E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemObama ile Erdoğan'ın arası kötü mü?---

Obama ile Erdoğan'ın arası kötü mü?

Obama ile Erdoğan'ın arası kötü mü?
28 Ağustos 2013 - 10:53 borsagundem.com

Obama Erdoğan için 'olağanüstü bir dost ve ortak' diyordu. Peki ilişkilerde ne değişti? Gezi'den önce ve sonra...

Obama'nın iktidara geldiğinde seçtiği yol haritasının en kritik noktasındaydı Türkiye... Ilımlı İslam profili ile ABD başkanının İslam ülkeleri ile yapmak istediği yeni başlangıca örnek teşkil ediyordu.
Nihayetinde Obama ilk yurt dışı gezisini Türkiye'ye yaparak bunu ortaya koydu. Erdoğan ile çok iyi anlaştılar, müttefikin ötesinde "dost" fotoğrafları verdiler.
Peki ne oldu da araya soğukluk girdi? Ya da şöyle soralım Erdoğan'ın İsrail'e yönelik "ikinci one minut" çıkışı Beyaz Saray'dan niye böyle sert tepki gördü, niye 'kuvvetli kınama' aldı?
Hürriyet'in dış politikada isabetli analizleri ile bilinen ismi Sedat Ergin'in köşesinden bu sorulara yanıt veren bir analizi dikkatinize sunacağız.
Obama - Erdoğan ilişkisinin dünü;
ABD Başkanı Barack Obama bundan yaklaşık 5 yıl önce göreve başladığında dış politikasındaki en önemli hedeflerden biri, Haziran 2009’daki ünlü Kahire konuşmasının da sembolize ettiği gibi ABD ile İslam dünyası arasında yeni bir başlangıç yapmaktı. (...) Obama’nın 2009 Ocak ayında Beyaz Saray’a ayak bastıktan sonra ilk Atlantik ötesi gezisi için Nisan 2009’da Türkiye’yi seçmesi ve Ankara’ya gelip Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğine kuvvetli bir destek vermesi, bu politikanın altyapısını oluşturma yönündeki ilk stratejik adımlardan biriydi.
FLÖRT DÖNEMİ
Sonraki dönemde, iki lider arasında şahsi düzeydeki sıcaklıkla da perçinlenen son derece yakın bir çalışma ilişkisinin şekillendiğine tanık olduk. Dokusu Beyaz Saray ziyaretleri, uluslararası toplantılardaki buluşmalar, sıkça yapılan telefon konuşmalarıyla örülen bu kuvvetli işbirliği, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkinin ana ağırlık eksenini oluşturdu.
OBAMA'NIN ERDOĞAN İÇİN 'OLAĞANÜSTÜ DOST' DEDİĞİ GÜNLER
İki lider sonuçta o kadar yakınlaştı ki, 2010 Haziran ayında BM Güvenlik Konseyi’nde İran’ın nükleer programıyla ilgili oylamada Türkiye’nin ABD’nin değil İran’ın yanında oy kullanmasının yol açtığı kriz bile fazla bir hasara yol açmadan kısa zamanda atlatılabildi. Obama, Erdoğan’ı kendi ifadesiyle “Olağanüstü bir dost ve ortak” olarak görüyordu. Geçen yıl Time dergisine verdiği bir mülakatta “kendisini özellikle yakın hissettiği beş uluslararası lider” arasında Erdoğan’ın da adını saydı ABD Başkanı.
ÇOK AZ LİDERE UYGULANAN KARŞILAMA
Obama’nın Erdoğan’a verdiği değerin zirve noktası, geçen mayıs ayında Beyaz Saray’da kendisini çok az dünya liderine gösterilen istisnai bir protokolle ağırlaması oldu. Obama ve Erdoğan’ın 16 Mayıs’ta Gül Bahçesi’nde deniz piyadelerinin tuttuğu şemsiyelerin altında kendilerini yağmurdan korumaya çalışırken verdikleri fotoğraf, bütün dünyaya çok özel bir dostluğun ilanıydı.
NE OLDU DA OBAMA DEĞİŞTİ?
Gelgelelim Erdoğan, yaklaşık 3 ay kadar sonra aynı Beyaz Saray’ın batı yakasındaki basın odasında Obama’nın bir sözcüsü tarafından yapılan ve doğrudan kendisini hedef alan bir “kuvvetli kınama” açıklamasının muhatabı oldu. Beyaz Saray’ın özenli çizgisine ne olmuştu?
Bu açıklama şu soruları da beraberinde getirdi: 16 Mayıs’ta Gül Bahçesi’ndeki sıcak görüntüye karşılık aslında dipte ters yönde giden akıntılar mı vardı ilişkilerde? Yoksa sorunların hepsi 16 Mayıs’tan sonra mı ortaya çıktı? Türkiye-ABD ilişkilerine Gezi Parkı’nın gölgesinin düştüğü söylenebilir mi? Mısır’daki darbe, bu ilişkileri de mi vurdu? Türkiye’nin Suriye’deki kökten dinci gruplara verdiği destek ABD ile ilişkilerde bir anlaşmazlık konusu mu? Erdoğan’ın son dönemdeki Batı karşıtı söylemi gelinen noktada bir faktör olabilir mi?
Ya da bütün bu faktörlerin hepsi buluşup bir “kritik yoğunluğa” mı ulaştı?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı28 Ağustos 2013 13:04

