E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaOkan Aybar ISM verilerini analiz etti---

Okan Aybar ISM verilerini analiz etti

Okan Aybar ISM verilerini analiz etti
04 Aralık 2013 - 10:55 borsagundem.com

ABD’de açıklanan ve beklenmedik ölçüde olumlu bir görüntü sunan ISM endeksi hisse senedi ve kur piyasalarını salladı

''Yükselen ISM Verileri Dolar ve Hisseleri İçin Ne Anlama Geliyor?
 
Önce Çin’den açıklanan ve imalat sektörünün genişlemeye devam ettiğine işaret eden satın alma müdürleri endeksi, ardından ABD’den açıklanan ve beklenmedik ölçüde ekonomik olumlu bir görüntü sunan ISM endeksi hisse senedi ve kur piyasalarını salladı. Bugün Çin’in imalat sektörü satın alma müdürleri endeksi açıklanacak ve büyük bir ihtimalle imalat sektöründeki büyümenin devam ettiği gözlemlenecek. Diğer yandan ABD’den de yön belirleyici özelliğe sahip olan ekonomik veriler açıklanmaya devam edecek. Örneğin yarın açıklanacak olan hizmet sektörü ISM endeksi, FED’in para politikasını belirlerken yakından takip ettiği konut satışları, ekonomik büyüme ve tarım dışı istihdam-işsizlik verileri açıklanacak. Bu verilerin neye işaret edeceği elbette Doların, hisse senedi piyasalarının ve emtiaların hangi yönde hareketleneceğini belirleyecek olmasının yanında dikkatinizi çekmem gereken iki konu var:
 
Açıklanan ISM endeksinin alt endekslerinden olan ISM fiyat endeksine bakacak olursak, imalat sektöründeki yükseliş devam ederken, Doların değer kaybettiği Kasım ayında alt endekslerinden biri lan ISM fiyat endeksinin belirgin şekilde düştüğünü gördük. Fiyat baskınının olmayışı FED’in genişleyici para politikasında ve söylemlerinde fazla bir değişiklik yapmayabileceğine işaret eder. Peki bu gelişme Doları ve küresel hisse senetlerini nasıl etkiler? Öncelikle ABD’den açıklanan diğer ekonomik veriler Dolar olumlu açıklansa da bunların Dolar üzerindeki olumlu etkisinin sınırlı olacağı kanısındayım. Hisse senedi piyasalarının üzerindeki etkisiyse tamamen FED’in bu yakınlarda vereceği demeçlere bağlı. Yani hisse senetleri tarafında veriler ve demeçler takip edilmeli. Dow Jones ve SP500 endeksleri tarihinin en yüksek seviyelerine yakın bölgelerde dolaşırken FED’in parasal genişleme konusunda rahat tavır sergilemesi hisse senetlerinin düşüşlerini elbette sınırlar ancak eğer ekonomik faaliyetler olumlu gidiyor diye FED yetkilileri proaktif tavır sergileyerek FED’in parasal genişlemeyi yavaşlatabileceğini söylemeleri, hisse senetlerinin tarihi zirvelerinden daha aşağılara inmesine neden olabilir. Bu noktada hisse senetleriyle ilgili fark edilmesi gereken şu ki, ekonomi olumsuz veriler doğası gereği tarihi zirvelerine çok yakın hisse senetlerini düşürebilecekken aynı zamanda, olumlu ekonomik veriler de hisse senetlerinin düşmesine neden olabilir. Bu nedenle bugünlerde hisse senedi piyasalarında alım yapmak için FED’in proaktif davranıp davranmayacağı konusunda doğru tahminde bulunmak gerekir.

Önceki gün ABD’den açıklanan ISM alt endekslerinden bir tanesi de istihdam endeksiydi. Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verisi, öncü gösterge niteliğindeki istihdam endeksinin ışığı altında yüksek açıklanabileceğini düşünüyorum. Diğer yandan haftalık iş başvuruları verilerinin de geçen haftalar içinde çok olumsuz bir görünüm sergilemesi bu hafta sonuna doğru Doların yükselmesine ve aynı zamanda hisse senetlerinin baskı altında kalmasına neden olabilir. Çok afaki bir değişim olmadıkça Doların düşüşleri alım, hisse setlerinin yükselişleri satış fırsatı olarak değerlendirilmeli.''
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)