E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiOECD'den Türkiye için şok rapor---

OECD'den Türkiye için şok rapor

OECD'den Türkiye için şok rapor
03 Haziran 2015 - 11:30 borsagundem.com

OECD'ye göre Türkiye'de büyüme toparlansa da potansiyelin altında kalacak

Türkiye ekonomisinin 2015 yılı başında büyümede zayıflık ile karşılaşmasının nedeni olarak yaklaşan seçimlerin ve bölgede devam eden jeopolitik gerilimlerin yatırımları ve tüketim harcamalarını dizginlemesini gösteren OECD, Türkiye'de büyümenin işletmeler ve
hanehalklarındaki bekle-gör havasının ortadan kalması ile birlikte 2015 ve 2016 yılı boyunca kademeli şekilde toparlanmaya devam edeceğini, ancak bu büyümenin potansiyelin altında kalacağını öngördü. 
Türkiye'nin büyük dış finansman ihtiyaçlarını ve oynak sermaye akışları ve hedefin üzerinde seyreden enflasyonu aşağı getirmesi gerektiğiniifade eden OECD, talebin iç talepten dış kaynaklara doğru daha fazla yeniden dengelenmesi, iş dünyasının verimlilik potansiyelinin serbest bırakılması ve sağlam rekabetgücü kazanımlarının başarılmasının kritik önemli olduğunu vurguladı. OECD, anahtar konumdaki üretim ve istihdam piyasası reformlarının uygulanmasının büyümeyi ateşleyeceğini de savundu.
Türkiye için 2015 yılı büyüme beklentisini yüzde 3,1'den 3,2'ye yükselten OECD, 2016 için beklentisini ise yüzde 4,0'ten 3,9'a indirdi. Enflasyon için 2015 tahminini yüzde 7,4'den 7,5'e yükselten OECD, 2016 tahminini ise yüzde 6,8'den 6,7'ye çekti. 
2015 için cari işlemler açığı/GSYH tahminini yüzde 5,2'den 5,1'e indiren OECD, 2016 tahminini ise yüzde 5,6'dan 4,9'a revize etti.
Global krizi takih eden hızlı toparlanma sonrasında özel sektör yatırımlarının 2011 yılında tepe yaptığını, ancak o dönemden bu yana cansız seyrettiğini, 2013 yılı sonuna kadar artmaya devam eden kamu yatırımlarının ise oynak ekonomik aktivite döneminde ekonomiye destek sağladığını de ifade eden OECD, kurlarda belirsizlik, şirket kaldıraçmları ve döviz riskleri ile bölgesel jeopolitik gerilimlerin yatırımlarda toparlanmanın hızını etkimleyeceğini vurguladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kıro03 Haziran 2015 15:03

    Türkiye gelişmekte olan bir ülke, diğerleri zaten gelişmişler ve büyüme oranları çok düşük seyretmekte, Türkiye' nin çok daha fazla büyümesi gerekiyor, önce bunun farkına varınız...

  • borsa03 Haziran 2015 11:54

    sanki dünya büyüme modunda,da? türkiyeyi dillerine doluyorlar.