E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNvidia hisseleri geri dönecek mi?---

Nvidia hisseleri geri dönecek mi?

Nvidia hisseleri geri dönecek mi?
25 Eylül 2024 - 17:24 borsagundem.com

Son 2 yılda gerçekleştirdiği %700’lük artışla yatırımcıların gözlerini kamaştıran Nvidia hisseleri haziran ayından bu yana düşüşte. Ancak uzmanlar yapay zeka devi için geleceğin parlak olduğunu düşünüyor

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikan borsalarının en çok konuşulan hisse senetlerinden birisi yapay zeka devi Nvidia. Dev çip üreticisinin düzeltilmiş hisse fiyatı 2023’ten bu yana yaklaşık %700 arttı. Ancak Hisse senedi şirketin 10’a 1 hisse bölünmesini tamamlamasından kısa bir süre sonra, haziran ayında hisse başına yaklaşık 136 dolardan zirve yapmasından bu yana %14 geriledi.

The Motley Fool’un haberine göre Nvidia hisse senedinin düşüşündeki en önemli neden yapay zeka harcamalarının sürekliliği konusundaki belirsizlikti. Yatırımcılar sermaye harcamalarının gelir artışını ve üretkenlik artışını getireceği yönünde kanıt istiyor. Ancak bu kanıtların yetersizliği yapay zeka bütçelerinin kesileceği konusunda endişelere yol açtı.

Nvidia hisselerindeki düşüşün bir başka nedeni de son çeyrekte Nvidia’nın brüt kâr marjındaki kademeli düşüştü. Bu da şirketin muhtemel rekabet baskısıyla karşı karşıya kalabileceğine işaret ediyor. Özel yapay zeka çipleri tasarlayabilen birkaç şirket daha bulunuyor. Yatırımcılarsa Nvidia’nın pazar hakimiyetini kaybedeceğinden endişeleniyor.

Ancak habere göre Wall Street tarafında Nvidia’nın hissedarlarını mutlu edebilecek iyi haberler paylaşılıyor.

JPMorgan: Yapay zeka altyapısına yapılan yatırımlar ivme kazanıyor.

JPMorgan’dan Jonathan Linden ve Joe Seydl yapay zeka altyapısıyla ilgili sermaye harcamalarının ivme kazanmaya devam ettiğini söyledi. Banka analistleri beş hiper ölçekli bulut yazılım şirketi, Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta ve Oracle başta olmak üzere yapay zeka harcamalarının önümüzdeki beş yılda yıllık bazda %24 artacağını öngörüyor. Geçtiğimiz beş yılda ise bu artış yıllık %15 seviyesindeydi.

Linden ve Seydl, yapay zekanın on yılın sonuna kadar üretkenlik üzerinde ölçülebilir bir etkiye sahip olmasını bekliyor. Bu uzak bir gelecek gibi gelebilir, ancak analistler teknolojik yeniliklerle üretkenlik kazanımları arasındaki bağlantıyı da açıklıyor:

"Şöyle düşünün: Kişisel bilgisayarların ekonominin verimliliğini artırması 15 yıl sürdü. Yapay zeka bunu yedi yılda yapabilir."

International Data Corp. yapay zekanın bu yıl küresel ekonomiye 1,2 trilyon dolar 2030’da ise 4,9 trilyon dolar ekleyeceğini tahmin ediyor. Bu senaryoda yapay zeka on yıl sonra küresel gayrisafi hasılanın %3,5’İni oluşturacak. Bu beklentinin yaratacağı sonuçlar da oldukça büyük. Yapay zekaya yapılan yatırımlar sadece değerli olmakla kalmıyor. Aynı zamanda rakiplerine ayak uydurmayı hedefleyen işletmeler için de kritik öneme sahip.

Kötümserler tıpkı 1990’larda internet için düşünüldüğü gibi yapay zekanın aşırı abartılan bir teknoloji olduğunu savunabilir. Yapay zeka 2000’lerin başında internet hisselerinin yaşadığı gibi bir noktada sert bir düşüş yaşayabilir. Ancak Motley Fools haberine göre kötümser yatırımcıların asıl yanıldıkları nokta Nvidia hisselerinin gelecekte çok daha yukarı çıkabilecek olması. I/O Fund’dan Beth Kindig de bu düşünceye katılıyor ve Nvidia’nın 2030 yılına kadar 10 trilyon dolarlık bir şirket olabileceğine inanıyor.

Morgan Stanley: Nvidia’nın rakipleri yetersiz kalıyor

Nvidia, bilgi işlem endüstrisinde en çok talep gören grafik işleme birimlerini (GPU'lar) üretiyor. Şirket, geçen yıl veri merkezi GPU sevkiyatlarının %98'ini oluşturdu ve bu işlemciler, yapay zeka iş yüklerini hızlandırmada altın standart haline geldi. Nvidia'nın yapay zeka çiplerindeki pazar payı %80'i aşıyor. Piyasa araştırma şirketi Forrester’ın yakın zamanlı bir raporunda "Nvidia GPU'ları olmadan modern yapay zeka mümkün olmazdı" ifadeleri yer alıyor.

Yapay zeka altyapısına yönelik talep dalgası, doğal olarak pazara daha fazla rakip çekti. Bu rekabete Intel ve Advanced Micro Devices gibi çip üreticilerinin yanı sıra Alphabet, Amazon ve Apple gibi büyük teknoloji şirketleri de dahil oldu. Hepsi alternatif GPU'lar veya özel yapay zeka hızlandırıcı sistemler tasarladı. Ancak Nvidia CEO’su Jensen Huang şirketin ürettiği çiplerin en düşük maliyetlele sunduğundan emin.

Morgan Stanley analistleri yakın tarihli bir notta. "2018'den bu yana Nvidia'ya yönelik birçok tehdidin gelip gittiğini gördük. Birçok girişim firması, Intel ve AMD gibi ticari rakiplerden mücadele etmeye çabaları ve birkaçı özel tasarımlar üretti Bunların çoğu yetersiz kaldı. Ar-Ge'ye yılda 10 milyar dolar harcayan bir şirket olan Nvidia ile rekabet etmek zor bir hedef olacaktır" denildi.

 

Pasif fonların alternatifi yok mu?Pasif fonların alternatifi yok mu?

 

Yatırımcılar enflasyonla savaşın bittiğine inanmıyorYatırımcılar enflasyonla savaşın bittiğine inanmıyor

 

Vistra, Nvidia'yı geçerek 2024'te S&P 500'ün en çok kazandıran hissesi olduVistra, Nvidia'yı geçerek 2024'te S&P 500'ün en çok kazandıran hissesi oldu

 

Milyarder Ken Griffin Nvidia hisselerini satıyorMilyarder Ken Griffin Nvidia hisselerini satıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)