcut fiyat hareketini okumadan bir işlem fikrinde ısrar etmelerine neden olur.

FOMO

Hemen her yatırımcı FOMO’dan muzdarip olsa da mükemmeliyetçiler için treni kaçırma korkusu farklı seviyede bir sorundur. Kaçırılan kârların acısı, büyük ölçüde, kaybın acısından veya planlarını takip etmemenin acısından daha ağır basar ve bu da dürtüsel pozisyona girişleri tetikler.

Mükemmeliyetçiler kaçırılan her fırsatın bir başarısızlık olduğuna inanır; ancak aslında bu, kendi beklentilerini yerine getirmek için başarısız bir girişimden başka bir şey değildir.

Mantıksallaştırma ve aşırı düşünme

Mükemmeliyetçiler, net bir neden-sonuç ilişkisi kurmak için her zaman piyasa hareketlerinin ve sonuçlarının ardındaki nedeni bilmek ister. Onlar için her şeyin mükemmel bir anlam ifade etmesi gerekir.

Benzer şekilde mükemmeliyetçiler, piyasalar tahmin edilemez olmasına rağmen tüm işlem kararlarını alırken aşırı düşünme eğiliminde olur. Oysa stratejinizi uygulamak için işlem yaptığınızda, aşırı düşünmeniz gereken bir şey yoktur; planınız sağlamdır ve pozisyonunuzu siz kontrol edersiniz.

İşlemleri düzeltmeye çalışmak

Hedef mükemmelli elde etmek olduğu için mükemmeliyetçi yatırımcılar, kontrol edemedikleri şeyleri kontrol etmek için işlemlerini ayrıntılı olarak yönetmeyi tercih eder. Mükemmeliyetçiler, ’ayarla ve unut’ felsefesini neredeyse hiç benimsemez.

Mükemmeliyetçi trader’lar, onları kazanan bir güne yaklaştıracak tüm değişkenleri kontrol etmek için her şeyin uyumlu olduğundan emin olmalıdır. Belirsizlik onların düşmanıdır ve mükemmelliğe ulaşma planlarını bozabilir.

Son derece karmaşık işlem yönetimi

Mükemmeliyetçi trader’lar arasında çok sık rastlanan bir kalıp da, bilinçaltı güvensizliklerini maskelemek için stratejilerini aşırı karmaşık hale getirmeleridir. Bu karmaşıklık genellikle işlem yönetiminde görülür: 'Ölçeklendirme, piramitleme hamleleri, ölçeklendirmeden çıkma ve zararı telafi etmek ve kar elde etmek için bol stop emirleri.' Oysa bu hamleler, pozisyona girerkenki stratejinin çerçevesinin kaybolmasına neden olur.

Basitliğin olmaması pozisyon yönetimini sadece zorlaştırır. Daha fazla karar almak gerektiğinden daha fazla hata ve kusur mümkün hale gelir ve bu içinden çıkılması zor bir döngü yaratır.

Sturgeon Yasası trader’lara ne söylüyor?Sturgeon Yasası trader’lara ne söylüyor?

 

Profesyonel trader’ların en güvendiği teknik analiz göstergesiProfesyonel trader’ların en güvendiği teknik analiz göstergesi

 

Başarılı trader’ların tek ortak özelliğiBaşarılı trader’ların tek ortak özelliği

 

7 adımda 'trader’lığa giden yol7 adımda 'trader’lığa giden yol

 

Trader'ları başarısız kılan psikolojik zaaflarTrader'ları başarısız kılan psikolojik zaaflar

 

Profesyonel trader’lar için okulda öğretilmeyen 7 ipucuProfesyonel trader’lar için okulda öğretilmeyen 7 ipucu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)