E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıOPEC üretim kotasını değiştirmeyebilir---

OPEC üretim kotasını değiştirmeyebilir

OPEC üretim kotasını değiştirmeyebilir
04 Aralık 2013 - 11:25 borsagundem.com

İran'a yönelik yaptırımların gevşetilmesinin ardından ilk kez toplanacak olan OPEC'in, üretim kotasını değiştireceği düşünülmüyor

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) bugün Viyana’da toplanıyor. İran'a yönelik yaptırımların gevşetilmesinden sonra yapılan ilk toplantıda OPEC'in üretim kotasını değiştirmesi beklenmiyor. İran ise, petrol ihracatını aşamalı olarak artırmayı hedeflediğini açıkladı.

İran ayrıca yaptırımların gevşetilmesi sonucu, ihracat ve yatırım konusunda petrol şirketleri ile görüşmelere başlamak istediğini duyurdu.

Geçici anlaşma sonucu petrol ihracatı ve bankacılık alanında yaptırımlar devam ederken, Türkiye, Çin gibi İran petrolünü alan ülkelere kesintisiz ihracat imkânı doğdu.

OPEC toplantısı öncesi konuşan İran Enerji Bakanı Bijan Nemder Zanganeh, ABD ile yaptırımları gevşeten geçici sözleşme dahilinde petrol ihracatını kademeli olarak artırmayı düşündüklerini söyledi. Zanganeh, OPEC üyelerine çağrıda bulunarak, İran'ın petrol üretimini artırmasına karşı çıkmamlarını istedi.

Yaptırımlar öncesi İran’ın günlük 3.6 milyon varil petrol üretimi yaptırımlar sonucu 2.6 milyon varile geriledi.

ABD Hazinesi istatistiklerine göre petrol ihracatındaki kesintiler, İran'a maliyeti aylık 5 milyar dolar oldu.

Bu arada ABD'de üretimin artması, Irak'ın ihracatının yeniden canlanması ve İran ham petrolünün dünya piyasalarına geri dönme olasılığı, OPEC üyeleri arasında üretiminin düşürülmesini gündeme getirebilir. Ancak düşük talep nedeniyle OPEC, iki yıldan bu yana üretim sınırını değiştirmedi.

Petrol piyasası, OPEC'in Viyana'daki toplantısından bir azaltım kararı çıkmasını beklemiyor.

OPEC, Aralık 2011'den bu yana toplam üretim sınırını günlük 30 milyon varilde tutuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)