E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNvidia yükseliş ivmesini yeniden nasıl yakalayabilir?---

Nvidia yükseliş ivmesini yeniden nasıl yakalayabilir?

Nvidia yükseliş ivmesini yeniden nasıl yakalayabilir?
05 Eylül 2024 - 12:27 borsagundem.com

ABD borsaları Nvidia hisselerindeki belirgin düşüş nedeniyle zor durumda.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nvidia hisselerindeki düşüşü iki faktörün engelleyebileceği düşünülüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, yatırımcılar Blackwell çip hacimleri arttığında brüt marj yörüngesine daha fazla güven duyacak ve yapay zekanın beklenen getirileri sağladığına dair daha fazla kanıt arayacak.

İki büyük faktör

MarketWatch’tan Emily Bary’nin haberine göre, Nvidia hisseleri, şirket ABD Adalet Bakanlığı'ndan bir antitröst soruşturmasının parçası olarak bir celp aldığını reddetse bile, dün inişli çıkışlı bir işlem gününün ardından düşüşle kapandı.

Salı günü duyurulan haberin ardından Nvidia, Çarşamba günü ABD Adalet Bakanlığı'na başvurduğunu ve mahkemeye çağrılmadığını açıkladı. Nvidia'nın bir sözcüsünden ise, “Müşterilerimize sunduğumuz değer ve kıyaslama sonuçlarına yansıyan liyakat esasına göre müşterilerimiz kendileri için en iyi çözümü seçebilirler” açıklaması geldi. Adalet Bakanlığı ise Salı günü yorum yapmayı reddetti.

Antitröst baskısı Nvidia yatırımcılarının izlemesi gereken bir gelişme olsa da, Melius Research analisti Ben Reitzes'e göre, diğer faktörlerin gelecek birkaç ayda hisse senedinin hareketini daha büyük ölçüde yönlendirmesi bekleniyor.

Nvidia hisselerinin gelecek altı ay içinde nasıl performans göstereceğini belirleyebilecek iki büyük faktöre odaklanan Reitzes, bunları “Biri şirketin kar marjı performansı, diğeri ise Nvidia'nın 2026'ya kadar büyümesini sürdürme potansiyeli” şeklinde sıralıyor. Nvidia hisseleri Salı günkü hareketle yüzde 9,5 oranında düştükten sonra Çarşamba günkü işlemlerde de yüzde 1,7 oranında değer kaybetti.

Brüt kar marjları ne zaman dibe vuracak, ne zaman toparlanacak?

Reitzes'e göre, yatırımcılar kazanç raporuna kadar geçen sürede Nvidia'nın yeni Blackwell çip serisinde bildirilen gecikmelerin gelir üzerindeki olası etkileri konusunda o kadar endişeliydiler ki görünüşe göre bunu düzeltmenin marj etkisini düşünmeyi unuttular. Reitzes, “Şu anda hisse senedi için anahtar, brüt kar marjlarının nasıl ve ne zaman dibe vuracağı ve sonra toparlanacağı” diyor.

Reitzes, “Envanter rezervleri yataya bağladıkça ve Blackwell getirileri ve hacimleri artmaya başladıkça 2026 mali yılının ilk çeyreğinde brüt marjların yaklaşık yüzde 72,6 seviyesinde olacağını tahmin ediyorum” diyor.

Ancak yatırımcıların bundan önce marj yolunda ikna olmaları gerekiyor. Reitzes, “Yatırımcılar Blackwell'in genel marjları tekrar yukarı çektiğini hissettiklerinde, hisse senedinin 2025 takvim yılının ilk yarısında bunu takip etmesi muhtemel” diye yazıyor.

Yapay zeka yatırımlarının getirisi

Son zamanlarda Nvidia hisselerini etkileyen diğer konu ise yapay zeka ve yatırım getirisi konusundaki tartışma. Reitzes, “Geçen yıl olduğu gibi, yatırımcılar 2025'in artık en yüksek yapay zeka yatırım yılı olup olmadığını sorguluyor çünkü yeterli yapay zeka benimsemesi göremiyorlar” diyor.

Reitzes, yine de yatırımcıların yakın gelecekte daha fazla kanıt noktası göreceğini düşünüyor. Reitzes, 2026’ya kadar temel yatırım katalizörleri olabilecek ve tüketiciler için internet uygulamalarına daha fazla yatırımı rasyonalize eden daha somut örnekler sunabilecek çeşitli video üretim uygulamaları konusunda iyimser olduğunu ifade ediyor ve OpenAI'nin GPT'sinin yeni neslinin de işletmeler arasında heyecan yaratabileceğine işaret ediyor.

Ayrıca, Nvidia'nın 2026'daki büyüme beklentileri noktasında yatırımcıları ikna etmek için neler yapabileceği noktası da giderek daha fazla önem kazanıyor. Wall Street şu anda Blackwell sevkiyatlarına odaklanmış durumda ancak Nvidia'nın bundan sonraki çip tasarımının da ilgi odağı olması bekleniyor.

Reitzes, “Büyük hiper ölçekleyicilerin hepsinin gerçekten Blackwell'e yatırım yapmaları gerektiğini düşündüklerine inanıyoruz ancak Mart ayındaki GTC Konferansı’nda Rubin hakkında daha fazla şey duyduğumuzda bu tartışmada da belirgin bir netleşme bekliyoruz” diye yazıyor.

Nvidia soruşturması Wall Street’i yaktıNvidia soruşturması Wall Street’i yaktı

 

Nvidia hisseleri çakıldı: Piyasa değeri 279 milyar dolar eridiNvidia hisseleri çakıldı: Piyasa değeri 279 milyar dolar eridi

 

Analistler Nvidia hisselerinde ne görüyor?Analistler Nvidia hisselerinde ne görüyor?

 

Nvidia’nın LeBron James’le ne alakası var?Nvidia’nın LeBron James’le ne alakası var?

 

Küresel piyasalarda 'Nvidia' depremiKüresel piyasalarda 'Nvidia' depremi

 

Nvidia için hayal kırıklığıNvidia için hayal kırıklığı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN KARTAL05 Eylül 2024 15:33

    Beni hiç bir şey ilgilendirmez ben bizim borsamıza bakarım yılsonunda endeksi en az 37.150 bekliyorum.