E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisNot artışı hüsran olabilir mi?---

Not artışı hüsran olabilir mi?

Not artışı hüsran olabilir mi?
24 Ekim 2012 - 06:30 borsagundem.com

Not artışı beklentisiyle alıma geçen yatırımcı hayal kırıklığına uğrayabilir

Piyasalar not artışı haberine kitlenmiş durumda. Beklentileri satın alan yatırımcılar İMKB'yi rekora taşıyor. Not artışının ise ne zaman geleceği bilinmiyor.
Vatan'ın haberine göre, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in 8 Kasım’da İstanbul’da yapacağı konferans öncesi Türkiye’nin notunu artıracağı beklentisi piyasalara ‘bayram’ yaptırıyor. Ancak kulislerde Fitch’in not yerine görünüm artışı yapabileceği ve bununla ilgili kararı tepkileri azaltmak için bayram tatilinde açıklayabileceği konuşuluyor.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch’in Kasım ayında İstanbul’da gerçekleştireceği konferans öncesi Türkiye’nin kredi notunu artıracağı beklentisi son günlerde piyasaları uçuruyor. Borsa son 1 ayda yüzde 7 yükselerek tarihi zirvesine iyice yaklaşırken bono faizleri yüzde 7.16 seviyelerine indi. Fitch yetkilileri 10 Ekim’de Londra’daki bir konferansta mevzuattan ötürü Türkiye’nin kredi notunu her yıl gözden geçirdiklerini ve buna oldukça yakın olduklarını açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından Fitch, 8 Kasım’da İstanbul’da bir toplantı gerçekleştireceğini duyurdu. Piyasalar bu iki açıklamanın ardından piyasalarda “Fitch Türkiye’nin kredi notunu 8 Kasım’daki toplantı öncesi artıracak” beklentilerini iyice alevlendi. Fitch’in not artışı yapması Türkiye açısından ayrı bir öneme sahip. Çünkü Fitch’in yapacağı 1 kademelik not artışı Türkiye’yi “yatırım yapılabilir” ülke kategorisine çıkaracak. Fitch, geçen yıl Türkiye’nin BB+ olan kredi notunun görünümünü “pozitif”ten “durağan”a düşürmüştü. Piyasa oyuncularının büyük bölümü “not artışı” beklerken bazı uzmanlar ise Fitch’ten sadece görünüm düzeltmesi gelebileceği görüşünde. Hatta Fitch’in not artışı bekleyenlerin tepkisini “bir miktar” azaltmak için görünümü pozitife çıkarma kararını bayram tatilinde açıklayabileceği konuşuluyor. Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin görünümünü düşürme kararını 1 Mayıs’ta piyasaların kapalı olduğu bir günde açıklamayı tercih etmişti. Borsada dün yaşanan yüzde 0.64’lük düşüşün arkasında da bu riski almak istemeyenlerin satışlarının yattığı belirtiliyor.
Moody’s de Türkiye’ye yatırım yapılabilir kategorsinin 1 basamak altında “pozitif” görünümle değerlendiriyor. S&P’ye göre Türkiye’nin yatırım yapılabilir olabilmesi için 2 kademelik not artışa gerekiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • salo195731 Ekim 2012 09:50

    BEN GAVURUN NOTUNA BAKMAM,KENDİ NOTUMU KENDİM TUTARIM.

  • 24 Ekim 2012 13:45

    boşverin bu amerikan şirketlerini, avrupa yada japon kuruluşlara ilgi gösterin o zaman

  • NEHİR ER/MALİ ANALİST24 Ekim 2012 11:02

    önemli olan borsa genel f/k,pd/dd ortalamaları diğer bric'lere göre ucuz mu pahalı mı hesabıdır.Bu hesap yapılırken 2013 beklentileri de hesaba katılmalı ona göre rasyolar hesaplanmalıdır.Ayrıca bir kaç başat banka hissesiyle yükselmiş borsanın genel ortalamaları bu banka hisseleri dışlanarak yeniden hesaplanmasıyla bakıldığında bana göre diğerlerinden çok daha ucuz çıkacağı da bellidir.Öyleyse eğer notlar yükselecekse borsaya,tahvillere ve emlak v.b..girecek yabancı portföylerin piyasalarımızı çok daha yükseklere götürebileceği de hesaplanmalı ve kar realizasyonları dönemlerinde bu girişlerin artacağı da düşünülerek pozisyonlarda değişiklik yapılmamalıdır bana göre.Uzun vadede(olağanüstü dış ve iç olaylar yaşanmadıkça)imkb 80.000 üzerine,faizler %6.5'a hareket edebilir.Önemli olan borsada en düşük fk,pd/dd olan,temettü verenler arasından proje geliştirip,borcu az olup,nakdi olanların saptanmasıdır.Zaten gerisi borsada iki üç banka kağıdı olduğundan sürprim ihtimaline yatırım için bu tür hisselerin önceden görülebilmesi para kazandıracaktır 2013'de.