E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisOMV, PO ORTAKLIĞINI BİTİRMEK İSTİYOR---

OMV, PO ORTAKLIĞINI BİTİRMEK İSTİYOR

OMV, PO ORTAKLIĞINI BİTİRMEK İSTİYOR
29 Nisan 2009 - 12:28 borsagundem.com

Petrol Ofisi’nin ortağı Avusturyalı OMV’nin şirketin kalan hisseleri için Doğan Grubu ile pazarlığa oturduğu öğrenildi. İddialara göre Doğan Grubu, Petrol Ofisi’ne yüksek değer biçince pazarlıklar kilitlendi.

Petrol Ofisi’nin ana ortaklarından Avusturyalı OMV, Doğan Grubu ile pazarlıkları fiyata kilitlendi. Uzun bir süredir Petrol Ofisi’nin tamamına sahip olmak için Doğan Grubu ile görüştüğü öne sürülen OMV’nin Macar Enerji şirketi MOL’deki yüzde 21.2 hissesini 1.4 milyar Euro’ya satması ile birlikte eli de güçlenmiş durumda. Kulislerde dolaşan bilgilere göre Avusturyalı şirket Petrol Ofisi’nin kalan hisselerini de satın almak üzere Doğan Grubu’na gitti. Ancak grup fiyatı oldukça yüksek belirledi. Bu nedenle de görüşmelerde fiyat sorunu aşılamadı. BİZİM ÜSTÜMÜZE GELİYORLAR Edinilen bilgiye göre iki taraf arasındaki gerginlik özellikle son altı ayda zirveye ulaştı. Bunda Petrol Ofisi’ne son aylarda arka arkaya gelen cezaların da etkili olduğu belirtiliyor. OMV yönetiminin bu cezalar yüzünden sık sık POAŞ yönetiminden açıklama istediği onlardan ise ‘üstümüze geliniyor’ şeklinde açıklamalar aldığı ise bir başka iddia. DOĞAN DA ALMAYI İSTEMİŞ İki tarafın arasının giderek açılması ve yola birlikte devam etmeme kararı lındı, bu kez de fiyatta uzlaşma sağlanamadı. Eylül 2005’te İş Bankası’ndan yüzde 44 hisseyi 616 milyon dolara alan Doğan Grubu, 14 Mart 2006’da OMV’ye yüzde 34 hisseyi 1 milyar 54 milyon dolara satmıştı. Ekonomik kriz ve ezaların da etkisi ile POAŞ’ın piyasa değeri 1.4 milyar dolarlara kadar geriledi. İddialara göre POAŞ masada piyasa değerinin oldukça üzerinde bir fiyat belirledi. Bu da görüşmeleri kilitledi. Bunun üzerine bu kez Doğan Grubu, OMV’ye yüzde 34 hisseyi geri almak için teklif verdi. Ama bu defa da o fiyatı düşük verdi. Kulislerde dolaşan bilgilere göre iki taraf için artık görüşmelerde son noktaya doğru geliniyor. Yapılan anlaşma gereği satıcı olan taraf ilk olarak hisseleri karşı taraftaki ortağa teklif etmek zorunda olduğu için şimdilik iki grup arasında görüşmeler sürüyor. Buna rağmen kulislerde POAŞ’a alıcı olarak bir çok isim dolaşıyor. Demirören: Uzun vadede olabilir Petrol Ofisi ile aylardır devam eden satıldı, satılıyor dedikoduları sadece OMV çerçevesinde de yürümüyor. Son olarak listeye Demirören Grubu da dahil oldu. Türkiye’nin LPG alanında ünlü şirketi Milangaz’la ‘akaryakıt dağıtım işine’ de giren Demirören’in sektöre hızlı giriş yapmak üzere bir dağıtım şirketi almak istediği de konuşuluyor. Kulislerde Petrol Ofisi’nin de adı geçiyor. Kendisiyle görüştüğümüz Demirören Grubu’nun patronu Erdoğan Demirören, kısa vadede böyle bir şeyin mümkün olmadığını dile getirerek, “Ancak uzun neden olmasın. Biz dağıtımda büyümek istiyoruz” dedi. GAZETE HABERTURK

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)