E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÖnce virüsü yaydı, sonra tıbbi malzeme ihracına başladı---

Önce virüsü yaydı, sonra tıbbi malzeme ihracına başladı

Önce virüsü yaydı, sonra tıbbi malzeme ihracına başladı
05 Nisan 2020 - 17:12 borsagundem.com

Koronavirüs pandemisini durdurmasına rağmen tıbbi malzeme üretimini artırıp 1 Mart'tan beri 1.4 milyar dolarlık ihracat yapan Çin'den, bunların çoğunun bozuk çıktığına dair haberlerin 'gerçekleri tüm boyutlarıyla yansıtmadığı' açıklaması geldi

Koronavirüsün patlak verdiği ilk ülke konumundaki Çin, pandeminin yayıldığı ülkelere 1 Mart tarihinden beri 3.86 milyar maske, 37.5 milyon koruyucu kıyafet, 16 bin solunum cihazı, 2.84 milyon test kiti ihraç ettiğini duyurdu.

Çin gümrük yetkilileri, bu kapsamdaki tıbbi malzeme ihracatının 1.4 milyar dolar değerinde olduğunu, bunların sipariş veren 50'den fazla ülkeye gönderildiğini belirtti.

Çin malı tıbbi malzemelerin kalitesiyle ilgili soru işaretleri Filipinler'den Hırvatistan'a, Türkiye'den İspanya'ya dünya çapında dile getirilirken, Çinli yetkililer bu endişeleri yatıştırmaya yönelik açıklamalar yaptı.

Hollanda geçen hafta Çin'den aldığı 1.3 milyon maskeden 600 binini kalite standartlarına uymadığı gerekçesiyle geri göndermişti. 

Çinli yetkililer ise imalatçının bu maskelerin cerrahi amaçlı olmadığını açıkça bildirdiğini söyledi.

İspanya geçen hafta bu konuda ruhsatı olmayan Çinli bir şirketten aldığı binlerce hızlı test kitini güvenilmez olduğu gerekçesiyle geri yollamıştı. 

Çinli yetkililer ise tıbbi malzemelerin bozuk çıktığına dair şikayetlerin medya tarafından yansıtılışının gerçekleri tüm boyutlarıyla yansıtmadığı açıklamasını yaptı.

Ticaret Bakanlığı yetkilisi Jiang Fan, "Çin'in diğer ülkelerden farklı standartlarının ve farklı kullanım alışkanlıklarının olması gibi birçok etken sözkonusu. Kaliteyle ilgili şüphelerin nedeni yanlış kullanım bile olabilir" dedi. 

Dışişleri Sözcüsü Hua Çunying, Batı medyasına, Çin'den ithal edilen tıbbi malzemeleri siyasete alet etmemesi ve aksaklıkları abartmaması yönünde pek çok çağrı yaptı.
Pekin, bu hafta başında, ihraç edilen koronavirüs tıbbi donanımlarıyla ilgili düzenlemeleri sıkılaştırmayı da ihmal etmedi. Böylece ürünlere hem Çin hem de gönderilecekleri ülkelerin ruhsat standartlarını yerine getirmeleri şartı getirildi.

Çin'de bir süredir ülke içinden kaynaklı yeni koronavirüs vakası görülmezken, ihracat amacıyla fabrikalar tıbbi malzeme üretimini artırmaya teşvik ediliyor.
Örneğin test kiti üretimi günde 4 milyonun üzerine çıkarıldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (24)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Turkay07 Nisan 2020 21:17

    Ya iyi hoş güzel diyorsunuzda çinin para birimimi değerlendi bu korona başladığından beri yoksa amerikan doları mı değerlendi? İşiniz borsa inanıyorum işinizde de iyisiniz peki çinin sağlık sektöründen ihracatını göz önüne getiriyorsunuzda neden amerikanınkini getirmiyorsunuz? Bu olaylar başladığından beri ihracatta amerikan şirketleri rekorlara koşmuyor mu??? 

  • HAŞAN basan07 Nisan 2020 05:55

    çin bu virüsü dünyaya bilinçli olarak yaydı wuhanda devam ederken kendi ülke vatandaşlarını tatil bahanesiyle yaydı-

  • mehmet selim polat06 Nisan 2020 06:34

    FIRSAT DÜŞKÜNÜ HIRSIZLAR ÇOĞALDI.

