E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriNvidia hisseleri 1 yıl içinde nerede olacak?---

Nvidia hisseleri 1 yıl içinde nerede olacak?

Nvidia hisseleri 1 yıl içinde nerede olacak?
04 Haziran 2024 - 15:28 borsagundem.com

Nvidia hisselerindeki rekor yükseliş birçok analistte en azından bir düzeltme beklentisi oluşturuyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçen yıldan bu yana ABD borsalarına hakim olan rallinin itici gücü tartışmasız Nvidia oldu. Peki Nvidia hisselerinin gelecek 1 yıl içindeki performansı hakkında neler söylenebilir?

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Nvidia hisseleri kısa ve uzun vadede harika bir performans sergiledi. Yapay zeka teknolojisi devinin hisseleri, bu yıl 31 Mayıs'a kadar şu ana kadar yüzde 121 oranında yükseldi. Merak edilen ise bu yükselişin devam edip etmeyeceği. The Motley Fool’dan Beth McKenna, Nvidia hisselerinin gelecek performansına odaklanıyor ve hangi koşulların hisse senedi fiyatını ne yönde etkileyebileceğini tartışıyor.

Yüksek performans devam edecek mi?

Geçen yıl ve bu yıl da devam edecek şekilde müthiş bir performans gösteren Nvidia hisseleri, son 10 yılda yüzde 24.140 oranında getiri sağladı ve bu, 1.000 dolarlık bir yatırımı 242.000 dolardan fazlaya dönüştürdü. S&P 500 Endeksi ise bu yıl ve son 10 yılda sırasıyla yüzde 11,3 ve yüzde 230 getiri sağlayabildi. Bu belirgin fark ise hisse senedi piyasasını alt üst etmeye yetti.

Bir noktada Nvidia hisselerinin mevcut olağanüstü performansını sürdüremeyeceği aşikar ancak şirketin ve dolayısıyla hisselerinin en azından yakın vadede hala güçlü bir büyüme potansiyeli bulunuyor. Peki şirket hisseleri için bir yıl sonrasına, bir başka deyişle 2025 Mayıs sonu/Haziran başına dair nasıl bir öngörüde bulunmak gerekiyor?

Jensen Huang hâlâ CEO olacak

Nvidia'nın kurucu ortağı ve CEO'su Jensen Huang, kamu kayıtlarına göre bu yılın başlarında 61 yaşına girdi; yani sağlıklı kaldığı varsayıldığında, bir süre daha görevine devam edebilecek kadar genç olduğu kesin. Nvidia'nın Huang'la yaptığı üç aylık kazanç açıklamaları ve röportajlarından, onun sadece mükemmel değil, aynı zamanda işi konusunda da tutkulu olduğu açıkça görülüyor.

GPU'lar yapay zeka çip pazarına hakim olmaya devam edecek

Nvidia'nın grafik işleme birimleri (Graphics processing unit - GPU) öğrenme ve çıkarımda bulunma da dahil olmak üzere yapay zeka iş yüklerinin işlenmesini hızlandırmak için şu anda hızla büyüyen veri merkezi çipleri pazarına hakim durumda. (Çıkarımda bulunma, bir yapay zeka uygulamasının dağıtılmasını veya çalıştırılmasını ifade ediyor.) Nvidia'nın GPU'larının, veri merkezi GPU yapay zeka çip pazarında yüzde 90'dan fazla bir paya ve genel veri merkezi yapay zeka çip pazarında en az yüzde 80'lik bir paya sahip olduğu yaygın olarak tahmin ediliyor.

Veri merkezi yapay zeka çip pazarının büyümesi, üretken yapay zekayı mümkün kılan teknolojiye yönelik talep nedeniyle 2023'ün başlarından itibaren büyük bir artış gösterdi. ChatGPT sohbet robotuna güç veren teknoloji de bu oldu.

Bu veriler ışığında, Nvidia’nın gelecek 1 yıl içinde bu pazarı hala yüksek oranda kontrol edeceği görülüyor. Her ikisi de veri merkezi GPU yapay zeka çip pazarında görece yeni oyuncular olan Advanced Micro Devices ve Intel’in bu süreçte küçük bir pazar payına sahip olması mümkün gözükse de Nvidia'nın hakimiyetinde önemli bir yol katetmeleri pek ihtimal dahilinde durmuyor.

