E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisNot artırımı ne zaman olur?---

Not artırımı ne zaman olur?

Not artırımı ne zaman olur?
03 Eylül 2012 - 07:40 borsagundem.com

Reytingçilerin Türkiye'ye ilişkin son açıklamaları piyasada 'yeni not artırımı' beklentisine yol açtı

Yyatırım yapılabilir not beklentisi bile yetti, borsa hazirandan beri yüzde 21 yükseldi, faizler yüzde 18, dolar ise yüzde 2,5 düştü... Son olarak Fitch ve Moody's'in Türkiye'ye ilişkin pozitif tespitleri piyasalarda 'yeni bir not artırım' beklentisine yol açtı. Şu anda Fitch ve Mood'ys'e göre Türkiye'nin notu, 'zenginler ligi'nin bir kademe altında. S&P'ye göre ise 'yatırım yapılabilir ülke' olabilmek için ardarda iki not artırımı gerekiyor.
KİLİT TARİH: 2013
Finans dünyası ve ekonomistlere 'Ne zaman not artırımı bekliyorsunuz?' diye sorduk. Ortak görüş, yıl sonuna kadar bir artış olmayacağı yönünde. Uzmanlar, not artırımı için acele edeceklerini düşünmüyor. Aşılması gereken basamaklar olduğuna dikkat çeken uzmanlar 'Öncelikle eylül-ekim ayı enflasyon oranlarını görmek isteyecekler, yapılan zamlar enflasyonu baskılayacak. Kasım ayında ABD seçimleri var ve elbette Suriye sorunu sürüyor. Bu eşikleri geçtikten sonraki tabloya göre en erken 2013 başında bir not artırımı ya da düzeltme gelir' yorumunu yapıyor. Ancak not artırımı beklentilerinin önemli bir kısmının Fitch ile ilgili olduğunu eklemek gerekiyor. Moody's ve Standard&Poors için daha karamsar bir tablo hakim.
Dışsal şoklar olmazsa yeni yılda notumuz artabilir
Atılım Murat-TOBB ETÜ Öğretim Üyesi: Yılbaşında bu yana Merkez Bankası'nın başta faiz koridoru olmak üzere bazı politikaları, Fitch dahil birçok kuruluş tarafından eleştiriliyordu. Ancak aradan geçen süre içinde enflasyonun yıl sonu tahminini tutacağı konusunda olumlu sinyaller alındı, cari açıkta düşüş yaşandı, bu da kredi derecelendirme kuruluşlarının dikkatini çekti. Cari açık daha da düşer, enflasyon hedefi tutarsa not artırımı gelebilir. Dışsal şokları bir tarafa bırakırsak muhtemelen 2013'ün başlarında bir not artırımı gelebilir.
Sıcak para girişi yükseliyor
Gizem Öztok Altınsaç-Garanti Yatırım Ekonomist: Ağustostaki son rapordan sonra koşullar değişti. Enflasyon ve cari açıkta düşüş var ve büyüme de beklenen oranlarda gerçekleşecek. Bu durumda zamanı biraz da geniş tutarak en geç bir yıl içinde Fitch'in Türkiye'nin notunun yatırım yapılabilir bir seviyeye yükseltmesini bekliyorum. Bu dönemde sıcak paranın girişinde de bir yükseliş var ancak bu durumu 'not sinyalini aldılar' şeklinde yorumlamak doğru değil, çünkü sıcak para daha çok portföy yatırımı olarak faize geliyor. Yakın zamanda faizlerin düşmesini bekliyoruz bu nedenle bir miktar çıkış olabilir.
GÖRÜNÜMÜ YUKARI ÇEKECEKLER
Muhammed Mertcan-ING Bank Kıdemli Ekonomisti: Fitch ve S&P’nin açıklamalarına bakarsak en geç 12 ay içinde Türkiye’nin notunun yatırım yapılabilir seviyesine çıkaracağını öngörüyorum. Hatta gelecek yılın ilk yarısında ya da bu yılın son aylarında olacağını kuvvetli bir olasılık olarak görüyorum. Bu öngörü sadece Fitch için değil, diğer rating kuruluşları için de geçerli, not artırımı yapmayan olsa dahi görünümü yükseltmeleri muhtemel.
Siyasi riskler önemli bir baskı yaratıyor
Prof.Dr. Taner Berksoy: Ben kısa vadede bir not artırımı olmasını beklemiyorum. Dünyada belirsizlikler çok fazla her beraber bir yavaşlama içine girildi. Türkiye’nin de her ne kadar son rakamlar iyi de olsa hala cari açık açmazı var, nasıl bir seyir izleyeceğini görmek gerekiyor. Tahminim Fitch, yıl sonu rakamlarını görüp ondan sonra karar verir, eğer bir aksilik olmazsa not artırımı gelebilir. Ancak siyasi riskleri unutmamak gerekiyor, Suriye sorunu her geçen gün etkisini artırıyor, ABD'de seçimler var. Hepsi birbirini etkileyen süreçler. Eğer herhangi bir aksilik olmazsa en erken 2013 yılının ilk dönemi ki bu sadece Fitch için geçerli, diğerleri hiç kıpırdamıyor zaten...
Önce ABD seçimi, sonra not artırımı
Prof. Dr. Yaşar Erdinç: Fitch'in raporunu not artırımı için şartları bildiriyor, ne istediğini net olarak ortaya koyuyor. Enflasyon, büyüme ve cari açığa dikkat çekiyor. O nedenle eylül ve ekim verileri gelmeden bir not artışı beklemek yanlış olur. Enflasyon ve büyümeyi bir süre izleyeceklerdir. Diğer bir eşik ise ABD seçimleri, tüm dünya bu seçimleri bekliyor. Dolayısıyla en erken aralık ayı diyebiliriz. 2013 ilk çeyrekte not artırımı olabilir
Prof.Dr. Ercan Uygur -Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı: Son aylarda cari açık azalmaya başladı. Enflasyon da önümüzdeki dönemde petrol ve emtia fiyatlarına bağlı olarak düşebilir ve Merkez Bankası'nın hedefinin tutturulabilir. Tüm bunlar gerçekleşirse 2013'ün yılın ilk çeyreğinde Türkiye'nin notunun artırılması sürpriz olmaz. Kredi derecelendirme kuruluşları üzerinde Türkiye'nin kredi notunun arttırılması konusunda ciddi bir baskı var. Fitch'in 2013 için gayet iyimser tahminlerde bulunması, bir kredi notu arttırımının ön hazırlığı olabilir.
Not artırımı neden önemli?
- ABD ve Avrupalı dev emeklilik fonları mevzuatları gereği 'yatırım yapılabilir' seviyenin altındaki piyasalara giremiyor.
- NOTU yatırım yapılabilir seviyeye gelen ülkelerde bu tarz portföy yatırımları artıyor.
- DOĞRUDAN yabancı yatırımları da ülkeye geliyor.
- ÜLKENİN yurt dışı borçlanma maliyetleri düşüyor.
- BORÇLANMANIN vadesinde de değişiklikler görülüyor.
- NOT artırımı sonrası ülkelerin borsaları ciddi bir yükselişe sahne oluyor. Akşam

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)