E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNvidia hisseleri ralliye mi hazırlanıyor?---

Nvidia hisseleri ralliye mi hazırlanıyor?

Nvidia hisseleri ralliye mi hazırlanıyor?
23 Ağustos 2024 - 15:27 borsagundem.com

Temmuz ayı ortalarından bu yana yaklaşık %8 düşen Nvidia hisseleri için yeni bir göz kamaştırıcı ralli yaklaşıyor olabilir. Motley Fool’un haberinde Nvidia’nın yaklaşan bilançosuna dair pozitif beklentiler paylaşılıyor


BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının en çok izlenen teknoloji hisse senedinin Nvidia olduğuna dair herhangi bir şüphe yok. Sektördeki hisselerin çoğunluğu ve Muhteşem Yedili’ninse Nvidia hariç tamamı bilançolarını paylaştı. Yatırımcılar da dev çip üreticisinin bilançosuna kilitlendi.

Yapay zeka (AI) devriminin en önemli parçası olan Nvidia, 2022'nin sonundan bugüne kadar gelirinin hızla arttığını gördü. Ancak şirket süper çiplerini yeterince hızlı satamadı ve hisse kelimenin tam anlamıyla zirveye ulaştığında 11 aylık bir sipariş birikimi vardı. Bu aşırı talep, inanılmaz bir fiyatlandırma gücüne, diğer bir deyişle para basma yeteneğine yol açtı.

The Motley Fool’un haberine göre Nvidia art arda son dört çeyrektir hisse başı getirisini (EPS) yıllık %400’den fazla artırdı. Piyasa tepki verdi ve şirketin hisselerini Temmuz 2023’ten Temmuz 2024’e kadar üç kattan fazla artırarak hızlı bir yükselişe yönlendirdi. Hatta bazı yatırımcılar bu zirve yolculuğunun asla durmayacağını düşünüyordu. Ancak temmuz ortasındaki zirvesinden bu yana Nvidia hissesi yaklaşık %8 değer kaybetti.

Hisse senetlerinin zaman zaman yavaşlaması doğaldır. Bununla birlikte olası bir resesyon yaşanması veya yapay zeka teknolojisinin vaatlerini yerine getirememesi sonucu Nvidia’nın gelir artışının önemli ölçüde yavaşlayacağına dair güçlü bir yatırımcı endişesi var. Bu endişeler her ne kadar geçerli ve sağlıklı bir şüphecilik de olsa Motley Fool yazarı Johnny Rice Nvidia hisselerinin gitmesi gereken daha uzun bir yol olduğunu düşünüyor.

Borsa yazarına göre herhangi bir kısa vadeli geri çekilme tanımı gereği kısa vadeli olarak kalacak. Nvidia’nın bir sonraki bilançosu önceki çeyrektekiler gibi tahminleri fazlasıyla geride bırakmayacak olsa da yine de yükselen beklentileri karşılayacak veya aşacak. Piyasalarsa bu yılın tamında olduğu gibi bilançolara tepki verecek ve Nvidia’nın hisse senedi fiyatlarını yılın geri kalanında da yükseltecek.

Rice resesyon ihtimalinin sadece son istihdam raporundaki endişe verici rakamlardan ibaret olduğunu ve diğer ekonomik verilerin bir yavaşlamayı göstermekten çok uzakta kaldığını söyledi. ABD Merkez Bankası’nın (FED) ekonomiyi düze çıkarmak için yapabilecek çok fazla hamlesi var. Dolayısıyla borsa yazarına göre bir resesyonun geldiğini söylemek için çok erken.

Rice ikinci endişeye ilişkin öngörülerini ise şöyle açıklıyor:

“Büyük teknoloji şirketlerinin harcama çılgınlığı yavaşlamıyor. Bu Nvidia için iyi bir haber. Nvidia'nın inanılmaz gelir artışı, öncelikle Amazon ve Microsoft gibi teknoloji devleri tarafından yönlendiriliyor. Bu firmalar, yapay zeka odaklı büyük talepleri karşılamak için veri merkezlerini sürekli olarak güncelliyor ve genişletiyor. Bu veri merkezlerinin merkezinde Nvidia'nın çipleri yer alıyor.

Nvidia'ya akan nakit yavaşlamıyor çünkü büyük teknoloji şirketlerinden akan nakit yavaşlamıyor. Son bilanço açıklamaları sırasında, Silikon Vadisi'nin dört bir yanından CEO'lar, yapay zeka odaklı yatırımlarını artırma ihtiyacını vurguladı. 2023'te yaklaşık 31 milyar dolar sermaye harcaması yapan Alphabet, bu yıl yaklaşık 50 milyar dolar harcama yolunda ilerliyor.

Teknoloji sektöründe yapabileceğiniz en kötü şey geride kalmaktır. Alphabet'in CEO'sunun bilanço açıklamasında belirttiği gibi, 'Yetersiz yatırım riski, burada bizim için aşırı yatırım riskinden önemli ölçüde daha büyük.' Şimdi, Nvidia'nın pazar payını savunması gerekiyor, ancak musluğun henüz kapanmadığı açık.”

Yapay zekanın getiri sağlamaya başladığına dair işaretler var

AI teknolojisi hâlâ yeni. Bu Rice’a göre bu gerçeği unutmak bazen fazla kolay olabiliyor. Borsa yazarı kendisi dahil birçok insanın yapay zekanın getirisinin muazzam maliyetine katkıda bulunmadığından endişe ediyor. Bu elbette izlenmeye devam edilmesi gereken bir konu. Ancak şimdilik olumlu işaretler de görülüyor. Bunların en önemlisi ise Meta’nın bilanço açıklaması.

Meta, yıllık bazda %22 gelir artışı ve yıldan yıla hisse başına kazançta %73'lük büyük bir artış kaydetti. Şirketin bilanço açıklaması sırasında Zuckerberg, içerik algoritmalarını iyileştirmek, katılımı artırmak ve nihayetinde reklam gelirini artırmaya yardımcı olması konusunda yapay zekaya dikkat çekti.

Diğer şirketlerin de yapay zekadan fayda sağladığını gösteren çalışmalar var. Geçtiğimiz sonbaharda yapılan bir International Data Corporation (IDC) araştırması, dünya çapında 2000'den fazla işletmeyi araştırdı. Araştırmacılar, şirketlerin yapay zekaya yatırdıkları her 1 dolar için ortalama 3,5 dolar getiri elde ettiklerini buldu. Bu oldukça etkileyici. Ancak Rice araştırmanın Microsoft tarafından yaptırıldığını ve IDC tarafından bağımsız olarak yürütüldüğünü de hatırlatıyor.

Yapay zeka teknolojisinin uzun vadede nasıl gelişeceği hâlâ merak konusu. Ancak teknolojinin vaatlerini yerine getirebileceğine inanmak için nedenler de var.

S&P 500'e ilişkin pozitif tahminS&P 500'e ilişkin pozitif tahmin

 

Fundstrat: Fed verilere aşırı bağımlıFundstrat: Fed verilere aşırı bağımlı

 

Borsada Jackson Hole sonrası iki seçenek: Yükseliş ya da devasa çöküşBorsada Jackson Hole sonrası iki seçenek: Yükseliş ya da devasa çöküş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)