E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemNaci Görür: 4.6 ve 5.8 büyük depremi öne çekti---

Naci Görür: 4.6 ve 5.8 büyük depremi öne çekti

Naci Görür: 4.6 ve 5.8 büyük depremi öne çekti
28 Eylül 2019 - 09:53 borsagundem.com

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür 5.8’lik İstanbul depreminin ardından değerlendirmelerde bulundu

İstanbul’da 24 Eylül’de meydana gelen 4.6’lık depremden sonra durumun daha da ciddileştiğini söyleyen Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, 5.8’lik depremin ardından açıklamalarda bulundu

- “1999-2014 seneleri arasında bütün Marmara araştırmalarının başındaydım. Elimizde Marmara’nın fayları mevcut. Hangi fayın kilitlenmiş yani enerji biriktirmekte olduğunu biliyorduk. O fay da 4.6’lık depremin olduğu yer ile Çekmece Gölleri arasında uzanan 70-75 km’lik faydı. O kol suskundu ve enerji biriktiriyordu. Fayın en batı ucunda olunca deprem sıkıntı yarattı. Deprem küçük bile olsa o fay zaten gerilmekteydi. Oradaki dinamik dengeyi etkileyeceği ve daha fazla bir yük bindireceğini düşündüğüm için ‘Sıkıntılı’ dedim. İki gün sonra 5.8, aynı noktaya yakın ve aynı fayın üzerinde meydana geldi. Bu iki deprem de kırılmasını beklediğimiz fayın üzerinde olduğu için faya ekstra bir yük bindirdi. Onun için ikinci deprem olunca İstanbul’daki sıkıntı daha da arttı.

‘ENERJİYİ BOŞALTTI’ DEMEK YANLIŞ 

- ‘Bu iki deprem enerjiyi boşalttı, bundan sonra daha küçük deprem olacak’ lafı yanlış. İki deprem daha fazla gerilmeye sebep oldu. Ve neticesinde fayı kırılmaya zorluyor. Bu kilitli fay kırılırsa eğer beklediğimiz deprem minimum 7.2 büyüklüğündedir. Bu fay 70-75 kilometredir.

SÜRENİN 20 YILI GEÇTİ

- 4.6’lık deprem, 5.7’lik depremi olması için zorladı. Bu nedenle endişe ediyoruz. Bu iki deprem beklediğimiz Marmara depremini öne çekti. Çünkü zorluyor. Artık tablo değişti. Beklenen depremin daha önce olma olasılığı ortaya çıktı. Ama deprem ne zaman olacak onu bilemiyoruz. 1999’da verilen periyodun 20 senesi geçti. O periyodun ikinci yarısından zaman alıyoruz. 

- Marmara’da 7’den büyük bütün depremlerin arkasından tsunami olmuştur. Dolayısıyla da bu depremde de tsunami bekliyoruz. Burası bir iç deniz. Okyanuslardaki gibi bir tsunami resmi kimsenin aklına gelmesin. 1999 depreminde de bu oldu. 4 metreye kadar sular yükseldi. 

NERELER GÜVENLİ

- Genelleyerek söylemek gerekirse, kıyılar en sıkıntılı yerler olacaktır, deprem hattına yakın oldukları için. İkinci köprüden doğu-batı yönünde bir çizgi çekin. Onun kuzeyinde kalan alanlar depremi 99 depremini nasıl hissettilerse öyle hissedecekler. Güneyinde kalan alanlar ki bu da İstanbul’un çok büyük kısmı, daha şiddetli hissedecek. Avrupa yakası Anadolu yakasına göre de daha çok hissedecek. 

- Fayda 75 km’lik alan kırıldığında 7.2 şiddetinde bir deprem olur ve 40-50 saniye sürer.” (Ece Emre/Hürriyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mali29 Eylül 2019 08:49

    Sismografın grafiği kahve falı.

  • Aks1529 Eylül 2019 00:09

    Mevcut iktidarı beğenmeyenlerin bir eleştirisi de cök fazla insaat yapıldıgı iddiası. Halbuki simdi görünüyor tokinin yaptığı 1 milyona yakın konut bile yeterli degil. Insaat sektörünün dahada büyümesi ve istanbuldaki zayıf yapılarin onümüzdeki 10 20 yıl gibi bir sürede yenilenmesi gerekiyor

  • Metin yigido28 Eylül 2019 23:24

    Naci Görür'ü 1999 depreminden sonra tv den tanıdık her çıkışında deprem yakın az kaldı derdi. O dedikçe deprem olmadı ve 20 sene geçti. Yıne çıkmış yakın diyor herhalde bir 20 sene daha geçer bence. Ama yinede olacakmış gibi tedbiri zaten elden birakmamak lazım.

