E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNvidia soruşturması Wall Street’i yaktı---

Nvidia soruşturması Wall Street’i yaktı

Nvidia soruşturması Wall Street’i yaktı
04 Eylül 2024 - 13:52 borsagundem.com

ABD makamlarının Nvidia’ya yönelik anti-tröst soruşturması şirketin hisse senetlerinde 250 milyar dolarlık kayba sebep oldu. Wall Street’in teknoloji hisseleri satış dalgasına maruz kaldı

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının salı günkü sert düşüşüne Nvidia başta olmak üzere teknoloji şirketleri liderlik etti. Wall Street endeksleri ABD’nin işçi bayramı resmi tatilinden sonraki ilk seansında %2,1 düştü. Ağustos ayının başındaki küresel dalgalanmalardan bu yana en zayıf performansını gerçekleştirdi.

Son haftalarda endekslerdeki düşüşte etkili olan teknoloji hisseleri yine en zayıf performans gösteren sektör oldu. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi %3,3 düştü, Philadelphia Yarı İletken Endeksi ise %7,8 geriledi.

Dev çip üreticisi Nvdia piyasa değerinin 250 milyar dolardan fazlasını kaybederek %9,5 düşüşle kapandı. Bloomberg’ün haberine göre Nvidia hisselerindeki düşüşte ABD Adalet Bakanlığı’nın şirkete yönelik anti-tröst soruşturmasını derinleştirmesi etkili oldu. Nvidia hisseleri işlem sonrası %2,4 daha geriledi.

Financial Times’ın haberine göre ABD Adalet Bakanlığı’ndan konuya aşina bir kişi Nvidia’ya yönelik mahkeme celbi gönderildiğini doğruladı. İddialara göre yapay zeka çiplerinin birincil tedarikçisi olan Nvidia bu gücünü rakiplerini dezavantajlı hale getirmek için kullanıyor.

Haberde SLC Management Genel Müdürü Dec Mullarkey yatırımcıların bu hafta içinde yayınlanacak istihdam verileri öncesinde temkinli davrandığını ve riskten kaçınma davranışının hakim olduğunu söyledi. Mullarkey, “Kimse istihdam verilerinin yanlış tarafında olmak istemiyor” dedi.

ABD borsalarındaki teknoloji ve yarı iletken şirketlerinin tedarik zincirinde öncü niteliğinde olması nedeniyle satışlar çarşamba günü Asya piyasalarına da yayıldı. Japonya’nın Topix Endeksi %3’ten fazla geriledi. Çip üreticisi Tokyo Electron %7’den fazla değer kaybetti. Güney Kore’nin Kospi Endeksi %3’e yakın düştü. Bellek çipleri üreticisi SK Hynix %7’ye yakın değer kaybetti. Tayvan’ın dev çip üreticisi TSMC de %4,6 düştü.

Wall Street’teki satış dalgası ABD Tedarik Yönetimi Enstitüsü’nün (ISM) imalat faaliyetlerine ilişkin aylık göstergesini yayınlamasıyla hız kazandı. Göstergeler ABD imalat sektörünün ekonomistlerin beklediğinden daha zayıf geldiğini ve art arda beşinci ay daraldığını gösteriyordu.

BMO Capital Markets ABD Faiz Stratejisi Başkanı Ian Lyngen rakamların ‘bunaltıcı’ olduğunu ve ‘cesaret verici bir şey olmadığını’ söyledi.

ABD borsalarının korku endeksi olarak da bilinen VIX Endeksi 15,6’dan 20,7’ye yükselerek uzun vadeli ortalamasının üzerine çıktı. Göstergeler yatırımcıların piyasalarda daha fazla oynaklığın gerçekleşmesine karşı temkinli olduğuna işaret ediyor.

Yatırımcıların temkinli ruh hali tahvil piyasalarına da yansıdı. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %0,06 düşüşle %3,84’e geriledi.

Geçtiğimiz ay da beklentilerden çok daha zayıf gelen ISM verileri küresel borsalarda ay başındaki satış dalgasının kıvılcımlarından biriydi. Dolayısıyla yatırımcılar imalat verilerini yakından takip ediyordu.

Yatırımcılar şimdiyse cuma günü açıklanması beklenen ve çok daha önemli bir gösterge olarak algılanan ABD istihdam raporunu bekliyor. İstihdam verileri ABD Merkez Bankası’nın (FED) bir sonraki ay faiz oranlarını çeyrek puan mı yoksa yarım puan mı düşüreceğini belirleyecek derecede önemli nitelikte.

Bank of America analistleri çeyrek puanlık bir indirimin en olası sonuç olduğunu, ancak "çok zayıf bir ağustos istihdam raporunun resesyon korkularını doğrulayarak oyunu değiştireceğini" öngörüyor.

BofA açıklamasında, “Tarihsel göstergeler FED’in enflasyon hedefinin ılımlı bir şekilde üzerinde olsa bile FED’in agresif bir yanıt vereceğini gösteriyor” denildi.

Wall Street’te 1 trilyon dolar 24 saatte buhar olduWall Street’te 1 trilyon dolar 24 saatte buhar oldu

 

Fundstrat: Hisse senedi piyasalarında iki ay boyunca yön aşağıFundstrat: Hisse senedi piyasalarında iki ay boyunca yön aşağı

 

Küresel piyasalarda satış baskısı derinleştiKüresel piyasalarda satış baskısı derinleşti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)