    Obama ile asıl Putin'in araası kötü. Putin'in son ABD ziyaretinde yüzü asıkdı. Hatta Obamanın esprilerine gülmemesini, Obama eleştirip ekstra espri yapmıştı. Daha sonra ekim ayındaki G20 de ikili görüşmeler filan iptal edildi. Ayrıca geçen aylarda adamı boşanmaya zorladılar. Ruslarda bu duruma sessiz kalmayıp Snowden olayını ortaya çıkardı. Erdoğan hem Putin hem Obama ile görüşür. Obama şu an sadece bir piyon, fazla iradesi yok. Yani sadece sözcü gibi bir şey. ABD yi sanırım daha derin güçler idare ediyor.

  • salo195728 Ağustos 2013 12:38

    Bu ülkede tek partili iktidar olmasaydı,suriyeden kalır bir farkımız olmazdı,çünkü içimizdeki suriye mezhepdaşları bu sefer bizi karıştıracaklardı,örnek gezi ağaç filan hikaye bu o oyundu ama tutmadı,tutmıyacakta.inönü bunu yaptığında önce ayıplamıştım ama nekadar haklı olduğunu şimdi anladım.

  • tolga28 Ağustos 2013 12:12

    akp'nin oylarindaki selale dususe ve bunun sn Erdogan'in abd ziyaretinin hemen ardina denk gelmesine bakarsaniz, abd'nin bu bolgede Israil disinda sivrilen ulke istemedigini goruruz. Erdogan'in hatasi ulkeyi ayaklari ustunde durabilecek bir ekonomiye kavusturmadan bu role soyunmasi oldu. Kimse turkiye kalkindi, bak Marmaray, bak 3. kopru, 3. havaalani, otoyollar vs. demesin. Erdogan doneminde tum kitler satildi ve ulke her yil ilave 50 mia$ borclandi. Simdi 10 yil oncesine gore cok daha fazla kirilgan ve zayif bir turkiyeyiz. Vitrini suslemek ekonomiyi kalkindirmak demek degil.

  • DÜNYA28 Ağustos 2013 11:28

    Suriyede esad kazandı herşey bitti. Mısırda Ordu kazandı herşey bitti. Hiçbişey değişmeyecek. Rusya yanlış bir harekette bütün orta asyayı yakar

  • urfalılar28 Ağustos 2013 11:25

    ben tayyıpbı oy vermedim ve bazı konularda tam destek verıyorum ona

  • exper28 Ağustos 2013 11:23

    AKP nin ABD ile ilişkilerini bozması seçimi kaybetmesine neden olur. AKP bunu göze alamaz, yakın zamanda ABD nin suyuna gidecektir. En azından Suriyeye ABD nin yerine Türk askerini sokarak bunu gösterecektir.

  • TR28 Ağustos 2013 11:21

    RTE nin arasının kötü olmadığı, yüzüne gülüp arkasından konuşmadığı, elinde "belgelerinin" olduğunu iddaa etmediği bir lider hatırlayan var mı:)

  • ata28 Ağustos 2013 11:13

    Erdoğan'ın kiminle arası iyi ki, bir isim söyleyin?

  • HSN28 Ağustos 2013 11:05

    HALKDA ONA ÇOK DESTEK VERMİŞTİ.....