  • tekin28 Eylül 2019 17:46

    3500 tl maaşla ev geçindiriyorum,,hiç bir yere kıpırdayacak halim yok,Allah yardımcımız olsun.

  • Vatandas28 Eylül 2019 16:19

    Allah yardımcımız olsun durum her acıdan vahim

  • arkada gurbetçi, görüştük de. sohbet28 Eylül 2019 12:21

    Arkadaşımla telden görüştüm. Depremde sohbete girdi. toplanma alanlarımız yeterli diyorlar, kimleri yetersiz diyor dedim.. BANA DEDİĞİ, Toplanma alanı demek, gerektiğinde sara hastanesi, amelliyathane,  güvenlik bölgesi, yemek dağıtım noktası, gerektiğinde konaklama, yatma, kalkma noktasıdır dedi... EEEEeee dedim ,  böyle yerlerde 1-içme temiz su ve depolar, 2-yemek ısıtma sistemleri, yemekhaneye dönen mekanlar, kuyruk sıra düzenleyen demirler bariyerler 3- TUVALET, TUVALET TEMİZLİĞİ BULAŞICI HASTALIĞI ENGELLER DEDİ... hatta dediki, gülerek )) çocuk parkını toplanma yeri demişler, 25-850 yaşında kadın depremde nereye tuvaletini yapar =?  nerede ellerini yıkar? tamamen, hazırlık yok sizde dedi. ÖZETLE: DEPREM HAZIRLIĞINIZ YOK, DEPREMDEN SONRAKİ HAZIRLIĞINIZ BİLE YOK dedi...EE DEPREM VERGİLERİNİZ NEREYE HARCAN MIŞ ? diye sordu

  • abdullah 1128 Eylül 2019 13:14

    deprem vergilerini hiçbir icraati olmayan koalisyon hükümetleri yedi bitirdi. yetmedi birde imfye borç yapıp bıraktılar.

  • abdullah28 Eylül 2019 13:10

    her mahallede yeni ve güçlü okullar yapıldı bunlar toplanma ve barınma alanlarıdır parklar sokak köpekleri için barınma alanlarıdır. ayrıca yeni yapılan hastaneler yenilenen camiler bunlar hep toplanma ve barınma alanlarıdır reisimiz bizleri depremlerde sokaklarda kalmayalım diye bunları yenilemiştir. japonlar depremlerde sokaklarda barınmıyorlar evlerinde  sığınaklarda barınıyorlar. sen evini sağlam yap yapamıyorsanda tamahkarlığı bırak bir kısmını müteahhide bırakarak evini yenilettir kentsel dönüşüme katıl.

  • Altümsek28 Eylül 2019 10:14

    Hiçbir tedbir yok yazık bu millete

  • Mülayim 28 Eylül 2019 12:37

    Fay hatlarını inançlarıyla AKEPE li belediyeler kaldırdı veya yer değiştirtti.

  • ekrem28 Eylül 2019 11:50

    imamoğlu senin için hertürlü tedbiri alacak biraz daha sabret önce çalışanları bir işten atma işini tamamlasın sıra çalışmaya ve tedbirler almaya gelecek fay hatlarını tutup kaldıracak onlardan köprüler yapacak içlerinden tüneller geçirecek

  • İrfan bahadır28 Eylül 2019 10:07

    Haklısınız,ne yapıldı 20 yıldır hiç bir sey yiyelim ,içelim ,ölen ölsün kalan sahalar bizimdir.bu imar durumları ve bu gün ekonomik şartlarda sadece ve sadece kaderçilik başka bir dey degil siyasiler kötü saglamda olan her zamanki gibi sıradan vadandaşa olacak.

  • abdullah28 Eylül 2019 11:46

    20 yıldır ne yapılmasını bekliyordun. imf ye borçlar ödendi okul hastane cami kışlalar yenilendi bazılarıda güçlendirildi.savunma sanayinde ilerleme katedildi yollar köprüler tüneller yapıldı. sen nerde mağarada mı yaşıyorsun kentsel dönüşümler yapılıyor. sen aç gözlük tamahkarlık yapıp bu dönüşüme hala katılmadın mı? sen bekle reis sana özel saray yapacak yeterki sen memnun ol.

  • abdullah28 Eylül 2019 11:41

    türkiye genelinde okullar yenilendi hastaneler camiler kışlalar yenilendi kimiside güçlendirildi. kentsel dönüşüm yapılmaya çalışılıyor. kaza ya karşı tedbirler alındı gerisi elbette kader senin oturduğun yapıyı da devlet yapacak değilya sende kendi tedbirini al kazaya karşı gerisi kadere kalsın.