E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNakit canavarı Nvidia geri alım yapacak mı?---

Nakit canavarı Nvidia geri alım yapacak mı?

Nakit canavarı Nvidia geri alım yapacak mı?
01 Temmuz 2024 - 13:58 borsagundem.com

Yapay zeka devi Nvidia son iki yıldır olağanüstü miktarda nakit üretti. Ünlü borsa uzmanı Ben Reitzes Ar-Ge harcamalarından artan kaynağın hisse geri alımları yoluyla hissedarlara gideceğini öngörüyor


BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknoloji analistleri yapay zeka devi Nvidia’nın önümüzdeki yıllarda borsalardan elde ettikleri muazzam para nedeniyle hissedarlarını ödüllendireceğini tahmin ediyor.

CNBC’nin haberine göre borsa araştırmaları şirketi Melius Research’ün Genel Müdürü ve Teknoloji Araştırmaları Başkanı Ben Reitzes Nvidia’nın donanım ve yazılım açısından bir bütün olarak yapay zeka alanında ustalaştığını ve bunun şirkete önemli bir avantaj sağladığını söyledi.

Reitzes açıklamasında, “Yaptıkları şey yapay zekadan para kazanılabilecek bir bilgi işlem dili ve ekosistemi oluşturmaktı ve açıkçası bu işi çok iyi başarıyorlar” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanı Nvidia hissesi için 160 dolar fiyat hedefi belirledi. Hisse senedinin cuma günkü kapanış fiyatı göz önüne alındığında söz konusu fiyat hissenin %30 oranında yükseleceği anlamına geliyor. Nvidia hisselerinde geçtiğimiz ayın başlarından bu yana devam eden satışlara rağmen yapay zeka devinin hisseleri yılın başından bu yana %150 değer kazandı. Teknoloji şirketi 2023’te de üç katın üzerinde yükselmişti. Reitzes ayrıca ‘Muhteşem Yedili’ teknoloji hisseleri arasında en fazla yükselen hissenin Nvidia olduğunu da hatırlattı.

Reitzes, Nvidia'nın rakiplerine göre sahip olduğu bir diğer büyük avantajın da yıllık yeni ürünler geliştirme temposu olduğunu söyledi. Bu başarılı performans, geliştiricilerin ve müşterilerin Nvidia'nın nereye gittiğini bilecekleri ve buna göre geliştirmeler için bütçe ayırabilecekleri anlamına geliyor.

Borsa uzmanı, “Herkes saatte 100 mil koşarken onlar saatte 150 mil koşuyorlar. Bu adamları yakalamak kolay olmayacak” açıklamasında bulundu.

Nvidia'nın gelişen yapay zeka alanındaki üstünlüğü göz önüne alındığında, Melius Research, şirketin önümüzdeki üç yıl içinde 270 milyar dolar nakit üreteceğini ve potansiyel olarak büyük hissedar getirileri için zemin hazırlayacağını öngörüyor.

Reitzes, Nvidia yönetiminin hisse senedi geri alım olasılığını öne çıkarmaya istekli olmayabileceğini söyledi. Ama borsa uzmanına göre bunun önünce sonunda gerçekleşeceği çok açık.

Borsa uzmanı, “Kimse bundan bahsetmiyor fakat bu tip bir model ürettiğinizde bu nakit fazlası demektir. Yapabilecekleri hiçbir şey yok. Bu hükümet büyük bir şey satın almalarına izin vermeyecek. Ar-Ge’ye bu kadar yatırım yapamazlar. Bu mümkün değil. Bu yüzden artan nakdi hissedarlar olarak almamız gerekiyor” dedi.

Nvidia hissedarlarına sermaye geri ödemesi yapıyor. Ağustos ayında 25 milyar dolarlık bir geri ödeme programı açıklandı. Geçen ay üç aylık temettüsünü hisse başına 0,04 dolardan 0,10 dolara çıkaran şirket temettülerini %150 artırmış oldu. Bu rakam aynı zamanda hisse bölünmesi sonrasında Hisse başına 0,01 dolara eşdeğer.

Nvidia daha fazla hisse geri alım ihtimali hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Reitzes, gelecekteki herhangi bir geri alımın Nvidia'nın büyümeyi durdurduğu anlamına gelmeyeceğini belirtti. Borsa uzmanı "Yapacak başka bir şey yoksa hisse geri alımı bir hakaret değildir” ifadelerine yer veriyor.

Nvidia'nın son finansalları, şirketin nakit yaratma yeteneğinin hızlandığını gösteriyor. Ocak ayında sona eren mali yılda, Nvidia'nın işletme faaliyetlerinden sağlanan net nakdi, bir önceki yıldaki 5,6 milyar dolardan 28,1 milyar dolara yükseldi.

Nisan ayında sona eren ilk çeyrekte, işletme faaliyetlerinden sağlanan net nakit 15,3 milyar dolardı. Bu rakam halihazırda geçen yılın toplamının yarısından fazlası.

Huang, geçtiğimiz hafta yatırımcılara yaptığı açıklamada rakiplerinin pazar payını azaltabileceği endişelerine cevap verdi ve Nvidia'nın yapay zeka eğitim çipleri için ana standart olmaya devam edeceğini söyledi. Huang Nvidia’nın Blackwell sisteminin bu yıl içerisinde piyasaya sürüleceğini ve bu sistemin şirketin yapay zeka alanındaki liderliğini pekiştireceğini sözlerine ekledi.

Huang, "Blackwell mimari platformu muhtemelen tarihimizdeki ve hatta belki de tüm bilgisayar tarihindeki en başarılı ürün olacak" dedi.

Trump’ın yükselişi borsaları nasıl etkiliyor?

 

Hisse senedi piyasalarında uyumsuzluk artıyor

 

Tarihsel veriler Nvidia’nın ilk yarı performansını tekrarlayacağını gösteriyor

 

Nvidia’da rekor değerleme beklentisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)