E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaOrtalama yatırımcı en çok hangi hataları yapıyor?---

Ortalama yatırımcı en çok hangi hataları yapıyor?

Ortalama yatırımcı en çok hangi hataları yapıyor?
30 Temmuz 2024 - 15:50 borsagundem.com

Yatırımcılar piyasalarda daima sihirli bir formülün peşinde koşmaya eğilimli oluyor ancak bu çoğunlukla göz önündeki fırsatları kaçırmalarına neden oluyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Onlarca yıldır piyasaları inceleyen Wall Street gözlemcisi Burt Malkiel, ortalama yatırımcıların sıklıkla yaptığı en büyük hataları sıralıyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, yatırım söz konusu olduğunda herkes sihirli bir çözüm arıyor gibi görünüyor. Endeks fonları sıkıcı bulunuyor, bu yüzden yapay zekada veya küçük ölçekli şirketlerde veya görülmemiş getiriler sağlayacak henüz keşfedilmemiş başka bir alanda daha fazla yükseliş potansiyeli bulunacağı düşünülüyor. Oysa bu sanıldığı kadar kolay olmayabiliyor.

Endeks fonlarına yatırımın modası geçti mi?

Fortune’dan Alicia Adamczyk’in haberine göre, Burt Malkiel de bu alanlarda macera arayan yatırımcıların hayatta kalmalarının çok daha zor olduğuna dikkat çekiyor.

En çok satan yatırım kitabı ‘Borsada Rastgele Seyir’in (A Random Walk Down Wall Street) yazarı, endeks fonları için bir çözüm yolu bulmaya çalışmanın ortalama yatırımcının yaptığı en büyük hatalardan biri olduğunu söylüyor. Malkiel, “Bunu profesyonel olarak yapanlar bile daha geniş pazarda düşük performans gösterme eğilimindedir” diyor.

Endeks fonlarında yükseliş eğilimi göstermenin alışılmadık bir öneri olarak görülmesi şaşırtıcı görünse de son zamanlarda endeks fonlarının sözde daraltılması veya Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia ve Tesla’dan oluşan ve 'Muhteşem Yedili’ olarak bilinen teknoloji hisselerinin S&P 500'ün toplam değerinin yaklaşık yüzde 20'sini oluşturması ve yılın kazançlarının çoğunu üstlenmeleri, endeks fonlarına yönelik yatırım tavsiyesini bir nebze olsun 'eski moda’ bir tarza yaklaştırabilir.

Ancak Wealthfront'un baş yatırım sorumlusu olan Malkiel, düşük maliyetli fonların çoğu yatırımcı için hala en iyi bahis olduğunda ısrarcı. Malkiel, “Sektör ya da hisse seçme külfetine kapılmak ve papatya falı bakmaya çalışmak yerine, temellere bağlı kalın” tavsiyesini veriyor.

Malkiel, “Yatırım yapmak çok basit. Gelirleri hisse senetleri olduğu sürece, yatırımcıların tutmaları gereken ana varlık geniş tabanlı bir endeks fonu olmalı” şeklinde konuşuyor. Malkiel, tavsiyesinin ardından, ortalama yatırımcıların kaçınmaları gereken iki hatayı da şu şekilde sıralıyor…

Piyasalarda tepe ve dipleri bulmaya çalışmak

Bu bariz bir şey, tepe ve diplerin doğru zamanlamayla tespit edilmesi neredeyse imkansızdır. Yine de araştırmalar, yatırımcıların piyasalar yükseldiğinde para biriktirdiğini ve düştüğünde paralarını çektiğini gösteriyor. Ancak bunun, ideal yatırım stratejisinin tam tersi olması gerekiyor.

Elbette, profesyonel yatırımcıların bile piyasayı etkili bir şekilde zamanlamaları, yani düşükten alıp yüksekten satmaları neredeyse imkansızdır. Bu yüzden Malkiel ve hemen hemen diğer tüm yatırım uzmanları, dolar maliyet ortalaması adı verilen bir stratejiyi öneriyor; bu, piyasa ne yaparsa yapsın her ay tutarlı bir şekilde para yatırmak anlamına geliyor. Bu stratejide yatırımcılar piyasa ne yaparsa yapsın alım yapıyor; zamanla, inişler ve çıkışlar aşağı yukarı eşitleniyor.

Malkiel, “Maaşınızdan bir miktar parayı bir yatırım programına yatırmak, finansal bir kriz olduğunda veya sizi korkutan bir uluslararası olay olduğunda güvende kalmak ve bunu ısrarla yapmaya devam etmek çok faydalı. Zenginlik oluşturmanın uzun vadeli yolu, istikrarlı şekilde devam etmektir” diyor.

Malkiel, “İş yerinizde bir emeklilik hesabınız varsa ve piyasa sallantıda olduğunda ekleme yapmaktan geri durmuyorsanız, o zaman zaten dolar maliyet ortalaması alıyorsunuz demektir. Bu, kullandığınız yatırım hesabından bağımsız olarak her halükarda iyi bir stratejidir” şeklinde konuşuyor.

Hiç yatırım yapmamak

Malkiel, en büyük hatanın hiç yatırım yapmamak olduğunu söylüyor. Malkiel, birçok Amerikalının sayısız finansal önceliği bir arada yürüttüğünü anlamış olsa da, daha fazla insanın emeklilik için para yatırmanın faydasını er ya da geç görmeye başlayacağını umuyor.

Malkiel, insanların tasarruf etmesinin önündeki engellerden biri olarak sık sık kötülenen Starbucks kahvesine atıfta bulunuyor. Malkiel, “Starbucks’a ben de gidiyorum, haftada birkaç gün” diyor ve ekliyor: “İster paket kahve ister başka bir harcama olsun, ikameler yapmak bir fark yaratabilir.”

Harcamalara dikkat etmenin önemine değinen Malkiel, “Şöyle düşünün, 10 dolarlık bir kahvaltı, bileşik getiri nedeniyle size ileride 50 dolara mal olacak" diyor. Malkiel, kendinize küçük bir ikramda bile bulunmamanızı savunmuyor ancak herkesin gelecekteki daha büyük bir kazanç için bugünden fedakarlık yapması gerektiğini söylüyor ve ekliyor: “Herhangi bir şeye sahip olabilirsiniz ancak her şeye sahip olamazsınız.”

Malkeil, “Bugün bir dolar, emeklilikte birkaç dolar daha az anlamına gelir. Ve vasat bir fincan kahve ve bir kruvasan için günde 10 dolar harcamak, emeklilik anlamında ilerisi için yüzde 100 getiri kaybıdır” diyor.

‘Yatırımda az çoktur’ felsefesinin 5 uygulama alanı‘Yatırımda az çoktur’ felsefesinin 5 uygulama alanı

 

Yatırımcıların beklentilerini belirleyen 7 veriYatırımcıların beklentilerini belirleyen 7 veri

 

5 ilkede kazançlı yatırımın sırrı5 ilkede kazançlı yatırımın sırrı

 

Yatırımda kazananları pes edenlerden ayıran 10 prensipYatırımda kazananları pes edenlerden ayıran 10 prensip

 

Milyoner yatırımcılar fon piyasasında gücünü artırıyorMilyoner yatırımcılar fon piyasasında gücünü artırıyor

 

Üst düzey yatırımcıları benzersiz kılan 10 özellikÜst düzey yatırımcıları benzersiz kılan 10 özellik

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)