  • çetin yüksel yazıcı05 Nisan 2020 23:16

    çinli katillerden ithalat yapanlara yazıklar olsun.o köpek adi,mikrop çinliler, doğu TÜRKİSTAN DA bizim uygur TÜRKÜ MÜSLÜMAN kardeşlerimize zulüm edip öldürüyorlar,hitler gibi toplama kamplarında işkence ediyorlar,ve biz bunları görmezden gelip halen bu canilerden ithalat yapıyoruz ha ALLAH C.C bize bunun hesabını sorar ey Ademoğlu

  • ==== """"=====05 Nisan 2020 22:22

    basında söylenmekte abd ve israil in bu virüsü labutuarlarda geliştirip tüm dünya ya yaydıkları söylenmekte yeni sisteme gececekmisiz yakında öyle denilmektedir.

  • ekonomist/stratejist05 Nisan 2020 19:59

    Başlatmayın lan komünizm falan boş hikaye hayallerinizden dahi çıkartın. Kürşatlar oluruz Metehanlar oluruz Çin Seddini yıkar geçeriz. Türk yurdunda Türk milletinin ruhunda asla komünizme yer yoktur.

  • Rüya05 Nisan 2020 19:58

    Şimdide ayı safrası ve gergedan boynuzuna yönelmiş cani çinliler. ayıdan safrayı canlı canlı çıkarıyorlar vahşettende öte bugün gördüm ve nefret ettim Allaha havale ettim

  • ahmet07 Nisan 2020 21:15

    ablacım bilip bilmeden konuşma gözünü seveyim cahil cahil...

  • infiniti06 Nisan 2020 00:17

    ayı safrasından kara ciğer için ilaç  yapıyorlar 

  • Mehmet05 Nisan 2020 19:50

    Sakın ha! Bunlardan hiç bir tıbbi malzeme, kıyafet maske almayalim. Kendimiz üretelim. Gerekirse tekstil fabrikalarimiza zorla ve cebren ürettirelim. Hem ihracat yaparız hem de ucuz yollu bolmiktarda kullanabilelim. Bu memlekette sadece sağlık çalışanlarına yuklenmeyelim. Tekstilcilere de fedakarlık yapmak gerektir derim. Tekstil atelyelerimiz çoktur. Sıfırdan kumaş üreten sirketlerimiz de çoktur. .

  • Selam olsun 05 Nisan 2020 18:45

    Amerkan emperyalizmini bitirecek tek güç

  • Okie Dokie05 Nisan 2020 17:58

    Çinli kardeşlerime selamlar sevgiler. Dünya olarak size minnettarız.

  • $$$ EURO $$$05 Nisan 2020 22:21

    bu kişi çin köpeği demissinizde bu kişi yahudi birisi imiş israil de yaşıyormuş.

  • ateist05 Nisan 2020 21:46

    Çin ateist köpeği daha 😂

  • Yorum05 Nisan 2020 17:39

    Hastalıgı geçirip taburcu olanlar dışarıdan aldıkları virüsü saga sola yayalar kendileri pek etkilenmezler çünkü kendilerinin vucudunda o virüs zaten var böylece çalıştıkları şirkette fabrikada işlemiş oldugu ürünlere aktarıp durur kimsede farkında olmaz

  • Yorum05 Nisan 2020 17:35

    Çinden 2 yıl bişey almamak lazım şimdi hastalıgı geçirenler işbaşı yaparlarsa onlar süper yayıncı gibi olurlar

  • Devrimci05 Nisan 2020 17:31

    Dünyayı istalaya hazırlanıyoruz bizi yenecek hiçbir güç yok yaşasın komünizm Çin sayesinde başaracaz.

  • Mehmet05 Nisan 2020 20:00

    Kaldı mı senin gibi komünist artıkları o dediğin çin bile kapitale geçmişken

  • Alp05 Nisan 2020 17:22

    Bu.maymunlara given.olmaz.het truly boko.yiyorlae

  • fatih05 Nisan 2020 17:21

    lanet olası çinliler kökünüz kurur yok olursunuz inşallah...

  • Komünizm-Sosyalizm05 Nisan 2020 17:20

    Çin ateist ve komünizm hükmün hakim olduğu 2 milyar nüfusa ve dünyanın en büyük kara parçasına sahip.. Silah altında bulunan en az 3 milyon asker var..Çin üzerinden dünyaya ateistlik ve komünizm yayılmak isteniyor tüm dinler yok edilecek..Yecüc Mecüc ordusunu kurdular. Deccal Çin..Tüm dinler yok edildikten sonra en sonunda Mehdi çıkacak.

  • ggff 05 Nisan 2020 19:55

    kafanız dumanlı dumanlı yazıyor sunuz millette bı nok sani yor

  • akıl ve bilim05 Nisan 2020 18:01

    özellikle islam dini akla ve bilime ters saçma doğma fikirleri var bilim olarak lanse ettikleri tek şey deve sidiği 😂

  • Ali bey05 Nisan 2020 17:19

    Yolda bir tane Çinli göreyim bak ne oluyor