E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNasdaq ile işbirliğinde sona doğru---

Nasdaq ile işbirliğinde sona doğru

Nasdaq ile işbirliğinde sona doğru
31 Aralık 2013 - 05:39 borsagundem.com

BİST, Nasdaq’ın teknolojik işlem platformu ve kullanım hakları karşılığında yüzde 5 hisse verecek ve 42 milyon TL ödeme yapacak

Borsa İstanbul’un (BİST) global borsacılık devi Nasdaq OMX Grubu ile bir süredir gerçekleştirdiği stratejik ortaklık görüşmelerinde sona yaklaşıldı. Bu yıl bitmeden anlaşmayı tamamlamayı hedefleyen BİST yönetimi, Nasdaq ile olan anlaşmanın detaylarını yılın son gününde gerçekleştireceği olağanüstü genel kurul toplantısında Borsa İstanbul’un paydaşları ile görüşecek. Hürriyet’teki habere göre Nasdaq OMX Grubu, teknolojik altyapısının kullanım hakları ve işlem platformu karşılığında Borsa İstanbul’dan yüzde 5 hisse alacak.

ÖDEME 4 YILA YAYILDI

Borsa İstanbul ayrıca bu anlaşma kapsamında Nasdaq’ın teknolojik altyapısı için 42 milyon TL ödeme yapacak. Nasdaq ile stratejik işbirliğini de kapsayan anlaşmayla, Borsa İstanbul’un işlem platformunun yerine kademeli olarak Nasdaq’ın işlem platformu getirilecek. Borsa İstanbul’un işlem platformunun Nasdaq’ın platformuyla değiştirilmesi 4 yıllık bir sürece yayılacak. Bu süre zarfında Nasdaq yönetimi Borsa İstanbul’a her türlü eğitim ve teknik desteği vermeyi sürdürecek. Ayrıca 42 milyon TL’lik ödeme de yıllara yayılarak yapılacak.

SİNGAPUR’UN YARI FİYATI

BİST yönetimine yakın kaynaklar anlaşma kapsamında Borsa İstanbul’un değerinin 1 milyar doların üzerinde hesaplanmasının söz konusu olduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Anlaşma Borsa İstanbul için oldukça iyi. Yüzde 5 hisse ve 42 milyon TL’lik ödeme göz önüne alındığında Nasdaq’ın teknolojik işlem platformu için toplamda 100 milyon dolara yakın bir pakete satın alınmış oluyor. Singapur’un geçtiğimiz dönemde yaptığı benzer bir anlaşmaya göre Türkiye’nin ödediği fiyat yarı
yarıya daha az. Bu oldukça iyi bir
pazarlık demek. Singapur benzer bir anlaşmada 200 milyon doları aşkın bir ödeme yapmıştı.”

ÇEVRE BORSALARA SATABİLECEK

Nasdaq ile olan anlaşmanın aynı zamanda Borsa İstanbul’un komşu ülkelerle yapacağı işbirliklerini de kapsadığını belirten kaynaklar, “Böylece Borsa İstanbul Nasdaq’ın işlem platformunun kullanım haklarını çevredeki borsalara satabilecek. Bu da bölgesel bir finans merkezi olmayı hedefleyen Türkiye için çok önemli bir avantaj” yorumunu yaptı. Bugünkü genel kurul toplantısında, Borsa İstanbul yönetimi, Borsa İstanbul’un olası hisse satışından sonra, bu hisseleri geri alma konusunda yetkilendirilmesi konusunu da görüşecek. Hisselerin 5 yıllık süreyle geri alımı konusunda belirtilen fiyat aralığına göre Borsa İstanbul’un değeri 500 milyon TL ile 10 milyar TL arasında hesaplanıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)