E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemNasrallah'ın ölümüne Avrupa ve dünyadan tepkiler...---

Nasrallah'ın ölümüne Avrupa ve dünyadan tepkiler...

Nasrallah'ın ölümüne Avrupa ve dünyadan tepkiler...
29 Eylül 2024 - 17:27 borsagundem.com

Hizbullah'a 30 yılı aşkın süredir liderlik eden Hasan Nasrallah, İsrail tarafından örgütün yeraltı karargahına düzenlenen hava saldırısında öldürüldü. Nasrallah'ın ölümüne Avrupa ve dünyadan nasıl tepkiler geldi?


Hizbullah Cumartesi günü yaptığı açıklamada, lideri ve kurucularından Hasan Nasrallah'ın önceki gün Beyrut'ta İsrail tarafından düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğünü doğruladı.

30 yılı aşkın bir süredir Hizbullah'a liderlik eden Nasrallah, Hizbullah'la haftalardır süren yoğun çatışmalarda İsrail tarafından öldürülen en güçlü hedef oldu.

İsrail ordusu cuma günü Hizbullah liderleri Beyrut'un güneyindeki Dahiye'de bulunan karargâhlarında toplantı halindeyken hedefli bir hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, altı apartmanın yerle bir olduğu saldırılarda altı kişinin öldüğünü ve 91 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Almanya
Ülkenin Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Lübnan'daki durumu son derece tehlikeli olarak nitelendirdi ve Ortadoğu'nun "mutlak bir şiddet sarmalına" girme riski altında olduğunu dile getirdi.

X'te yayınlanan bir gönderide Baerbock, "Bu durum bölgedeki istikrar ve Lübnan'ın istikrarı için ciddi bir tehdit oluşturuyor ve bu asla İsrail'in güvenlik ve çıkarlarına hizmet etmiyor" dedi.

Fransa
Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı daha fazla istikrarsızlığı önlemek amacıyla Lübnanlı yetkililerle temas halinde olduğunu açıkladı.

Eski milletvekili Jean-Luc Melenchon Nasrallah suikastı "Lübnan'ın işgaline ve genel savaşa doğru bir adım daha" diye nitelendirdi.

"Fransa artık sahada saygın değil. Netanyahu'nun suçları cezasız kaldığı için devam edecek. Bölge ve dünya için tehlike çok büyük."

İtalya
İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani yaptığı kısa açıklamada, Nasrallah'ın ölümüne doğrudan atıfta bulunmazken Lübnan'daki tüm İtalyanlara ülkeyi derhal terk etmeleri çağrısında bulundu.

Tajani Köln'de yaptığı açıklamada, "Tüm İtalyan vatandaşlarını, Beyrut havaalanından Milano ve Roma'ya giden tarifeli uçuşları da kullanarak, mümkün olan en kısa sürede Lübnan'ı terk etmeye çağırıyoruz" dedi.

Ayrıca İsrail'in 10.000 kişilik Birleşmiş Milletler (BM) barış gücünün bir parçası olarak Güney Lübnan'da görev yapan 1.200'den fazla İtalyan askerinin güvenliği için garanti verdiğini belirtti.

Rusya
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Nasrallah'ın öldürülmesini şiddetle kınadığını açıkladı ve İsrail'e Lübnan'daki tüm çatışmaları durdurma çağrısında bulundu.

Açıklamada, "Bu güçlü eylem Lübnan ve tüm Ortadoğu için daha da büyük, çarpıcı sonuçlara gebedir" denildi.

Türkiye
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarını "soykırım, işgal ve istila" politikasının bir parçası olarak nitelendirerek kınadı.

Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Müslüman dünyasının daha "kararlı" bir duruş sergilemesi gerektiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Lübnan'daki "gerilimin çarpıcı tırmanışı" diye adlandırdığı durumdan "ciddi endişe" duyduğunu bildirdi.

"Bu şiddet döngüsü derhal durdurulmalı ve tüm taraflar eşikten geri adım atmalıdır. Lübnan halkı, İsrail halkı ve daha geniş anlamda bölge, topyekûn bir savaşı kaldıramaz."

Amerika Birleşik Devletleri
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Nasrallah'ın öldürülmesinin "aralarında binlerce Amerikalı, İsrailli ve Lübnanlı sivilin de bulunduğu çok sayıda kurbanı için adaletin bir ölçüsü" olduğunu savundu.

Biden, Washington'ın "İsrail'in Hizbullah, Hamas, Husiler ve İran destekli diğer terörist gruplara karşı kendini savunma hakkına" verdiği desteği bir kez daha yineledi.

İsrail
Başbakan Binyamin Netanyahu İsrail'in Nasrallah'la "hesaplaştığını" belirterek, bunu "tarihi bir dönüm noktası" olarak nitelendirdi.

"Sayısız İsraillinin ve aralarında yüzlerce Amerikalı ve onlarca Fransızın da bulunduğu çok sayıda başka ülke vatandaşının öldürülmesinden sorumlu olan kişiyle hesaplaştık."

İran
Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan Nasrallah'ın ölümünün "direnişi daha da güçlendireceğini" belirtti ve ABD'nin suç ortaklığını inkar edemeyeceğini sözlerine ekledi.

Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney beş günlük yas ilan etti ve tüm Müslümanları İsrail'e karşı ayaklanmaya çağırdı. Nasrallah'ın ölümünün "karşılıksız kalmayacağını" da ekledi.

Hamas
Hamas Nasrallah'ın öldürülmesini "korkakça, terörist bir eylem" diye niteleyerek kınadı.

Yapılan açıklamada "Bu barbarca Siyonist saldırganlığı ve konutların hedef alınmasını en güçlü ifadelerle kınıyoruz" denildi.

"Bu Siyonist suç ve katliam karşısında mutlak dayanışmamızı yineliyor ve Hizbullah'taki kardeşlerimiz ve Lübnan'daki İslami direnişle birlik içinde duruyoruz." (euronews)

İsrail, savaşı bölgeye yayıyorİsrail, savaşı bölgeye yayıyor

 

Orta Doğu'da büyük gerilim! İsrail, Nasrallah'ı öldürdüğünü açıkladıOrta Doğu'da büyük gerilim! İsrail, Nasrallah'ı öldürdüğünü açıkladı

 

İsrail yeniden Beyrut'u vurdu: Hizbullah komutanı öldürüldüİsrail yeniden Beyrut'u vurdu: Hizbullah komutanı öldürüldü

 

Hizbullah, İsrail'in kuzeyini onlarca füzeyle vurduHizbullah, İsrail'in kuzeyini onlarca füzeyle vurdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)