Bunun nedeni ise Nvidia'nın rakiplerine göre daha makul bir pozisyonda olması. Nvidia, 2024 yılı Şubat ayı mali raporunda, bunun şirketin bu pazardaki büyük avantajından kaynaklandığını ve bunun dünya çapında 4,7 milyondan fazla geliştiricinin teknolojilerini hedef pazarlarına dağıtmaya yardımcı olmak için CUDA ve diğer yazılım araçlarını kullanmasına yol açtığını söylüyor. CUDA (Compute Unified Device Architecture) NVIDIA’nın sunduğu C programlama dili üzerinde eklenti olarak kullanıma sunulan bir mimari ve teknoloji olarak işlev görüyor. Geliştiriciler, CUDA'yı kullanarak Nvidia'nın GPU'larını genel ve yapay zeka hesaplamalarını büyük ölçüde hızlandırabilecek şekilde programlayabiliyor.

Peki ya hisse fiyatı?

Elbette, makroekonomik faktörler herhangi bir şirketin hisse senedi fiyatını etkileyebiliyor. Bunlar arasında borsanın ayı piyasasına girmesine neden olabilecek ekonomik yavaşlamalar veya durgunluklar da yer alıyor. Eğer beklenti yaygınlaşırsa, sadece resesyon beklentisi bile borsayı batırabiliyor.

Bununla birlikte, ABD ekonomisinin en azından minimum büyüme modunda kalacağı ve borsanın en azından hafif yükselişte kalacağı varsayıldığında, Nvidia hisselerinin bir yıl içinde hisse başına en az 1.700 dolara ulaşabilmesi mümkün gözüküyor. Bu fiyat hedefi, hisse senedinin Cuma günkü 1.096,33 dolarlık kapanış fiyatından en az yüzde 55 oranında bir kazanca karşılık geliyor.

Hesaplamanın arka planında, Wall Street analistlerinin uzun yıllar boyunca Nvidia'nın kazanç artış potansiyelini tutarlı ve önemli ölçüde hafife almış olması yer alıyor. Kazanç tahminleri hala çok düşük. Nvidia'nın son dört çeyreği için analistlerin görüş birliğiyle elde edilen kazanç tahmininin ortalama yüzde 17'nin üzerinde olduğu görülüyor. En son çeyrekten başlayarak kesin yüzdeler ise sırasıyla şöyle: Yüzde 9,5, yüzde 11,4, yüzde 19,3 ve yüzde 29,2. Bu dinamik göz önüne alındığında ise, bir fiyat hedefi belirlemek için Wall Street'in kazanç tahminlerinin üzerinde bir tahminde bulunmak en makul seçenek gibi duruyor.

Nvidia hisselerinin mevcut vadeli fiyat-kazanç oranı ise 40,6. Bu oranın bir yıl sonra da aynı olacağı varsayılabilir. Ancak gelecek mali yıl için Wall Street'in 35.66 dolarlık tahmini hisse başına kazancı yüzde 17 oranında artırıldığında elde 41,72 dolarlık bir hisse başında kazanç fiyatı geçiyor. Bunun sonucunda, mevcut 40,6 doların 41,72 dolar ile çarpılması sonucu 1.694 dolarlık bir Hisse fiyatıyla karşılaşılıyor. Bu da, Nvidia hisseleri için yuvarlak hesapla 1.700 dolar seviyesine hedef seviye olarak öne çıkarıyor.

Bu hesaplamanın kaba bir hesap olduğu açık olsa da Nvidia’nın mevcut rekabet ve makroekonomik ortamda çok daha iyi bir pozisyona gelmesi de mümkün gözüküyor. Bu da, bu yıllık fiyat hedefi öngürüsünün dışında, Nvidia hisselerinin gelecek yıl piyasadan daha iyi performans göstereceği noktasında güvenilir bir çerçeve sunuyor.

Nvidia, artık tüm FTSE 100 şirketlerinden daha değerli

 

Nvidia ABD’nin teknoloji endeksini rekora taşıdı

 

Nvidia hisseleri yükselmeye devam ediyor!

 

Nvidia pazar payını koruyabilecek mi?

 

Wall Street devleri Nvidia’yı yere göğe sığdıramadı

 

Nvidia'dan Çin pazarına iddialı giriş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)