E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizOluk oluk dolar geliyor---

Oluk oluk dolar geliyor

Oluk oluk dolar geliyor
12 Mayıs 2011 - 08:58 borsagundem.com

Birçok ülkede faiz getirisi negatife düşerken yüksek reel faiz vermeye devam eden Türkiye sıcak parayla mücadelesini kaybediyor.

Son 15 ayda giren 35 milyar dolar sıcak para dış ticaret dengesini alt üst etti, cari açığa rekor kırdırdı.
Yüksek reel faiz ve ekonomik krizde gösterdiği başarılı performans Türkiye'yi küresel sıcak para cenneti yaptı. Son 15 ayda 25.5 milyar doları bono ve hisse senedi piyasasına yapılan portföy yatırımları, 9.8 milyar doları da kaynağı belirsiz döviz girişi olmak üzere toplam 35.4 milyar dolarlık sıcak para girişi gerçekleşti. Söz konusu paranın 21.5 milyar doları geçen yıl, 13.7 milyar doları da bu yılın ilk çeyreğinde geldi. Merkez Bankası verilerine göre, ocakta 2.2, şubatta 2, mart ayında ise 5.1 milyar dolar portföy yatırımları yoluyla Türkiye'ye döviz yağdı. Mart ayında kaynağı belirsiz döviz girişi de 949 milyon Dolar oldu.
REKOR AÇIK
Merkez Bankası Ödemeler Dengesi raporunu açıklarken Türk ekonomisinin en büyük problemi olan cari açık rakamı da rekor kırdı. Cari açığın büyük bölümü yüksek faize gelerek kurları düşüren ve dolayısıyla ithalatı artıran sıcak paranın tetiklediği dış ticaret açığından kaynaklandı. Cari açık mart ayında, dış ticaret açığındaki artışın etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 128 artarak aylık bazda rekor seviyeye çıktı. Martta cari açık 9.77 milyar dolar olurken, Ocak-Mart dönemindeki açık 22.12 milyar dolar olarak gerçekleşti. İlk çeyrekte açık 12.8 milyar dolar arttı. Yılllık açık da 60.5 milyar dolar oldu.
Başbakan '0' faiz istemişti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta ABD ve Japonya'dan örnek vererek reel faizin sıfırlanmasını istemişti. Erdoğan, "Faiz ABD'de, Japonya'da yüzde 0.25 düzeyinde neden Türkiye'de bu düzeyde olmasın? Reel faizi adeta sıfırlamalıyız" demişti. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'da dün "Faizde hala indirim yapılabilir" dedi.
Garanti etkisi mi?
Uzmanlar cari açığın beklentilerin üzerinde gelmesinin altında yabancı şirketlerin yurtdışındaki ana şirketlere yüklü miktarda temettü aktarmalarını ve mart ayındaki zayıf bavul ticaretini gösteriyor. Aylık 10 milyar dolara dayanan cari açık rakamının perde arkasında önemli ölçüde GE'nin Garanti Bankası'nda yaptığı hisse satışı olduğu da iddia ediliyor. SABAH

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALPEREN16 Mayıs 2011 01:08

    AK PARTIYI KAC SENEDEN BERI SIVAZLADILAR SIVAZLADILAR ARTIK GALIBA YOLUN SONUNA GELINDI AK PARTI SECIMLERI KAZANSA DAHI BIR KRIZ YAKIN GIBI DURUYOR BENCE KRIZ OLURSA 2001 DEN KOTU OLURUZ HIC BAKMAZLAR BANKALAR SOYLE SAGLAM BOYLE SAGLAM LAFLARINA TEPE TAKLAK ASAGI INDIRILER BIZDE BAKAR KALIRIZ OKUZUN TRENE BAKTIGI MANTIK GIBI.INSALLAH OLMAZ AMA BIRILERININ KESIN BIR BILDIGI VAR.

  • murat sadıkoğlu12 Mayıs 2011 15:44

    geliyor da gitmeyecek mi.çoçuk mu kandırıyorsunuz.100 dolar ı 1 yıl sonra kaç dolar olarak alıp gidecekler.onu da hesapla bir zahmet.

  • akıllı yatırımcı12 Mayıs 2011 09:44

    oluk oluk geliyor doğru, biz de bu parayı çok güzel har vurup harman savuruyoruz, sanki sonsuza kadar gelecek...Allah akıl fikir versin..