E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa'Normalleşme 2015’i bulur'---

'Normalleşme 2015’i bulur'

'Normalleşme 2015’i bulur'
19 Temmuz 2013 - 08:06 borsagundem.com

PhillipCapital Genel Müdürü Korur, “ABD’den gelişmekte olan ülkelere fon akışının başlaması 2015’i bulabilir” dedi

Merkez Bankası’nın 23 Temmuz’da yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısında, faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan artırarak yüzde 7’ye çekmesini beklediklerini belirten Phillip Capital Genel Müdürü Kerem Korur, “Merkez Bankası’nın faizleri artırması kısa vadede bir rahatlama sağlasa da, yurtiçinde son dönemde yaşanan gelişmeler FED’in para politikalarının sonucu olarak görülmeli” dedi.
Milliyet'in haberine göre, Korur şöyle devam etti:  “FED’in 3. parasal genişlemeye başladığı eylülden itibaren kurun 1.76-1.80 bandında sıkıştığını faizlerin tarihi düşük seviyeleri test ettiğini görmüştük. Er ya da geç bu durum tersine dönecek ve FED parasal sıkılaştırmaya başlayacaktı. Parasal sıkılaştırma sinyali bile kurda 1.97’lerin, faizde yüzde 9.60’ların test edilmesine yetti. Bundan sonra piyasalar ABD ekonomisi tam olarak toparlanana ve tahvil alımları tamamen bitene kadar dalgalı seyredecektir.”
Gelişmekte olan ülkeler...
Korur’a göre, özellikle FED’in işsizlik rakamlarında hedefi yüzde 6.5 göstermesinin ardından tarım dışı istihdam rakamları büyük önem kazandı.
“İşsizliğin belirtilen seviyeye yaklaşması halinde tahvil alımlarının azaltılabilecek olması yerel piyasada negatif etki yaratabilir” diyen Korur şunları söyledi:
“ABD’de devam eden olumlu süreç gelişmekte olan ülkelerden para çıkışını hızlandırır. Bu sürecin terse dönebilmesi için; mevcut koşullarda reel piyasadaki düzelmenin piyasalarındaki volatiliteyi azaltmasıyla başlayabilir. FED en yakın ihtimalle 2014 yılı ortalarında tahvil alımlarına son vermeyi planlamakta. Buna göre de normalleşmenin ve ABD’den gelişmekte olan ülkelere fon akışının başlaması 2015 yılını bulabilir.”
TL değerli olmalı’
Türkiye’ye Nisan 2012 ile Nisan 2013 dönemleri arasında ekonominin çok üzerinde bir rakam olan 82 milyar dolar giriş olduğunu söyleyen PhillipCapital’in danışmanı Okan Böke de, ABD’den gelen olumlu verilerle Türkiye’ye giren paranın hızla çıkmaya başladığını belirtti. Böke, “TL, kur karşısında olabileceği en değerli seviyede olmalı” dedi.
Gezi nedeniyle tedirginlik yaşanmadı
Gezi Parkı olaylarının Singapurlu Philllip Capital’i etkileyip etkilemediği konusunda da Korur şunları söyledi: “Uzakdoğulu bir grup için Türkiye çok farklı bir coğrafya. Doğal olarak Türkiye’de yaşanan gelişmeleri her zaman çok ilgiyle takip ediyorlar. Gezi parkı olayları süresince de durumla ilgili bizden de bilgi alarak yakından takip ettiler ama herhangi bir tedirginlik yaşamadılar. PhillipCapital, Türkiye’ye uzun vadeli yatırım amacıyla gelmiş bir grup.”
Dolar kuru 1.90-1.92 TL’de dengelenir
Dolar/TL 1.90-1.92 aralığında kısa vadede dengelenebileceğini ifade eden Kerem Korur, sepette ise 2.21 seviyesinin altının kısa vadede denge seviyesi olarak görüldüğünü belirtti. Korur, “Ancak yılın son çeyreğinde FED’in tahvil alımlarını azaltmaya başlaması kurda tekrar bir yükselişi beraberinde getirebilir. Bu noktada TCMB’nin faiz artırımına ne kadar istekli olduğu belirleyici olacak” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)