E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNakit yatırımcıları için hasat zamanı sona erdi---

Nakit yatırımcıları için hasat zamanı sona erdi

Nakit yatırımcıları için hasat zamanı sona erdi
01 Ekim 2024 - 15:47 borsagundem.com

FED’in politika değişikliğiyle birlikte para piyasası fonlarının faiz getirileri de düşmeye başladı. Uzmanlara göre yatırımcıların nakit varlıklardan çıkıp pozisyonlarını tahvil veya hisse senetleri yönünde güncellemesi gerekiyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) bir sonraki toplantısında yeni bir faiz indirimi yapsa da yapmasa da yatırımcılar için nakit varlıklardan çıkmanın zamanı gelmiş gibi gözüküyor. Zira Barron’s’un haberine göre para piyasası fonları ve diğer güvenli liman yatırım araçlarında faiz oranları düşmeye devam ediyor.

ABD’de enflasyonun yavaşlamaya devam ettiği gösteren son verilerin ardından yatırımcıların kasım ayında da 50 baz puanlık faiz indirimi gerçekleşeceğine dair beklentileri yükseldi. Gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda tutan çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ABD’de hem haziran hem de temmuz ayındaki %0,2’lik aylık artıştan sonra ağustos ayında %0,1 yükseldi.

Düşen enflasyon, FED’e agresif bir şekilde faiz indirimi yapması için daha fazla hareket alanı sağlıyor. Rakamlar ortaya çıktıktan sonra, CME Group'un FedWatch göstergesi de kasım ayında yarım puanlık bir indirim olasılığının %53'e yükseldiğini gösterdi. Geçtiğimiz hafta perşembe günü ise bu oran %49 seviyesindeydi.

ABD Federal Açık Piyasa Komitesi eylül toplantısında politika faizlerini 50 baz puan düşürmüştü. FED yetkilileri gelecek yıl boyunca faiz indirimlerinin devam etmesini bekliyor. FOMC üyeleri arasındaki medyan tahmin, 2025'in sonunda, gösterge federal fon oranının mevcut hedef aralığı olan %4,75-%5,0'ten %3,4'e düşeceği yönünde. Söz konusu öngörülerin ardından bazı tasarruf hesaplarında ve mevduat sertifikalarında faizler şimdiden düşmeye başladı.

Yine de yatırımcılar para piyasası fonlarına ilgi göstermeye devam ediyor. Investment Company Institute verilerine göre, toplam para piyasası fonu varlıkları geçtiğimiz çarşamba günü itibariyle bir hafta boyunca 120,80 milyar dolar artarak 6,42 trilyon dolara yükseldi.

Bu durumun muhtemel sebebi faizlerin hâlâ cazip durumda olması. Ancak habere göre oranlar zamanla daha az cazip hale gelecek. Crane Data verilerine göre Crane 100 Para Fonu Endeksi’ndeki para piyasası fonları getirileri 18 Eylül’deki FED kararından bu yana %5,06’dan %4,76’ya kadar geriledi. Crane Data Başkanı Peter G. Crane FED’in tekrar harekete geçmesinden önce para piyasası fonlarında getirilerin önümüzdeki birkaç hafta içerisinde %4,60’a kadar gerileyeceğini öngörüyor.

BlackRock Amerika Kıtası Baş Yatırım ve Portföy Stratejisti Gargi Chaudhuri ise yatırımcıların nakit varlıklarını azaltması için henüz çok geç olmadığını söyledi. Ancak borsa uzmanına göre yatırımcılar hareket etmekte çok yavaş kalırsa bugünün tahvil ve sabit gelir fırsatlarını kaçıracaklar.

BlackRock'un analizi, sabit gelirli varlıkların tarihsel olarak faiz oranı düşürme döngüleri sırasında nakitten daha yüksek getiri ortalamasına sahip olduğunu gösteriyor. Chaudhuri en büyük fırsatların yaklaşık üç ila yedi yıllık ABD Hazinesi tahvillerinde olduğunu belirtiyor.

New York merkezli Treasury Partners'ın Baş Yatırım Sorumlusu Richard Saperstein ise ABD belediye tahvillerini tercih ediyor. Müşterileri için bireysel tahviller satın alan Saperstein %4 aralığındaki vergiden muaf getirilerin şu anda "çok cazip" olduğunu söyledi.

ABD belediye tahvilleri genellikle federal vergilerden, eyalet ve yerel vergilerden de muaftır. Buna karşılık, ABD Hazinesi tahvillerinden elde edilen faiz geliri federal düzeyde vergilendirilir, ancak eyalet ve yerel düzeyde vergilendirilmez.

FED’in bir sonraki hamlesine ilişkin ipuçları için yatırımcılar, cuma günü açıklanacak eylül ayı istihdam raporuna odaklanacak.

ABD Merkez Bankası’nın sert bir faiz indirimi yapması genellikle halihazırda yavaşlayan bir ekonomik zemini düzene sokmayı amaçlar. Ancak Saperstein, FED’in son faiz indiriminin yavaşlamayı önlemek için daha çok "bir sigorta indirimi" olduğunu söylüyor. FED Başkanı Jerome Powell da FED kararı sonrası basın toplantısında ABD ekonomisinin "iyi durumda" olduğunu söylemişti.

Bu nispeten güçlü zemin, hisse senetleri için olumlu bir haber ve aynı zamanda nakit varlıklardan çıkmak için bir başka sebep niteliğinde. Büyük sermayeli teknoloji hisselerinin son yıllardaki güçlü performansı, birçok yatırımcıyı büyüme odaklı hisselerde aşırı ağırlıklı bir konumda bıraktı. BlackRock'a göre, değerinin altındaki hisseler şu anda S&P 500'de son 25 yıldaki en küçük ağırlığını temsil ediyor. Bu da değer hisselerinde bir miktar yeniden dengeleme fırsatı sunabilir.

Chaudhuri, ABD’de yaklaşan seçimlerin piyasalarda oynaklık için bol miktarda potansiyel getirdiğini, ancak bunun nakde sarılmak için bir neden olmaması gerektiğini söylüyor: "Siyaseti portföyünüzün dışında tutun, yatırım yapmaya devam edin."

Buffett’tan yatırımcılara 300 milyar dolarlık uyarıBuffett’tan yatırımcılara 300 milyar dolarlık uyarı

 

Hisse senedi piyasalarında yüksek volatilite ve ralli bir aradaHisse senedi piyasalarında yüksek volatilite ve ralli bir arada

 

Borsada basit bir portföyle profesyonelleri geçmek mümkünBorsada basit bir portföyle profesyonelleri geçmek mümkün

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)