E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarÖlümcül hastalıktan kurtulmanın tek yolu---

Ölümcül hastalıktan kurtulmanın tek yolu

Ölümcül hastalıktan kurtulmanın tek yolu
12 Ocak 2011 - 05:32 borsagundem.com

Avrupa tarafında tedirginliğin hüküm sürdüğü haftada euro bölgesi krizi artık ölümcül bir hastalık olarak adlanrırılıyor pekibu hasatlağın tedavisi ne

Döviz ve emtia piyasalarındaki yatırımları ile bilinen Dennis  Gartman, ECB'nin Portekiz tahvillerine yatırım yaparak bu ülkeye geçici bir cansuyu verdiğini ancak, Euro Bölgesi'nin yakın zamanda bölünebileceğini söyledi.
Euro Bölgesi'nin gelecek birkaç yıl içinde Kuzey ve Güney olmak üzere ikiye bölüneceğini düşünen Gartman, ECB'nin Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi ortalamada daha az çalışma haftası olan, verimliliğin zayıf ve tasarruf oranlarının düşük olduğu gibi ülkelere fon vermeye devam edemeyeceğini savundu.
Çin'in böyle bir bölünmenin yaşanmasını arzu etmediğini belirten Gartman, ancak Çin'in Avro Bölgesi'ni birarada tutmak için para harcamak için istekli olduğunu düşünmediğini de vurguladı.
CNBC'ye konuyan Kanundrum Capital'in kurucusu Brian Kelly de, "Euro'nun bölünmesinin ekonomik ortam için çok feci olur, Çin bunun olmasını istemeyecektir" diye konuştu.

HASTALIĞIN TEK İLACI
High Frequency Economics'in baş ekonomisti Carl Weinberg, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin sona ermesi, tahvil piyasalarında istikrarınsağlanması için mali açıdan zayıf görünen ülkelerin yeterli finansmanı sağlamalarının garanti altına alınması ve aynı anda bu ülkelerin mali yeniden yapılanma için cesaretlendirilmeleri gerektiğini söyledi.
Bunun yolunun Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun piyasalardan finansman bulmakta zornlanan hükümetlere, bunların tahvillerine garanti vermek yerine, doğrudan bu tahvilleri alarak para vermesi olduğunu savunan Weinberg, "İhalelerde EFSF'nin tahvil satın alması ile piyasalar istikrar kazanana kadar borçlanma maliyetlerinindüşük tutulmasını sağlar, EFSF bundan kar edebilir. Ancak bunlar sıkı şartlar altında yapılmalı" diye konuştu.
Euro Bölgesi hükümetlerinin, Portekiz gibi ülkelerin güçlü oldukları yönündeki teorilerine güveniyorlarsa, paralarını buralara yatırmaları gerektiğini ifade eden Weinberg, "Bu şekilde ABD'de TARP'ın yaptığı gibi kredi şartları ve spreadler normale döndüğünde kar edebilirler. Eğer bu ülkelerin güçlü olduğu konusunda haksız çıkarlarsa ve Euro Bölgei çerçöpe dönerse zararları, bu ülkelerin borçlanma kağıtlarına garanti sağlamak için verdikleri krediden daha fazla olmaz" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)