E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisOpsiyonlar nerede işlem görecek?---

Opsiyonlar nerede işlem görecek?

Opsiyonlar nerede işlem görecek?
14 Nisan 2011 - 10:50 borsagundem.com

Yüksek işlem hacmi getireceği düşünülen opsiyonlar konusunda uzun süredir bir karar vermesi beklenen SPK, hala sessizliğini koruyor

Opsiyonların nerede işlem göreceği konusunda İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ile Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) arasında bir seçim yapması beklenen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), bu konuda hala kararsızlığını sürdürüyor.
Opsiyon bulmacasını Gazeteport'a değerlendiren Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ikinci Başkanı Emin Özer, kurum olarak orada ya da burada olmasından çok, her iki tarafa da fayda sağlayacak bir şekilde, uzlaşmayla nerede olacağına karar verilmesini istediklerini belirtti.  Yeni ürünler ile yeni halka arzlarla sermaye piyasasının hızla büyüdüğünü kaydeden Özer, her iki kurumun da başarılı olduğunu belirtti.
Özer konuyla ilgili şunları kaydetti: Biz çözümün doğru dürüst olmasını istiyoruz.  İMKB, VOB’un büyük ortaklarından biri ve orada işlem görecek kontratların dayanak varlıkları da  İMKB’de işlem görüyor. Bizim en çok önem verdiğimiz kısım dayanak varlıklar ona bağlı opsiyonlardaki denetim ve gözetim faaliyetinin çok eşgüdüm içinde olması. Şu anda İMKB ile VOB arasında, VOB’un ortakları arasında görüşmeler devam ediyor. Her iki kurum da yapabilecek durumda. Bizim isteğimiz, iki kurumun anlaşılmasıyla bu işin yapılacağına karar verilmiş olmasıdır. Her iki tarafın da razı olacağı, garanti bir yapı içerisinde olmasını istiyoruz. Bu konuda ilerlemeler var. Sanıyorum nerede olacağı mayıs ortasına geldiğimizde netleşmiş olacak.
Vadeli Opsiyon Borsası'nın İMKB bünyesine girmesi gibi bir durumun kısa vadede mümkün olmadığını belirten Özer, her iki kurumun da yapılarının farklı olduğunu, İMKB'nin şirkete dönüşmesiyle rekabetin kızışması durumunda, uzun vadede birleşmenin mümkün olabileceğini söyledi.
İSTANBUL İLE İZMİR BİRLEŞİR Mİ?
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın ''Dünyada New York ile Frankfurt borsaları birleşiyor. Bizde ise işlemler ayrı olsun isteniyor. Biz İstanbul ile İzmir bir olsun diyoruz'' görüşünü değerlendiren Özer, oradaki yapıyla buradaki yapının birebir olmadığını kaydederek şöyle devam etti: ''VOB’un geçmişine bakarsak, beş yıllık bir geçmişi var. Bir rekabet ortamı oluşması gerekiyor. Verimlilik neredeyse oraya yönelmek gerekiyor. Şu anda İMKB ile VOB da farklı alanlarda hizmet veriyorlar. Çok kısa vadede böyle bir şey olacağını zannetmiyorum. Uzun vadede olabilir.''
Özer, ''SPK’nın son düzenlemelerinden sonra manipülatif işlemlerde herhangi bir azalma olduğunu düşünüyor musunuz?'' sorusuna ise şu şekilde cevap verdi: ''Bunu sayısala indirmek güç ama şu var. Araştırmalarımızda, bir azalma olduğu görülüyor. Geçmişte yoğunluktan dolayı 3 sene geriden bunları takip edebiliyorduk. Alınan tedbirler sadece SPK tarafında değil, İMKB tarafında da çünkü oradaki denetimler birlikte çalışıyor. Çok ciddi bir azalma olduğunu söyleyebiliriz.''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)