E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaOpsiyon yatırımcıları FOMO’ya teslim oldu---

Opsiyon yatırımcıları FOMO’ya teslim oldu

Opsiyon yatırımcıları FOMO’ya teslim oldu
27 Ağustos 2024 - 15:42 borsagundem.com

Ağustos ayı başındaki sert düşüşler sırasında borsadan kaçan sofistike yatırımcılar son borsa rallisine yetişebilmek için riskli ‘asli değersiz’ opsiyon işlemlerine başvuruyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Opsiyon piyasalarındaki yatırımcılar bir kez daha ‘geride kalma korkusuna’ (FOMO) teslim oluyor ve ABD borsalarındaki yükselişlere yetişmeye çalışıyor.

MarketWatch’un haberine göre söz konusu tablo geçen hafta hem S&P 500 Endeksi’nde hem de CBOE Volatilite Endeksi’nde (VIX) görülen yükselişlerde bariz bir biçimde görülüyordu. Haberde kıdemli CBOE stratejistlerinin söz konusu tabloyu ‘olağandışı’ şeklinde nitelendirdiği belirtiliyor.

VIX genellikle S&P 500 Endeksi’nin aksi yönünde hareket eder. Zira Wall Street çevrelerinin korku endeksi olarak da nitelendirdiği gösterge opsiyon piyasalarındaki alım-satım faaliyetleriyle belirlenir. VIX’teki yükseliş hisse senetlerindeki dalgalanma beklentilerinin arttığına işaret eder. Ancak geçen hafta bu böyle olmadı.

Yatırımcıların daha riskli asli değersiz opsiyonlara yaptıkları yatırımlar VIX’i de tırmandırır. CBOE raporuna göre geçen hafta VIX’deki kademeli yükseliş opsiyon yatırımcılarının asli değersiz alım opsiyonu işlemlerine ağırlık verdiğine işaret etti. CBOE’ye göre yatırımcılar ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın cuma günü Jackson Hole’da yaptığı konuşma öncesinde pozisyon aldı.

Opsiyon piyasası tabiriyle asli değersiz alım opsiyonları piyasanın mevcut işlem gördüğü yerin üzerinde bir alım fiyatını işaret eder. Asli değersiz satım opsiyonu ise bunun tam tersi bir ilişkiyi nitelendirir.

Nomura Stratejisti Charlie McElligott pazartesi günü piyasalardaki ayrışmayla ilgili yaptığı açıklamada yatırımcıların hisse senedi endeks opsiyonlarında bir kez daha “yukarı yönlü yakalama” amacı güttüklerine dikkat çekti.

ABD borsaları bu ayın başlarında satışlarda en dip noktalarına ulaşmasının ardından neredeyse kayıpların tamamını geri aldı. Toparlanmanın dışında kalmaya karar veren sofistike yatırımcılarsa ralliyi bir kez daha geriden takip eder hale geldi. McElligott’a göre piyasalardaki yükseliş baskısıyla karşı karşıya kalan yatırımcılar yukarı yönlü opsiyon işlerine yönelmek zorunda kaldı. McElligot bu yılın başlarından bu yana benzer bir modelin gerçekleştiğinin altını çizdi.

Opsiyon yatırımcıları kendilerini S&P 500’e bağlı opsiyonlarla da sınırlamadı. CBOE verilerine göre Russell 2000 ve Nasdaq 100 endekslerine bağlı asli değersiz opsiyon işlemleri de geçtiğimiz hafta yükselişteydi.

Wall Street borsalarında yükseklik korkusuWall Street borsalarında yükseklik korkusu

 

Wall Street’te FED rallisi: Yatırımcıları neler bekliyor?Wall Street’te FED rallisi: Yatırımcıları neler bekliyor?

 

Fed'in kararları altını etkiliyor: İşte fiyatlarFed'in kararları altını etkiliyor: İşte fiyatlar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bir dost27 Ağustos 2024 17:46

    Yuzde 30 ucuz satiyor ve onaylyoruz guvenin dediler , ciktigindan beri lilak koton yuzde otuz dustu , belirledikleri sirket fiyatlarindan yuzde 60 dan fazla dustu , gözleri doymayan hep bize diyen maymun istahlilar hala dusuruyor yalanlari sözleri olmuş