E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıOPEC+'dan üyelere 'kota' baskısı---

OPEC+'dan üyelere 'kota' baskısı

OPEC+'dan üyelere 'kota' baskısı
30 Eylül 2024 - 09:10 borsagundem.com

OPEC+ koalisyonu, üretim kesintilerini içeren üç aşamalı bir stratejiyle devam ederken, grup, petrol üretim kısıntılarına bağlı kalma konusunda yeniden bir baskı uyguluyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ ittifakı, resmi ve gönüllü üretim kısıntılarından oluşan üç yönlü bir planla ilerlerken, grubun petrol üretim kısıntılarına uyumu konusunda bir kez daha baskı yapıyor.

Görüşmelerin hassasiyeti nedeniyle sadece isim vermeden yorum yapabilen iki OPEC+ delegesi CNBC'ye yaptıkları açıklamada, Irak ve Kazakistan gibi ağır sıklet üyelerin tekrarlanan aşırı üretimleri nedeniyle OPEC+ üyelerinin üretim taahhütlerine uyup uymadıklarına odaklandığını söyledi.

Kaynaklardan biri, varilleri Batı'da yaptırıma tabi tutulan ve gölge bir filo üzerinden daha düşük görünürlükle taşınan Rusya'nın da zaman zaman ittifakın resmi politikası kapsamında kendisine tahsis edilen kotayı aştığını söyledi.

OPEC+'nın aralarında lider Suudi Arabistan'ın da bulunduğu sekiz üyesinin ekim ayından itibaren günlük 2,2 milyon varillik gönüllü kesintiyi piyasaya geri vermeye başlaması gerekiyordu. Bu ayın başlarında, bu aşamalı kesintiyi Aralık ayında başlamak üzere ertelediler.

OPEC+ ülkeleri iki üretim düşüşü daha gerçekleştiriyor: resmi politikaya göre önümüzdeki yıl toplam 39.725 milyon varil/gün üretim yapacaklar. Aynı sekiz üye, yine gönüllülük esasına dayalı olarak, 2025 yılı boyunca üretimlerini 1,7 milyon varil/gün daha azaltacak.

Hidrokarbon zengini Ortadoğu'daki savaş, son dönemdeki hisse senedi satışları ve dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin'de Kovid sonrası kırılgan toparlanmayla şiddetlenen piyasa belirsizliğinin yaşandığı bir dönemde, OPEC+ ittifakının üretim kesintisine gitme niyetinin güvenilirliğine gölge düşüren uyumsuzluk, ittifakın baş belası olmaya devam ediyor.

Petrol fiyatları yılın büyük bölümünde durgun seyretti ve Financial Times'ın OPEC+ fiili lideri Suudi Arabistan'ın düşük fiyat ortamına katlanmaya ve aralık ayından sonra üretimini artırmak için varil başına 100 dolarlık gayri resmi fiyat hedefinden vazgeçmeye hazır olduğunu belirten haberinin ardından perşembe günü keskin bir düşüş yaşadı.

OPEC petrol talebinde 'zirve' görmüyorOPEC petrol talebinde 'zirve' görmüyor

 

OPEC+'ın petrol üretim kararına eleştiriler devam ediyorOPEC+'ın petrol üretim kararına eleştiriler devam ediyor

 

OPEC+ üretim artışını erteleyebilirOPEC+ üretim artışını erteleyebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)