E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNvidia bilançosunda cevabı aranacak 5 büyük soru---

Nvidia bilançosunda cevabı aranacak 5 büyük soru

Nvidia bilançosunda cevabı aranacak 5 büyük soru
28 Ağustos 2024 - 14:49 borsagundem.com

Küresel yatırımcılar Nvidia bilançosuna kilitlendi. Yapay zeka devinin bilanço açıklamaları şirketin kaderini belirleyecek

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının en çok takip edilen şirketi olan yapay zeka devi Nvidia gün içerisinde merakla beklenen bilançosunu açıklayacak. Yatırımcılar Nvidia’nın hem yakın vadede hem de uzun vadede ortaya çıkan birçok soru işaretine yanıt vermesini bekliyor.

Kısa vadede özellikle ilk sevkiyatının gecikebileceğine dair raporlar ortaya atılan Nvidia’nın yeni yapay zeka çipi Blackwell serisi hakkında merak edilenler var. Blackwell henüz sevkiyata başlamadan Wall Street bu ürüne yönelik beklentilerin mevcut Hopper çiplerine yönelik talebi azaltıp azaltmadığını merak ediyor olacak.

Uzun vadede ise yatırımcılar Blackwell’in yapay zeka alanında getireceklerini ve hatta şirketin Blackwell ötesindeki planlarını duymak isteyecek.

MarketWatch’un haberinde şirketin ikinci çeyrek bilançolarında yatırımcıların merak ettiği beş konu derleniyor:

Hopper çiplerinin talebi ve arzı ne kadar güçlü?

Yatırımcılar Nvidia’nın Blackwell serisini satışa çıkarmasıyla müşterilerin mevcut Hopper çiplerinin siparişlerini geri çekeceğinden endişe ediyor. Hopper çiplerinin bir ‘hava boşluğuna’ düşmesi ihtimali yatırımcıların bir süredir aklında.

Evercore ISI’dan CJ Muse yakın tarihli bir Nvidia raporunda CEO Jensen Huang’ın talebin ‘hava boşluğuna düşmesiyle’ ilgili endişeleri başarılı bir şekilde bastırdığını ve bu çeyrekte de aynı şeyi yapmasını beklediğini söyledi.

Muse, “Umudumuz önümüzdeki 12 ay boyunca şirketin devam eden büyümesi için bir vizyon ortaya koyması ve bu vizyonun aradaki boşluğu tam teşekküllü bir şekilde Blackwell’in yükselişine dönüştürecek olmasıdır” dedi.

Menkul kıymetler firması Rosenblatt'tan Hans Mosesmann da Hopper tedarikini yakından takip ediyor. Borsa uzmanı Nvidia'nın bilançosunun kritik parçasının Hopper çiplerinin tedariki olacağını söyledi. Mosesmann’a göre çiplerin ne kadar kısıtlı olduğu, şirketin beklentileri ne kadar aştığını belirleyecek.

Blackwell sevkiyatları için beklentiler ne durumda?

Analistler Blackwell sevkiyatlarının başlamasında kısa süreli bir gecikme ihtimalinden ciddi anlamda endişelenmiyor. Ancak doğru zaman çizelgesinin belirlenmesi için yatırımcılar CEO Huang’ın yorumlarını bekleyecek.

Melius Research Analisti Ben Reitzes müşterileriyle paylaştığı bir notta, “Evet, tedarik zincirindeki yeni Blackwell çipleriyle ilgili sorunları ilk duyduğumuzda endişeliydik. Müşteriler potansiyel aşırı ısınma, tasarım sorunu ve bazı paketleme sorunları nedeniyle üç aylık bir gecikme hakkında yorumlarda bulunuyordu. Bununla birlikte, Blackwell sistemleri için hacimler Nisan 2025 çeyreğinde hâlâ oldukça güçlü olabilir gibi görünüyor” açıklamasında bulundu.

Bazı analistlerin düşüncesi, Blackwell çiplerindeki olası gecikmelerin çok uzun sürmediği sürece, Nvidia'nın işini gerçekten kaybetmeyeceği yönünde. Analistlere göre şirket sadece gelirini daha sonraki çeyreklere kaydıracak.

Raymond James Analisti Srini Pajjuri'ye göre, bu gecikme şirkete marj avantajları da sağlayabilir. Pajjuri ve ekibi, "Herhangi bir gecikmenin kısa vadede Hopper çiplerine olumlu yansımasını bekliyoruz ve bu da brüt marjlara gerçekten fayda sağlayabilir” diyor. Analistler Hopper için brüt kâr marjların, Blackwell’e göre yüzde üç ila altı puan yukarıda olacağını tahmin ediyor.

Bilanço hedefleri ne kadar aşılacak?

Piyasa çevreleri Nvidia’nın bir yıl önce 13,5 milyar dolar gelirlerini 28,7 milyar dolara taşıyacağını tahmin ediyor. Ancak birçok analist Nvidia’nın 30 milyar dolar veya üzerinde satış yapmasını bekliyor.

