E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNvidia rallisi dotcom balonuna mı dönüşüyor?---

Nvidia rallisi dotcom balonuna mı dönüşüyor?

Nvidia rallisi dotcom balonuna mı dönüşüyor?
25 Haziran 2024 - 11:32 borsagundem.com

Küresel borsaların en popüler hissesi Nvidia geçen hafta yakaladığı zirveden bu yana 550 milyar dolar sildi. Uzmanlarsa 2000 yılında Cisco hisselerinin çöküşünün tekrarlanmasından endişeleniyor


BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zeka devi Nvidia geçtiğimiz hafta dünyanın en değerli şirketi haline gelmesinin ardından keskin bir düzeltme süreciyle karşı karşıya kaldı. Pazartesi günü %7 değer kaybeden Nvidia hisseleri 500 milyar dolardan fazla piyasa değeri kaybetti.

Nvidia’nın piyasa değeri 2,91 trilyon dolara geriledi. Bu rakam perşembe gününden bu yana kabaca 550 milyar dolarlık bir değer kaybını işaret ediyor. Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, geçtiğimiz haftanın başında Nvidia, Microsoft ve Apple’ı geride bırakarak dünyanın en değerli halka açık şirketi haline gelmişti. Üç seanstır üst üste düşen Nvidia hisseleri şimdiyse şirketi üçüncü sıraya geri döndürdü.

Yapay zeka devinin olağanüstü ralli ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500’ün bu yıl kaydettiği yükselişin yaklaşık üçte birini tek başına sağladı. Ancak Nvidia hisseleri geçtiğimiz hafta perşembe günü gün içerisinde yakaladığı en yüksek seviyesi olan 140,76 dolardan yaklaşık %16 düştü.

Nvidia hisseleri tüm borsaları yakabilir

Nvidia’nın 2024’ün başından bu yana kaydettiği neredeyse %140’lık yükseliş S&P 500 Endeksi üzerindeki hakimiyeti konusunda endişelere yol açtı. Bazı analistler çip üreticisinin borsalarda maruz kalacağı yeterince büyük bir satış dalgasının S&P 500’ün çökmesine sebep olabileceği konusunda uyardı.

Financial Times’ın haberine göre Stifel’in Hisse Senedi Stratejileri Başkanı Barry Bannister, “Nvidia önümüzdeki aylarda oldukça sert bir düzeltme yaparsa S&P 500’ün yükselmeye devam etmesi zor hale gelir. Ve gerçekten de Nvidia yavaşlayacak” açıklamasında bulundu. Bannister şirketin bugüne kadar kaydettiği oldukça güçlü bilanço büyümesine dikkat çekti.

Wall Street Journal’ın haberine göre ise T. Rowe Price’ın Küresel Hisse Senedi Stratejisi Portföy Yöneticisi Peter Bates, “Nvidia’nın piyasa değerinin büyüklüğü konusunda gerginim. Yapay zeka sermaye ekipman harcamasının ne kadar büyük olacağını hepimiz süreç içerisinde öğreniyoruz” açıklamasında bulundu.

FT kaynaklarına göre pazartesi günkü satış cuma günü Nvidia’nın Kurucu CEO’su Jensen Huang’ın 95 milyon dolar değerinde hisse sattığının ortaya çıkmasının ardından geldi. Habere göre satışlar şirketin dünyanın en değerli şirketi haline gelmesinden kısa bir süre önce gerçekleşti. Haberde işlemin önceden planlanmış bir satışın parçası olduğu da belirtiliyor. Nvidia konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Dotcom balonu tekrar mı ediyor?

Hisse senedinin hızlı yükselişi bazı şüphecilerin Cisco hisselerini hatırlatmasına sebep oldu. Mart 2000 yılındaki dotcom balonu sırasında zirveye ulaşılmasından kısa bir süre önce Cisco dünyanın en değerli şirketi haline gelmişti. Tıpkı Nvidia’nın yapay zeka teknolojisi için hayati olan çipleri üretmesi gibi Cisco da internetin yaygınlaşması için kritik olan ağı ekipmanlarını üretiyordu.

Dotcom balonunun parlaması ve telekom gruplarının geniş bant altyapısına harcamalarını kısması nedeniyle Cisco hisseleri ertesi yıl değerinin yaklaşık %80’ini kaybetti.

Nvidia’nın düşüşe geçmesi çip sektörü üzerinde de baskı oluşturdu. PHLX Yarı İletken Endeksi son üç seansta neredeyse %7 düşüş gösterdi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise pazartesi gününü %1,1 düşüşle kapadı.

‘Borsa için sağlıklı bir gelişme’

Yapay zeka devinin pazartesi günkü düşüşü daha geniş çaplı endekslerde de etkilerini hissettirdi. S&P 500 Endeksi bünyesindeki şirketlerin önemli bir bölümü yükselse de günü %0,3 düşüşle bitirdi. Buna karşılık son aylarda büyük sermayeli endekslerin altında performans gösteren küçük sermayeli şirketler endeksi Russell 2000 ise aynı günü %0,4 yükselişle tamamladı

Société Générale'de ABD Hisse Senedi Stratejisi Başkanı Manish Kabra, Nvidia'nın pazartesi günkü satışının "borsa için olağanüstü derecede sağlıklı bir gelişme" oluşturduğunu söyledi.

Kabra, “Ya bu borsa rallisi daha da fazla genişler ya da teknoloji hisselerinde henüz piyasalarda olmayan bir balon yaratırız” açıklamasında bulundu.

 

Düzeltmeye rağmen Nvidia’da yüzde 67 oranında yükseliş beklentisi

 

Küresel piyasalarda 'Nvidia' etkisi

 

Borsalar Nvidia’nın tökezlemesine hazır mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)