E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMusul doları fırlatacak mı?---

Musul doları fırlatacak mı?

Musul doları fırlatacak mı?
16 Haziran 2014 - 07:25 borsagundem.com

Bu hafta da başta dolar ve borsa olmak üzere piyasaların seyri Musul gerginliğine endeksli...

Geçen hafta, Musul gerginliğiyle brent petrolde 113 seviyesine kadar hızlı yükseliş yaşandı. Petrolü etkileyen iki ana etken var. Birincisi küresel büyüme. Dünya Bankası’nın raporuna göre ekonomiler, büyüme hedeflerinden oldukça uzakta. İkinci ana etken jeopolitik risk. Petrol arzında yaşanabilecek sıkıntılar petrol fiyatının yükselmesine etki ediyor. Musul gerginliği, arz yönlü problemlerin yaşanacağı korkusuyla brent petrol fiyatını yükseltti. 

KÂR SATIŞLARININ ETKİSİ 

Borsada, mart ayında başlayan yüzde 35'lik yükseliş 82 binlere kadar sürdü. Bu çıkış hareketi şimdilik son bulmuş görünüyor. Dış borsalardaki gerileme ve Musul gerginliği kâr realizasyonuna bahane oldu. Kısa vadede Musul konusu iç piyasa için kritik öneme sahip olmaya devam edecek. 

ERDEM BAŞÇI BUGÜN KONYA’DA 

Bu arada Merkez Bankası’nın faiz indirimine dair beklentiler şimdilik ikinci planda kalmış olsa da bugün Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın Konya’daki sunumundan Merkez Bankası’nın son durum değerlendirmesini öğreneceğiz. Brent petrol fiyatının 112 doları aşması, Dolar/TL kurunda 2.12 seviyelerinin zorlanması hisse senetleri piyasası için iyi haberler değil. Endekste gerileme devam ederse 77 bin seviyesi ilk güçlü destek bölgesi olabilir. 

BİST'TE 75 BİNLER İZLENMELİ

Yükseliş trendi sona erdi demek için endeksin 75 bin seviyesi altına inmesi gerek. Şimdilik yaşanan düşüşü kâr realizasyonu olarak düşünmek mümkün. Önümüzdeki hafta için 77 bin-80 bin aralığında bir endeks izlemek şaşırtıcı olmayacaktır. 80 bin seviyesinin üzeri Irak’tan gelecek iyi haberlere bağlı.

DOLARIN ROTASINI MUSUL ÇİZECEK

Dolar/TL kuru bir süredir 2,06-2,10 arasında sıkışma görüntüsü veriyordu. Yurt-içine dair artan iyimserlik ve olumlu veri trafiği, doları 2.10'un altında tutuyordu. Fakat Musul’daki gelişmeler pariteyi 2.12’nin üzerine taşıdı. Gerginliğin artması durumunda bir sonraki hedef 2.15 seviyesi. İyi haberler gelirse 2.10 seviyesinin de altı görülebilir. Fakat önümüzdeki hafta içinde 2.15 seviyesi üzerinde kalmayı gerektirecek olumsuzluklarla 2.15 seviyesine yükselme ihtimali göz ardı edilmemeli. 

EURO/DOLAR PARİTESİNDE 1.35'LER DİP GÖRÜNÜYOR

Avrupa Merkez Bankası’nın  (AMB) enflasyonu yükseltmek için geçtiğimiz günlerde açıkladığı paket euro/dolar paritesini 2.35 seviyesine kadar düşürdü, devamında parite tekrar 1.36 seviyesini gördü. Alınan kararların uygulaması eylül ayında başlayacak. Etkilerini görmek için biraz daha beklemek gerek. Paritede şimdilik 1.35 seviyesi dip olarak görülüyor. 1.35 seviyesi altında ilk destek 1.3470, ardından 1.33 seviyeleri destek olarak görülüyor. Yükselişlerde ilk zorlanılacak seviye 1.36 bölgesi. 1.36 seviyesi, aşılırsa yükseliş 1.3670 seviyesine kadar devam edebilir. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)