Örneğin, Melius Research'ten Reitzes, Nvidia'nın son çeyrek için beklentileri 2 milyar dolar aşıp aşamayacağını görmeye çalışacak. Analist aynı zamanda mevcut çeyrek için gelirin geçen çeyreğin toplamının 2 milyar dolar üzerinde olabileceğini öne sürüyor ve satışların ocak çeyreğinden 2 milyar dolar daha yüksek olma potansiyeline dikkat çekiyor.

FactSet verilerine göre şirket, son beş yıldır her çeyrekte gelir beklentilerini aştı. Nisan çeyreğinde ise şirket gelir beklentilerini 1,5 milyar dolar geride bıraktı.

Kâr açısından bakıldığında, Nvidia son 20 çeyreğin sadece birinde hisse başına düzeltilmiş bilanço beklentilerini kaçırdı ve son raporunda kabaca %9'luk bir artış kaydetti.

Analistler bir yıl önce 27 sent olan hisse başı kazançların 65 sente ulaşmasını bekliyor. 16 Ağustos tarihli FactSet raporuna göre Nvidia’nın S&P bilgi teknolojisi sektörünün yıllık bilanço büyümesine en büyük katkıyı yapan şirket olması bekleniyor.

Blackwell’in ortaya çıkışı neye benzeyecek?

Blackwell sevkiyatlarının gecikmesi gibi kısa vadeli sorunların ötesinde yeni çiplerin Nvidia için ne yapacağı da büyük bir soru işareti.

Raymond James’ten Pajjuri bu yeni çipler konusunda oldukça iyimser. Analist, “Tedarik zinciri gelecek takvim yılı için 50 bin ila 70 bin GB200 NVL raf kapasitesi kadar inşa ediliyor gibi görünüyor. Bu da yalnızca bu çip sistemlerinden 100 milyar ila 150 milyar dolar potansiyel gelir anlamına geliyor” açıklamasında bulundu.

2025 takviminde şirketin veri merkezi geliri için, “Yalnızca tedarik zinciri rakamlarına dayanarak kendimizi çok fazla kaptırmayacağız. Ancak konsensüs tahminlerine göre yukarı yönlü hareket için alan görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Ancak Jefferies Analisti Blayne Curtis kısa vadede iyimser olsa da, orta vadede daha ölçülü bir bakış açısına sahip.

Curtis perşembe günü yaptığı açıklamada, “Bir aydan uzun bir süre önce Blackwell’in zamanlaması ve içeriği için beklentiler çok iyimserdi. Ancak bu süreçte 2025 takvim yılı için hisse başı bilançoların 5 dolara ulaşmanın daha zor olduğunu hissettiğimizi vurguladık. Ancak yine de tahminlerimiz olan temmuz ekim aralığındaki 1 milyar dolar hedefinin ulaşılabilir ancak geçilemez olduğuna inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Peki ya 2026?

Nvidia yatırımcıları şimdiden bir yıldan fazla bir süre sonra neler olacağını düşünüyor.

Reitzes'e göre, geçen yılın sonlarında Wall Street'teki bazı yatırımcılar 2024'ün Nvidia için "zirve" yılı olup olmayacağını merak ediyor. Analist 2025 takvimi söz konusu olduğunda, "'zirve yılı' endişesi yakında yeniden ortaya çıkabilir" diye yazdı. Reitzes, "Bu bilanço açıklamasında yatırımcılar Blackwell'in halefi ve şirketin hâlâ bir yıllık bir yükseltme temposunda olup olmadığı konusundaki cevapları Jensen'den bir kez daha duymak isteyecek" ifadelerine yer verdi.

Analist şirketin Rubin ürünlerinin, 2026 takvim yılında daha fazla gelir artışı için zemin hazırlayabileceğini belirtti.

Reitzes Nvidia’nın Blackwell ve Rubin ürünlerindeki yeniliklerinin şirketin karşısına çıkabilecek engellerin üstesinden gelmeye yardımcı olabileceğini söyledi. Ancak analist şirketin gelecekte daha az elektrik harcayan daha güçlü çiplere ihtiyaç duyacağını da sözlerine ekliyor.

FED’in faiz indirimlerine borsalar nasıl tepki verecek?FED’in faiz indirimlerine borsalar nasıl tepki verecek?

 

Piyasalarda Nvidia dengesi mi? Dengesizliği mi?Piyasalarda Nvidia dengesi mi? Dengesizliği mi?

 

Nvidia hisselerinde '300 milyar dolarlık' beklentiNvidia hisselerinde '300 milyar dolarlık' beklenti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Volkan28 Ağustos 2024 20:28

    Windows sürekli yeni özellikler ekliyor 2 yıl önceki PC çöp haline geliyor. Nvidia da aynı, GTX 1650 PC daha kullanamadan çöp oldu.