E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarObama bütçe açığına dikkat çekti---

Obama bütçe açığına dikkat çekti

Obama bütçe açığına dikkat çekti
20 Nisan 2011 - 15:00 borsagundem.com

ABD Başkanı Barack Obama, bütçe açığını azaltmada başarısız olmanın ülke ekonomisine ciddi zarar vereceği uyarısında bulundu

Virginia eyaletinin Annandale kentinde Northern Virginia Community College'de öğrencilere seslenen Obama, Cumhuriyetçilerin federal bütçe sorunlarıyla ilgili planlarını eleştirerek, kendi planının Cumhuriyetçilerin planına göre ekonomik yükü daha adil dağıttığını ifade etti. 
Bütçe açığının kısılmasıyla ilgili harcama öncelikleri konusunda Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin eninde sonunda uzlaşma sağlayacağını tahmin ettiğini belirten Obama, ''İyimserim, umutluyum. İki taraf daha önce bir araya geldi. Cumhuriyetçiler ve Demokratların bütçe açıklarını azaltmak için anlaşabileceğine inanıyorum, ancak bu kolay olmayacak. Bazı sert tartışmalar olacak'' diye konuştu.
Konuşmasında öğrenci kredileri, benzin fiyatları ve sıkı bütçeye önem vereceğini vurgulayan ve gençlerden kendisini desteklemesini isteyen Obama, ''Sizin yardımınıza ihtiyacım olacak. Bu tartışmaya seyirci kalırsanız istediğimi yapamayabilirim. Beni sorumlu tutmanızı, bütün Washington'ı sorumlu tutmanızı istiyorum. Bu bütçe açığı sorununu adil ve fedakarlığın paylaşıldığı zekice çözmenin yolu var. Böylece ülkenin her yerinde fırsatı paylaşabiliriz. Ancak sizin sesiniz duyulmazsa bunu yapamayabilirim'' dedi. 
Bütçe açığı sorununun aşılmasında fedakarlığın paylaşılmasını istediğini, Cumhuriyetçilerin ise bunu istemediğini ifade eden Obama, ''Aramızdaki zenginlere sadece şunu söyleyemeyiz; 'Siz bir şey yapmayın, sadece oturun ve rahat olun diğerleri, biz bu sorunu çözeceğiz'' şeklinde konuştu. 
Bütçe açığının giderilmesi için yıllık geliri 250 bin doların üzerindeki ailelerin vergilerinin yükseltilmesinden yana tavır koyan Obama, içeride uygulanan bazı programlarda ve askeri harcamalarda kesintiye gidilmesini de istiyor. 
Geçen yıl Cumhuriyetçilerle siyasi bir anlaşma çerçevesinde zengin ailelerden yapılan vergi kesintilerine ilişkin süreyi uzatan Obama, artık bu vergi kesintilerinin sona ermesini istiyor. Cumhuriyetçilerin planında ise vergi kesintilerinin sürmesi yer alıyor.
ABD HAZİNE BAKANI     
Bu arada ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, ''ABD'nin AAA olan uzun vadeli kredi notunun düşürülmesi riski olmadığını'' söyledi. 
Çeşitli televizyon kanallarına konuşan Geithner, Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin gelecek 10 yıl ya da daha uzun sürede bütçe açığını 4 trilyon dolar azaltmak için ''uygulanabilir'' hedeflerin belirlenmesine ihtiyaç bulunduğu konusunda görüş birliğinde olduklarını belirtti. 
''Washington'da ne olduğuna dikkatlice bakarsanız, Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin, uzun vadeli bütçe açıklarımızı kısmak için bazı reformları uygulamaya koymamız gerektiği konusunda Başkan ile fikir birliğinde olduğunu görürsünüz'' diyen Geithner, Obama yönetiminin, gelecek 10-12 yılda bütçe açığını 4 trilyon dolar kesecek mekanizmalara ve hedeflere kitlenmek için Kongre ile bir anlaşmaya varmasının mümkün olduğuna inandığını ifade etti. 
Sosyal güvenlik ve sağlık gibi programların da Cumhuriyetçilerle yapılacak tartışmaların parçası olacağını belirten Geithner, uzun vadeli bütçe açığını azaltmanın zengin Amerikalıların vergilerinin ''makul'' seviyede artırılmasını gerektireceğini kaydetti. 
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P), ABD'nin uzun vadeli kredi notu görünümünü ''durağan''dan ''negatif''e çevirmesinden sonra ABD'nin borcunu satın alan yabancılara yeniden güvence vermeye ihtiyaç olmadığını, çünkü yatırımcıların hala ABD'ni borcuna ve ekonomisinin büyüme görünümüne güveni bulunduğunu vurgulayan Geithner, ''Bunu her gün borçlandığımız fiyatta görebilirsiniz, ancak bu güveni kazanmalıyız'' dedi. 
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) önceki gün, devasa bütçe açığını gerekçe göstererek ABD'nin uzun vadeli kredi notu görünümünü ''durağan''dan ''negatif''e çevirmiş ve ''AAA'' olan uzun vadeli kredi notunu düşürebileceği uyarısında bulunmuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)